Közélet

BM: a belgiumi terrorellenes akció miatt fokozottabb biztonsági intézkedéseket rendeltek el

BM: a belgiumi terrorellenes akció miatt fokozottabb biztonsági intézkedéseket rendeltek el

2015. január 16., péntek
BM: a belgiumi terrorellenes akció miatt fokozottabb biztonsági intézkedéseket rendeltek el

Pintér Sándor belügyminiszter a belgiumi terrorellenes akció miatt elrendelte a "B" készenléti fokozathoz tartozó feladatok részleges végrehajtását - közölte a Belügyminisztérium (BM) pénteken az MTI-vel. Ugyanakkor kiemelték: Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége nem emelkedett.

Magyarországon a terrorfenyegetettség szerint négy fokozatot különböztetnek meg. Az "A" a legenyhébb, majd a "B" és a "C" következik, és a legmagasabb fokozat a "D". A BM közleménye szerint a "B" készenléti fokozat akkor rendelhető el, ha az Európai Unió vagy a NATO bármely tagállamában, valamint a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, és annak Magyarországra gyakorolt hatása kiszámíthatatlan, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt. Kiemelték: a Terrorelhárítási Központ (TEK) folyamatosan elemezi és értékeli az elmúlt hetekben történt európai terrortámadások eseményeit és Magyarország terrorfenyegetettségének helyzetét. A TEK továbbra sem rendelkezik olyan információkkal, amelyek arra utalnának, hogy Magyarország közvetlen terrorfenyegetettsége emelkedett volna - szögezte le közleményében a BM. Csütörtök este Belgium több pontján is nagy erőkkel vonult fel a rendőrség terrorizmussal gyanúsított személyek ellen, az akcióban két ember életét vesztette, egy megsebesült. A hatóságok szerint az érintettek azon voltak, hogy súlyos terrorcselekményt kövessenek el Belgiumban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.