Közélet

IKV-vezér: Árnyékra vetődik a város a Székely sori bérlakások ügyében?

IKV-vezér: Árnyékra vetődik a város a Székely sori bérlakások ügyében?

2015. január 12., hétfő
IKV-vezér: Árnyékra vetődik a város a Székely sori bérlakások ügyében?
szekely_sor01_gs

A foglalkoztatási, szociális és sportbizottság utolsó 2014-es ülésén egyebek mellett arról döntött, a maga hatáskörében lépéseket kezdeményez a Székely soron álló önkormányzati bérlakások renitens lakóival szemben. Az ügy kapcsán felkerestük Kardos Kálmánt, az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. (IKV) vezérigazgatóját.

“A Székely sori IKV-s ingatlannál, ahol szociális-, sport- és oktatási lakások egyaránt vannak, akadnak lakók, akik nem tartják tiszteletben a többi lakásban élőket. Kezdeményeztük az IKV részére, hogy vizsgálja ki ezeket az ügyeket, majd számoljon be a bizottságnak a kapott eredményekről. Ezen az eseten keresztül szeretnénk ugyanis megvizsgálni, hogy milyen lehetőségek vannak a probléma általános kezelésére. Szeretnénk, ha az IKV-val közösen eredményt tudnánk elérni” –

összegezte

a döntést portálunknak december közepén

Joób Márton

, a bizottság MSZP-s elnöke.

Kardos Kálmán

kérdésünkre elmondta, az IKV rendészeti szolgálata már elkezdte a vizsgálatokat, ugyanakkor az intézmény mozgástere igen szűk e téren. A lakások rendeltetésszerű használatának ellenőrzésére – a törvényi előírásoknak megfelelően – kizárólag előzetes kiértesítés után van lehetőség. „A tapasztalat azt mutatja, hogy mire a rendészeink megérkeznek egy adott helyszínre, addigra ott már példás rend uralkodik. Persze, ha a munkatársaink bármi kifogásolható dolgot észlelnek, arról fényképes dokumentáció készül, akárcsak a lakás fogyasztásmérő eszközeiről. Évente minden ingatlant felmérünk, de a problémás esetekben is első körben csak felszólíthatjuk a lakókat, hogy a nem megfelelő magatartásukkal hagyjanak fel” – fogalmazott a cégvezető.

kardos_kalman02_gs

Kitért rá, bár a bérleti szerződések felbontására lenne mód a szükséges felszólítási fokozatokat követően, azzal azonban a kiköltöztetett lakók a bírósághoz fordulhatnak, ahol az IKV-nak igazolnia kell az eljárás jogalapját. Ez viszont egy igen nehezen járható út, hiszen az előzőekben felvázolt helyzet miatt bizonyítékként elsősorban csak a szomszédok jegyzőkönyvbe vett beszámolói jöhetnek szóba. „Körülbelül 4300 lakás kezelése tartozik az IKV Zrt. hatáskörébe. Ehhez képest hetente átlagosan legfeljebb egy panaszlevelet kapunk a bérlőktől a többi lakóra vonatkozóan, sőt, sokszor hetekig egyet sem. Azt mondhatom, a bejelentések zöméről utóbb kiderül, hogy személyes indíttatásúak, és sokan már nem is vállalják a panaszukat a jegyzőkönyv felvételekor” – mutatott rá Kardos Kálmán. Hozzátette, ha egy bérlő valóban nem a rendeltetésének megfelelően használja a számára kiadott ingatlant, annak bizonyítására több lakó egybehangzó tanúvallomása lenne szükséges. Ilyenre ugyanakkor eddig még nem volt példa. A Székely soron álló, 300 lakást magában foglaló létesítmény kapcsán kifejtette, a sajtó megkeresése kapcsán kaptak csak tájékoztatást arról, hogy az egyik bérlő állítólagosan jogellenes cselekményt folytat a bérleményében. Szintén csak nem hivatalos forrásból jutott el az IKV-hoz, hogy az ügyben már rendőrségi feljelentést is tett egy lakó, erre vonatkozóan azonban szándékuk ellenére érdemleges információt nem sikerült beszerezniük. „A Székely sorról utoljára 2011. június 8-án kaptunk panaszlevelet, aminek kapcsán június 23-én írásban fel is szólítottuk a szóban forgó bérlőt, hogy életvitelével ne zavarja a többi lakót. Azóta semmilyen jelzés nem érkezett az ingatlanból, ahol ráadásul este 18 órától reggel 6 óráig portaszolgálatot üzemeltetünk. Mindezzel nem azt szeretném mondani, hogy valótlan a probléma, de egyelőre még nem látunk tisztán az ügyben” – árulta el a vezérigazgató. Hozzátette, az ingatlankezelő a maga részéről mindent megtesz azért, hogy az ingatlanban a lakáshasználat során egyik bérlő érdekei se sérüljenek. Ha pedig bármilyen, a büntetőjognak ellentmondó cselekményről kapnak bejelentést, rendészeik révén – a rendőrséggel együttműködve – azonnal intézkednek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.