Közélet

A kamattámogatásos hitelekre is vonatkozik a fair bankokról szóló törvény

A kamattámogatásos hitelekre is vonatkozik a fair bankokról szóló törvény

2015. január 30., péntek
A kamattámogatásos hitelekre is vonatkozik a fair bankokról szóló törvény

A jövőben kiszámíthatóan változnak majd az állami kamattámogatást élvező hitelek kamatai is, amelyekre külön jogszabályban meghatározott eltérésekkel vonatkoznak a fair bankokról szóló törvény rendelkezései, mivel azokat speciális feltételekkel nyújthatták, nyújthatják a hitelintézetek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

Ilyen feltétel többek közt a támogatott kölcsönök árazásánál érvényesülő, a meghatározott állampapírhozamhoz igazodó kamatplafon alkalmazásának követelménye is. Az ügyfél a kamattámogatással csökkentett ügyleti kamatot fizeti meg. A támogatott kölcsönök esetén a kamatperiódus lejártakor a hitelintézetek egyoldalú kamatmódosítása helyett a jogszabályban rögzített automatizmus alapján változik a kamat. Az "igazodási pont" a jogszabály szerinti kamatplafon. A közlemény szerint, ha a ténylegesen alkalmazott ügyleti kamat (ideértve a kölcsön egyéb költségeit és ellenszolgáltatásait is) 2014. december 31-én alacsonyabb volt a kamatplafonnál, akkor a következő kamatmódosításnál az új ügyleti kamat megegyezik az akkor érvényes kamatplafon és a 2014. december 31-én fennálló kamatkülönbözet különbségével. Így a referenciakamathoz nem kötött támogatott kölcsönök is követik a jogszabályi kamatplafon (tulajdonképpen az állampapírhozamok) változását a 2014. december 31-én fennálló kamatplafonhoz viszonyított különbözet , a "negatív kamatfelár" megtartásával. Az új szabályozás biztosítja, hogy a kölcsön ügyleti kamata átlátható módon változik, kiszámítható feltételeket teremtve mind az ügyfelek, mind a hitelintézetek számára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.