Közélet

Ökoiskola indul Szentmihályon 2015 szeptemberében + FOTÓK

Ökoiskola indul Szentmihályon 2015 szeptemberében + FOTÓK

2014. november 5., szerda
Ökoiskola indul Szentmihályon 2015 szeptemberében + FOTÓK
lakossagi_forum23_KF

A Karolina jóvoltából éled újjá az alsó tagozat jövő ősztől a természetközeli oktatás, az egyéni fejlesztés és a keresztény alapértékek jegyében. Már most nagy az érdeklődés, a szentmihályiak közül sokan társadalmi munkában is segítenek.

Többször megírtuk,

Szeged-Szentmihályon mintegy egy évtizede zárt be az iskola, amit azóta is roppantul fájlalnak az ott élők, hiszen tudják: egy település(rész) közösségének jövőjét leginkább a fiatalok oktatása, helyben tartása határozza meg. Az önkormányzat az üresen álló iskolaépületet bérbe adta, és amikor aztán néhány hónappal ezelőtt szabaddá vált az ingatlan, a helyi értelmiségi lakosok megmozdultak az oktatás újraindításáért. Ebben kiváló partnerre leltek a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban, mely szándéknyilatkozatban jelezte a részönkormányzatnak, 2015. szeptembertől vállalja az intézmény üzemeltetését. Ezt a szándékot a szegedi önkormányzat is támogatásáról biztosította. Múlt pénteken lakossági fórumon mutatkozott be a szentmihályi közösségnek a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium vezetése. Ezzel folytatódott az az operatív munka, mely a tavaszi szándéknyilatkozatokat követően a szentmihályi általános iskola alsó tagozatának újraindítása érdekében folyik. Az iskoláról Szegedi Ágnes igazgató beszélt, míg a gazdasági-szervezeti kérdésekről Vlocskó Mihály igazgatóhelyettest hallhatta a szépszámú érdeklődő. Ismertették a keresztény alapelveken működő oktatási intézmény stratégiáját, a képzés legfontosabb sarokpontjait. Nógrádi Tibor önkormányzati képviselővel közösen fogalmazták meg a létesítendő iskola küldetését, mely a Karolinára jellemző magas oktatási színvonalon, sport (azon belül labdarúgás) specifikációval, valamint a szegedi társintézményeivel ellentétben természetközeli élet- és tanítási lehetőséggel kiegészülve ökoiskolaként meghirdetve indul. Ez azt jelenti – hangzott el a művelődési házban tartott esten –, hogy 8 és 16 óra között egész napos elfoglaltságot nyújtanak a tanulóknak. Két tanítási óra között olyan szüneteket iktatnak be, ahol egyéni képzésre, fejlesztésre és a házi feladat elkészítésére is lehetőség nyílik, így 16 órakor otthoni kötelezettség nélkül, a napi munkát elvégezve térhetnek haza a diákok.

A fórumon részt vett a közeli Csodatanya tulajdonosa, Tóth Zoltán és családja is, akik szintén szerepet kaphatnak az iskola életében, egyebek mellett a lovakkal és egyéb állatokkal való foglalkozást biztosíthatna a diákoknak. Gazdasági kérdések is szóba kerültek, kiderült például, hogy 60 tanulónál válik finanszírozhatóvá az iskola, amit 3 év alatt szeretnének elérni a szervezők. 2015 szeptemberében 15 fővel indulhat az első osztály, emellett nulladik évfolyamos előkészítő csoportot is terveznek. A lelkes hangulatú fórum utolsó részében az iskola vezetése válaszolt a szülők felmerülő kérdéseire, mindkét fél megelégedésére. A rendezvény végeztével a jelelévők az iskolaindításba vetett erős hittel tértek haza, többen felajánlották társadalmi munkájukat, segítségüket az épület fizikai rendbetételéhez. „A következő lépés az lesz, hogy Szeged önkormányzata reményeink szerint mihamarabb megköti az együttműködési megállapodást a Karolinával, és megindulhat a nyitás előkészítése. A hivatalos jelentkezési időszak 2015 márciusában lesz, de a fórumunk nagy vívmánya, hogy már 11 komoly érdeklődő van, akikkel folyamatos az egyeztetés. Ráadásul nemcsak Szentmihályról várnak jelentkezőket, hanem az iskola különlegességére való tekintettel egész Szegedről. Fontos azt is tudni, hogy a négy osztály után a folyamat nem áll meg, a szentmihályi alsó tagozat elvégézését követően vagy a Karolina nyolcosztályos gimnáziumában, vagy a Karolina általános iskola ötödik osztályában folytathatják a diákok. Ez komoly pedagógiai jelentőséggel bír, az alsó tagozat utáni közösséggel egészen az érettségiig eljutnak a fiatalok” – foglalta össze Nógrádi Tibor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.