Közélet

Kétmilliárd eurót törlesztett az Európai Uniónak Magyarország októberben

Kétmilliárd eurót törlesztett az Európai Uniónak Magyarország októberben

2014. november 7., péntek
Kétmilliárd eurót törlesztett az Európai Uniónak Magyarország októberben

Kétmilliárd euró adósságot törlesztett Magyarország október végén az Európai Uniótól 2008 őszén felvett hitelből, amivel önmagában 2,1 százalékponttal csökkent a GDP-arányos államadósság - jelentette be pénteken a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca közleménye szerint a mostani kifizetés után az Európai Unió felé már alig 1,5 milliárd euró tartozás maradt, amit a hitel-megállapodás szerint 2016-ban kell kifizetni. Az Államadósság Kezelő Központ által közölt ütemezés szerint ennek az utolsó részletnek a visszafizetése 2016. második negyedévében lesz esedékes. Az NGM kifejti, hogy a mostani kifizetés a kormányzati tartalékokat már októberben csökkentette, míg az adósságráta csökkenése az EU elszámolási gyakorlatának megfelelően a november havi adósságmutatóban látszik majd. A törlesztés tovább csökkenti a devizaarányt, így az adósságállomány árfolyamkockázata is kisebb lett - hangsúlyozza a tárca. "2008 őszén a baloldali kormány az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) összesen 20 milliárd euró keretösszegű hitelt vett fel, a törlesztés terhét a következő kormányokra hagyva" - írja az NGM. Az IMF felé 2013 augusztusában a magyar kormány rendezte minden fennálló adósságát. A kormány elkötelezett a költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása mellett - olvasható a közleményben. A minisztérium csütörtökön azt is közölte, hogy év végére a GDP 75 százaléka alá csökkenhet az államadósság, miután az adósságmutatóban, a GDP arányában 1,7 százalékpontos csökkenés várható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.