Közélet

Csencselt harckocsimotor, kalasnyikov a Széchenyi téren - tíz éve szűnt meg a sorkatonaság

Csencselt harckocsimotor, kalasnyikov a Széchenyi téren - tíz éve szűnt meg a sorkatonaság

2014. november 4., kedd
Csencselt harckocsimotor, kalasnyikov a Széchenyi téren - tíz éve szűnt meg a sorkatonaság
sallai_sandor01_gs

Bár hivatalosan csak pontosan tíz évvel ezelőtt, 2004. november 4-én szerelt le az utolsó magyar hadköteles, a szegedi műszaki dandár már 1997 óta bezárta kapuit. Sallai Sándor nyugállományú alezredessel idéztük fel a laktanyák utolsó évtizedeit, aki végigkísérte az egykor országos hírű alakulat leépítését, ahogy a laktanyákból kollégium, paintball-pálya és lakópark lett. Mesélt a túlbürokratizált szovjet modellről, az orosz laktanyával boltoló magyar tisztekről és a "kopaszokról", akik próbálták megúszni ezt az egészet.

Emlékek, fekete-fehér fotók, illetve néhány relikvia őrzi csak a honvédségben töltött éveket

Sallai Sándor

számára, egykori laktanyája, melyben közel negyed évszázadot eltöltött, nyomtalanul eltűnt szeged városképéből. A nyugállományú alezredes 1973 őszén kezdte meg a katonai szolgálatot Szegeden, az akkor még Zalka Mátéról elnevezett laktanyában - ezt később Török Ignác laktanyaként ismerhettük, jelenleg pedig esetleg Vadaspark lakóparkként, hiszen az épült a helyére. "Ha tudtam volna, legalább csinálok néhány fotót" - merengett az alezredes.

"Amíg Szeged áll, addig honvédsége is lesz!"

Csongrád megyében kilenc laktanyát üzemeltetett a Magyar Néphadsereg, ebből a Magyar Honvédség már csupán Szentesen és Hódmezővásárhelyen tart fenn egyet-egyet. Szegeden a Török Ignác laktanyát teljesen lebontották, a helyére lakóházakat húztak fel, a Vorosilov Laktanyát ma Öthalmi diáklakások néven kereshetjük a térképen, a Kossuth laktanya pedig a Szegedi Tudományegyetem Hattyas sori épületeként sporteseményeknek, egyetemi rendezvényeknek ad helyet, de a "harcosabb" idők emlékére üzemel itt paintball-pálya is. A rendszerváltást követően, 1990-től folyamatos leépítések kísérték a laktanyák mindennapjait, a remény azonban végig élt az állományban. "1996 májusában Tompa János dandártábornok, a Magyar Honvédség akkori műszaki főnöke a szentesi dandárnál sajtónyilvánosság előtt még azt a kijelentést tette: 'Amíg Szeged áll, addig honvédsége is lesz!' Az örök életűnek hitt dandárunkról azonban már ugyanezen évben tudtuk, hogy vége" - emlékezett vissza Sallai Sándor.

volt_szovjet_laktanya01_gs

Budapesten született meg a döntés arról, hogy mely helyőrségek maradjanak meg, és bár sokan lobbiztak az országos szinten is jó hírű szegedi műszaki dandárért, végül a HM központjában arra jutottak, hogy Szentes és Ercsi kerüljön egy alakulatba. A két helyőrség több mint 140 kilométer távolságban kapcsolódott így össze. Bár mi érvként gondoltunk rá, a szegedi helyőrség ellenére szólt a határ közelsége. "Egy korszerű hadsereg számára ez a 15-16 kilométer nem távolság, háborús helyzet esetén már azelőtt lerohanhatták volna, hogy annak lenne ideje felkészülni" - magyarázta az alezredes. Persze a modern hadviselésben már nem lehet észrevétlenül mozgósítani, a katonai műholdak segítségével nem csak a csapatmozgások irányát, de a határ közelében felsorakozó harcjárművek rendszámát is leolvashatják.

A 43 ezer forintos főtiszti nyugdíj

A felszámolás 1996. december 1-től 1997. július 31-ig tartott - ezen nyolc hónap alatt a laktanya teljes haditechnikája, anyagi készlete, dokumentuma a parancsban kijelölt alakulatok tulajdonába vándorolt át, szerte az országban. A sorállományt pedig Szentesre, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárhoz irányították, '97 márciusától már egy sorkatona sem volt a szegedi laktanyában. 111 sorállományú katonával, 41 tiszttel, 58 tiszthelyettessel és 30 civillel, összesen 240 emberrel zárt be a laktanya 1997-ben. A honvédségi közalkalmazottakkal és tisztekkel személyesen is elbeszélgettek arról, hogy a beosztásának megszűnését követően mik a terveik - aki akart (illetve vállalta a két város közti ingázást) átmehetett Vásárhelyre és Szentesre.

sallai_sandor08_gs

A Szegeden szolgálók közel kétharmada (61%) nem maradt a honvédség kötelékében, sokan korkedvezményes nyugdíjat kaphattak. Ezek a fizetések azonban még a szocialista időkben számolt bérlemények voltak, főtisztként Sallai nyugdíjba vonulásakor 43 ezer forintnyi illetményt állapítottak meg. "Maradt néhány tehetséges tiszt és azok, akiket az átkosban titán kádereknek mondtak - semmihez sem értettek, csak küldözgették őket azzal az üzenettel, hogy ti tán tudtok velük valamit kezdeni. Eddig sem dolgozott, és eztán se szeretne" - magyarázta az alezredes. A szovjetek távozása után évekig nem volt egységes koncepció a hadsereg jövőjét illetően sem. "A rendszerváltást követő évek során az országnak nem volt egy épkézláb katonapolitikája, egyszerűen nem tudták, hogy mit csináljanak a hadsereggel. Legelőször a semlegesség volt a fő irányvonal, majd körkörös védelmi vonalat akartak kialakítani az ország területén. Ehhez pedig a sorkatonaságnál is nagyobb hadseregre lett volna szükség, amely akkor 158 ezer főt számlált. Egy fontos dolog nem volt azonban: pénz. Márpedig pénz nélkül nincsen munka, csak tűzoltás és maszatolás" - mondta el Sallai. Ennek tudható be, hogy a sorkatonaság évről évre sorvadt, a sorozásra érett korúak számára pedig egyre könnyebb volt kibúvót találni. Nem kellett már trükközni az egészségügyi papírokkal, a honvédség be sem hívott mindenkit, egyszerűen nem volt képes ennyi embert fogadni.

Kalasnyikov a Széchenyi téri bokrok alatt

Azért színes élet folyt a szegedi laktanyákban addig, míg az alakulat hivatalosan is szerepelt a honvédség hadrendjében. Nagyobb randalírozásról nem tudott beszámolni az alezredes, de megesett, hogy az egyik katona szolgálat közben támadt kedve a szórakozáshoz. Felfegyverkezve besétált a belvárosba, a kalasnyikovot elrejtette a Széchenyi tér egyik bokra alatt, majd egyenruhában elment mulatni. Végül a rendőrség kísérte vissza az úriembert.

sallai_sandor04_gs

Bár szorosan nem működtek együtt, jó kapcsolatot ápoltak a szegedi honvédek az orosz laktanya katonáival is. A szovjet tisztek a szegedi katonaorvosok ellátását igényelték a sajátjuk helyett, egy szovjet őrnagy azzal a panasszal érkezett, hogy nem érez ízeket, melynek okát a magyar orvosok egy rossz fogtömés miatti gombás fertőzésben találták meg. Egy szárazon beindított jármű harckocsimotorját is sikeresen leégette az egyik katona, az orosz laktanyából csencseltek számukra egy újat a rendkívül drága berendezésből. "Misháék" könnyebben elszámoltak egy ilyen komoly portékával.

Nincsenek tartalékok a honvédségben

Bár a nyugati országok esetében is a kisebb, szerződéses állomány kialakítása a cél, ezek legfőbb problémája az alezredes szerint az, hogy nincsenek tartalékaik. "A szerződéses rendszer bevezetésével a hadsereg máris szembetalálkozott egy hatalmas problémával: nincs tömeges utánpótlás. A leszerelőket felváltja a honvédség igényei szerinti létszám, nincs azonban egy legalább minimális képzettséggel bíró háttér, ami pótolni tudná az esetleges veszteségeket. Ez nem csak a magyar, de minden professzionális hadsereg problémája" - mutatott rá az alezredes.

sallai_sandor09_gs

Míg hazánkban már tizedik éve nincs sorkatonai szolgálat, néhány európai országban - például Svájcban vagy Ausztriában - még megőrizték a sorozást, sőt: Norvégiában 2015. január 1-től nőkre is kiterjesztik azt. Sallai kiemelte a hadsereg szocializáló hatását, amely szerinte a mostani tartalékos rendszerben is megfigyelhető: a felnőtt korba lépő férfiak számára a fegyelem, az elöljáróval (később pedig a főnökkel) szemben tanúsított tisztelet és a feladatokhoz való komoly hozzáállás fontosságát nevelték itt beléjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.