Közélet

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a Szegedi Ítélőtábla egyik végzését

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a Szegedi Ítélőtábla egyik végzését

2014. október 8., szerda
Megsemmisítette az Alkotmánybíróság a Szegedi Ítélőtábla egyik végzését

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) a Szegedi Ítélőtábla egyik végzését, miután megállapította, hogy a döntés alaptörvény-ellenes volt - olvasható az Ab honlapjára szerdán feltett közleményben.

Az ügy előzménye, hogy a foktői község egyik polgármesterjelöltje a választókhoz eljuttatott szórólapján azt írta: az önkormányzati hivatalban a dolgozók "minden nap összeszorult gyomorral veszik fel a munkát" - olvasható a közleményben. A szórólap szövege ellen a jelenlegi - független - polgármester kifogással élt, amelynek a helyi választási bizottsága helyt adott és megállapította, hogy az indítványozó megsértette a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét. A fellebbezés folytán eljárt Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság az elsőfokú határozatot helybenhagyta. Az indítványozó felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, amelynek nyomán a Szegedi Ítélőtábla a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság határozatát ugyancsak helybenhagyta - tették hozzá. Az indítványozó álláspontja szerint az ítélőtábla végzése ellentétes az Alaptörvény XI. cikkében foglalt szabad véleménynyilvánítás alapjogával, mert a szórólapban a közvélemény megjelenítése történt, ami véleménynyilvánítás, nem pedig tény állítása. Az Ab megalapozottnak találta az alkotmányjogi panaszt, emlékeztetve, hogy a közügyek szabad megvitatásához fontos társadalmi érdek fűződik. Miután egy polgármester úgy közszereplő, hogy a helyi közhatalom gyakorlásában vesz részt, a kritizáló nem lépi túl a közügyek megvitatásának kereteit, ha éppen vezetői tevékenységét minősíti - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.