Közélet

Lezsák Szegeden: belülről kell ismerni a Himnuszt + FOTÓK

Lezsák Szegeden: belülről kell ismerni a Himnuszt + FOTÓK

2014. október 3., péntek
Lezsák Szegeden: belülről kell ismerni a Himnuszt + FOTÓK
lezsak_sandor_konyvbemutato09_gs

A hagyományos értékrend fontosságára hívta fel a figyelmet Himnusz kívülről, belülről című könyvének szegedi bemutatóján Lezsák Sándor. Az országgyűlés alelnöke szerint az egész ország Szegedre figyel október 12-én, a város ugyanis nagy fordulat előtt állhat.

Lezsák Sándor

, az Országgyűlés alelnök a hazai politikai élet egyik meghatározó alakjaként ír könyvet a magyar történelem sorsfordító korszakának egy-egy részletéről. A mű nem pusztán száraz tények közlése, sokkal szubjektívebb annál: írója személyes mentorainak irányítása alatt vezeti végig az olvasót élete válaszútjain, kidomborítva a hazaszeretet, összetartozás megélését. A Himnusz kívülről, belülről című műről csütörtök délután a szegedi hallgatósággal is megosztotta gondolatait. "A könyvbemutató témájával együtt arról is szeretnénk elmélkedni, hogy mit jelent a szegediek számára a magyarság, nemzettudat, hazaszeretet. Ezen gondolatoknak aktualitása kell, hogy legyen városunkban is" - hangsúlyozta a könyvbemutatón

Kothencz János

. A Fidesz-KDNP és a L.É.T. által támogatott polgármesterjelölt szerint nemzettudatról nem beszélhetünk addig, míg nincs egy közösségtudat. Ez azonban a szegedi panelrengetegben sok esetben nem valósult meg, civil és politikai fronton is az elfogadás, az egymás felé nyitás fontosságát kívánja hangsúlyozni a polgérmesterjelölt.

A cím a könyv mondanivalója is egyben, amely Lezsák Sándor egyik nagy szemléletformáló pillanatára utal. Középiskolás évei alatt, a Madách-gimnáziumban volt egy nagyhírű latin-görög szakos tanár, Muraközy Gyula, aki nem tanította őket, egyszer viszont helyettesítette az egyik tanítót. "Hol tartanak magyarból, most mit tanulnak? Mi azt válaszoltuk: Kölcsey Himnuszát. És tudják? – kérdezte. Persze, kívülről – válaszoltuk. És belülről? – érdeklődött, és mi döbbent csendben nem tudtunk erre mit felelni. Akkor jöttünk rá, hogy belülről bizony még valóban nem ismerjük a Himnuszt" - mondta el Lezsák Sándor. A Hungarikumokról szóló törvény kapcsán is beszélt a magyar értékek védelmének fontosságáról. "Van egy olyan nemzedéke ennek az országnak, amelyben megvan ugyan a szunnyadó ambíció és potenciál, de azt egyfajta motivációval kell kiváltani. Kell, hogy legyen az ember életében egy meghatározó személy, aki a jó útra terel, és kellenek azok az életet meghatározó pillanatok, melyek új erővel töltenek fel" - sorolta. "Nehezemre esett beszélni, írni az elmúlt évtizedek történéseiről, mivel a jelenkor történései is lekötik a figyelmemet. Visszaemlékezni amúgy is csak akkor szabad, ha az ember felkészül, pontosít neveket, helyrerakja a történéseket. Ami írásban megjelenik, már sokszor tényként van elfogadva" - mondta el a könyv kapcsán Lezsák Sándor. Az egykori MDF-ből kiszakadva, a Nemzeti Fórum elnökeként magát egyfajta politikai emigránsnak azonosította Lezsák, akit a Fidesz-KDNP szövetsége fogadott be. A párt múltja mellett a jelenét is izgatottan figyeli, főként a szegedi választások tükrében. "Nem egyformán szenvedték meg a városok a rendszerváltás előtti időszakot. Kecskemét például okosan készülődött abban az időszakban, amikor ellenzéki városvezetésben működött, tízezer munkahely, Mercedes és ahhoz köthető cégóriások lettek az eredményei. Itt Szegeden azonban a városvezetés nem tudta kihasználni sem a kormányzati, sem az ellenzéki pozíciót ezidáig. A választás most arról fog szólni ebben a városban, hogy sikerül-e egy kormányzattal együttműködő, előre tekintő városvezetést megalakítani. Az egész ország erre figyel most" - hangsúlyozta Lezsák Sándor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.