Közélet

Kothencz: A fiatalok Szeged jövőjének letéteményesei! + FOTÓK

Kothencz: A fiatalok Szeged jövőjének letéteményesei! + FOTÓK

2014. szeptember 25., csütörtök
Kothencz: A fiatalok Szeged jövőjének letéteményesei! + FOTÓK
DSC_2986

Nemzetpolitikai jelentőségű, hogy milyen módon támogatjuk a fiatalság helyben maradását, családalapítását – jelentette ki Kothencz János, aki ifjúságpolitikai koncepcióját ismertette. Ennek egyik fontos eleme a fészekrakó program, s mint ahogy a polgármesterjelölt kifejtette, ha azt akarjuk, hogy Szegednek jövője legyen, váltanunk kell.

Még februárban hívta össze az

ifjúsági érdekegyeztető fórumot

B. Nagy László

, az akkor még kormánymegbízottként dolgozó országgyűlési képviselő. Akkor kezdődött meg Szeged és térségének ifjúságpolitikai koncepciójának elkészítése, mely mára kész programmá állt össze. A kormányhivatal társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársaként vett részt azon a megbeszélésen

Kothencz János

, aki példaértékűnek nevezte a kezdeményezést, hiszen Szegeden utoljára 1998 és 2002 között eshetett szó érdemben ifjúságpolitikai kezdeményezésekről. Az elkészült közel ötvenoldalas dokumentumot eljuttatják az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakállamtitkárságához is – közölte B. Nagy László fideszes országgyűlési képviselő. Elmondta, hogy civil szervezetekkel állították össze a koncepciót, hogy az valóban a fiatalság érdekeit tartsa szem előtt. A világ megváltozott, a mai fiataloknak támpontokat kell adni az országgyűlési képviselő szerint, aki arra is emlékeztetett, hogy Szegeden évente mintegy ezer fiatal hagyja el az iskolapadot, de mivel nagy részük nem talál munkát, elhagyja a várost is.

Koncepció a jövőtlenség ellen

Hosszú távú befektetésnek nevezte az ifjúsággal való tudatos foglalkozást Kothencz János, a kormánypártok és a L.É.T. Egyesület polgármesterjelöltje. „Ha megnézzük Szeged jelenét, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a fiatalok vonatkozásában is a lehetőségek egyfajta kiüresedéséről kell beszélnünk, hiszen nincsenek tartós munkahelyek, így más városban vagy országban alapítanak családot. Ha azt akarjuk, hogy Szegednek jövője legyen, váltanunk kell” – szögezte le.A polgármesterjelölt fontos célnak nevezte a lokálpatriotizmus erősítését is, melynek egyik módja, hogy Szeged tradícióit és értékeit megmutatják a fiatalabb generációnak, és tudatosítják azokat. A különböző szubkultúrák támogatását is kiemelte a programelemek közül, mint mondta a legkülönfélébb sport, vagy épp zenei szubkultúra is felkarolandó, ezért több ifjúsági klubra is szükség van Szegeden. Megjegyezte, a sokszínűség nem merülhet ki egy legális graffiti falban.

DSC_2976

„Az ifjúság védelmét szolgáló intézkedések közé sorolható az egészségmegőrzés és -fejlesztés, az e korcsoportot érintő szociális támogatások tudatos fejlesztése, a fiatal fogyatékkal élők esélyegyenlőségének elősegítése, preventív programokkal a szenvedélybetegségek kialakulásának csökkentése. A közbiztonságra irányuló kezdeményezések, így például a biztonságos szórakozóhelyek kialakítása is kiemelt célként szerepelnek a stratégiában, akárcsak a fiataloknak mindinkább jövőt adni képes munkahelyteremtő beruházások” – sorolta el a polgármesterjelölt az ifjúságpolitikai stratégia legfontosabb céljait.

Otthont adni a fiatal generációnak

Fészekrakó program indítását szorgalmazta Kothencz a sajtótájékoztatón, mint elmondta csaknem ötszáz önkormányzati tulajdonú lakás áll üresen Szegeden, ezeket elsődlegesen a fiataloknak juttatná megválasztása esetén, mert ezzel helyben maradásukat, családalapításukat segítené az önkormányzat. Hozzátette, a tartós munkahelyek teremtése is azt a célt szolgálja, hogy ne vándoroljanak el innen, így szüleik, nagyszüleik közelében maradhatnak, akiknek nem magányosan kell élniük mindennapjaikat. „Nem mindegy, hogy jövőt, tartalmat, perspektívát él meg Szegeden egy fiatal, vagy elvándorol azért, mert ez a város kiüresedik, nem teremt kiszámíthatóságot és biztonságot számára” – fogalmazott a kormánypártok és a L.É.T. polgármesterjelöltje.

DSC_2977

Szólt arról is, hogy kimondottan az ifjúságot, az ő érdekeiket képviselő civil szervezeteknek is több támogatást kell nyújtania a jövőben az önkormányzatnak. Míg 1998 és 2002 között 1076 ifjúsági profilú civil szervezett működött a városban, mára csak töredékük, mert nem adott nekik az önkormányzat sem perspektívát, sem pedig megfelelő anyagi támogatást munkájuk elvégzéséhez. Kothencz János úgy látja, hiába végeznek fiatalok ezrei komoly önkéntes munkát Szegeden, ezt nem ismerik el megfelelően. Ezt támasztja alá, hogy mindössze hárommillió forintos keret áll idén fiatalokkal foglalkozó szervezetek rendelkezésükre. Kothencz kijelentette, közel 200 millió forintos civil alapot hoz létre megválasztása esetén kormányzati források bevonásával, mely keretre az ifjúsággal foglalkozó szervezetek is pályázhatnának. Azzal is támogatná mindennapi munkájukat, hogy ingyenesen vagy jelentős kedvezménnyel juthatnának önkormányzati helyiségekhez, így anyagi forrásaikat a feladatellátásra fordíthatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.