Közélet

Ifjúsági érdekegyeztetés B. Nagy László kezdeményezésére + FOTÓK

Ifjúsági érdekegyeztetés B. Nagy László kezdeményezésére + FOTÓK

2014. február 14., péntek
Ifjúsági érdekegyeztetés B. Nagy László kezdeményezésére + FOTÓK
ifjusagi_erdekegyezteto_forum06_gs másolata

Ifjúsági érdekegyeztető fórum kezdte meg munkáját pénteken B. Nagy László Csongrád Megyei Kormánymegbízott kezdeményezésére. Az érdekegyeztetés célja, hogy Szeged és térsége, valamint a megye viszonylatában olyan egységes ifjúságpolitikai stratégia-koncepció születhessen meg, mely valóban lehetőséget kínál a térségben felnövekvő generációk jövője alakításában.

A kormánymegbízott kezdeményezésére csaknem 120 olyan szervezet fogadta el a meghívást, akik közös szándékuknak megfelelően, megalkotni kívánják Szeged és térsége ifjúságpolitikai koncepcióját. Többek között az Új Nemzedék Kontakt Pont, a szegedi Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Szegedi Szervezete, Egy Ebéd, Egy Esély Alapítvány, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Gyermekjóléti Szolgálata és Családsegítői, az SZGYF Csongrád Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatának munkatársai, a gyermekvédelmi szakellátásban közreműködő szervezetek számos képviselői, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány, Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Szövetség munkatársai, a Talentum Alapítvány, a KEFE, a Szegedi Tini-telefon Lelkisegélyszolgálat Egyesület, a Munka Világa Közhasznú Egyesület, Tigers Kick Box és Szabadidő SE, valamint a Tisza Lajos Közéleti Egyesület, illetve Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ifjúsági és Sportbizottsága tagjai, képviselői – közösen foglaltak állást abban, hogy már régről időszerű egy közös ifjúságstratégia megalkotása.

B. Nagy László

kormánymegbízott arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy az elkövetkezendő időszak komoly felelősségvállalással jár az ifjúsági civil szervezetek és az ifjúsággal foglalkozó intézmények munkatársai számára, hiszen az egységes ifjúságpolitikai stratégia kialakítása és érvényesítése komoly hiányt pótol. Kiemelte, hogy napjaink egyik társadalmi problémája a fiatalság elvándorlása. Ezért különösen fontos, hogy a stratégia, a helyi értékeket hangsúlyozza, az azokhoz való ragaszkodást támogassa. Megnyitó beszédében megköszönte a szervezetek képviselőinek, hogy elfogadták a meghívást, és ígéretet tett arra, hogy a térség ifjúságpolitikai koncepciójának ügyét képviselni fogja az illetékes minisztériumok felé is. A kormányhivatal társadalmi kapcsolatokért felelős munkatársa,

Kothencz János

elmondta, hogy a kormánymegbízott kezdeményezése azért is példaértékű, mert Szegeden utoljára 1998. és 2002. között eshetett szó érdemben ifjúságpolitikai kezdeményezésekről. Azóta nemcsak az ifjúságpolitika, de az ifjúsági profilú civil szervezetek támogatása is elszegényedett. A tanácsadó méltatta a megjelent civil szervezetek tevékenységét, és kiemelte azok tevékenységének sokrétűségét. Mint mondta, az itt egybegyűltek, másokkal ellentétben, nem valami ellen, hanem valami mellett foglalhatnak állást a mai napon.

Mihálffy Béla

, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ifjúsági és Sportbizottsági alelnöke, köszöntőjében, kiemelte mindazok szorgalmát és igyekezetét, akik az elmúlt években is komoly szolgálatot végeztek a térségben felnövekvő generációk sorsának jobbá tételéért. Sajnálatosnak nevezte azt a tényt, hogy hosszú évek óta nem voltak képesek a városatyák és a város vezetése a jelentőségéhez méltó szintre emelni a térség ifjúságpolitikai kérdéseit. Ezúttal maga az ifjúság és az ifjúságot képviselő szervezetek és intézmények veszik kezükbe sorsukat, és B. Nagy László kezdeményezésének köszönhetően juttathatják el elképzeléseiket mind a város, mind a kormányzat vezetői felé.

Az ifjúsági érdekegyeztető fórum tagjai olyan elvi alapokban állapodtak meg, illetve témákat jelöltek meg, melyeken keresztül közös, a jövőben tervezett, rendezett munkálkodásban születhet meg a térség ifjúságstratégiája. A „helyi értékeink és a jövő” témájában az ifjúság és lokálpatriotizmus Szeged és térsége jövőjével összefüggésben, ifjúság és multikulturalizmus, ifjúsági szubkultúrák kérdésköre, preventív családpolitika – ifjúság és szocializáció fejezetek mentén gondolkodnak együtt a résztvevők a jövőben. Az ifjúsági érdekegyeztető fórum tagjai megállapodtak abban is, hogy az életmód és egészségvédelem, az ifjúsági drogstratégia, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi alap- és szakellátás, a gyermekek és fiatalok veszélyeztetettsége, mint helyi, regionális és országos összefüggések dimenzióiban ugyancsak górcső alá kerülnek. Ez utóbbi témakörök mentén a fórum minden tagja egyetértett abban, hogy hatékony és gyors cselekvésre van szükség. Ugyancsak egyetértettek abban, hogy az ifjúság- és környezetvédelem, az ifjúsági civil szervezetek szerepe a térség ifjúságpolitikájában, a történelmi egyházakkal való szimbiotikus együttműködés (ifjúság-pasztoráció), valamint a bűnmegelőzés ugyancsak kiemelt témáit jelenthetik az elkövetkezendő idők közös munkálkodásának. Az érdekegyeztető fórum tovább bővíti körét, és a jövőben rendszeresen konzultálnak egymással a különböző témák mentén kialakított munkacsoportok. 2014 végére olyan egységes ifjúságpolitikai stratégiát szeretnének átnyújtani a kormánymegbízottnak, mely konkrét válaszokat, cselekvési javaslatokat ad a mindenkori jogalkotó kezébe. Az első ifjúsági érdekegyeztető fórumon még a szervezők számára is meglepő módon teltház volt, és ahogyan azt a szervezetek képviselői jelezték, a jövőben még inkább növekedni fog a közös munkálkodásban részt vevők létszáma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.