Közélet

„Európa atyái rájöttek Kelet-Európa szerepére” – Donald Tusk az Európai Tanács elnöke

„Európa atyái rájöttek Kelet-Európa szerepére” – Donald Tusk az Európai Tanács elnöke

2014. szeptember 4., csütörtök
„Európa atyái rájöttek Kelet-Európa szerepére” – Donald Tusk az Európai Tanács elnöke

Szombaton Brüsszelben a lengyel kormányfőt választották a tagállamok vezetői az Európai Tanács vezetőjének, Lengyelország rendkívül büszke, akad, aki II. János Pál pápává választásához hasonlítja a mostani helyzetet.

Donald Tusk

tapasztalt, vérbeli politikus, kompromisszumképes vezető” - árulta el hírportálunknak

Biernacki Karol Franciszek

, a Lengyel Köztársaság Tiszteletbeli Konzulja Szegeden. A tisztviselő kihangsúlyozta, mekkora megtiszteltetés ez a kinevezés Lengyelország számára, a döntés okát a konzul a politikai helyzet változásában, az Európai Unión belüli meghatározó szerep Kelet-Európa felé tolódásában látja. „Európa atyái rájöttek Lengyelország szerepére, az Ukrajnával szomszédos ország régóta tölti be a híd szerepét nyugat és kelet között, tehát nem véletlenül kapta a lengyel kormányfő ezt a kinevezést” – emelte ki a szegedi konzul. „Az EU vezetői ezzel a döntéssel megmutatták, hogy értékelik a lengyel diplomácia szerepét, eddigi erőfeszítéseit” – fűzte hozzá Biernacki Karol Franciszek. A lengyel kormányfő kinevezése a Visegrádi Négyek számára is számos lehetőséget tartogat magában. „Donald Tusk érti Kelet-Európát, jól átlátja az itteni helyzetet, és a térségnek szüksége is van az összekovácsoló erőre, azonban az új tisztség hatásköreitől függ, hogy a lengyel vezető milyen segítséget tud nyújtani a visegrádi országoknak” – fejtette ki a szegedi lengyel konzul. „Fontos lenne, hogy az európai együttműködés továbblépjen a kizárólagos gazdasági szempontokon, és figyelmet szenteljen a politikai és főként az erkölcsi szempontoknak is, ebben tud változást hozni az Európai Tanács új elnöke” – tette hozzá Lengyelország konzulja. Biernacki Karol Franciszek felhívta a figyelmet a lengyel belpolitika reakciójára a kinevezést illetően: „Minden politikai erő büszkén fogadta az eseményeket, egy időre lekerültek a napirendről a belpolitikai kérdések, és – bár merész hasonlat – akad, aki

II. János Pál

1978-as pápai kinevezésével von párhuzamot” – mondta el a konzul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.