Közélet

Az Országgyűlés és a Bundestag elnökének közös nyilatkozata totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjára

Az Országgyűlés és a Bundestag elnökének közös nyilatkozata totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjára

2014. augusztus 23., szombat
Az Országgyűlés és a Bundestag elnökének közös nyilatkozata totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapjára

Huszonöt évvel a vasfüggöny lebontása után is fontos feladat emlékezni a tekintélyelvű és totalitárius rezsimek megdöntésére - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke és a német Bundestag elnöke a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapja alkalmából szombaton kiadott közös nyilatkozatában - írja az MTI.

Kövér László

és

Norbert Lammert

kiemelte, hogy augusztus 23-nak, a Molotov-Ribbentrop-paktum aláírási évfordulójának a kommunista és a nemzetiszocialista bűncselekményeknek áldozatul esettek emléknapjaként kell bevonulnia a köztudatba. Az Európai Parlament állásfoglalásával kihirdetett emléknappal "a huszadik századi Európa állami terror és tömeggyilkosságok által meghatározott totalitárius diktatúráinak áldozatai" előtt tiszteleg a kontinens - tették hozzá. Rámutattak, hogy a hetvenöt évvel ezelőtt aláírt paktum "felosztotta kontinensünket a szovjet és a nemzetiszocialista erőszakuralmi rendszerek között", és még évtizedekig döntően meghatározta Európa sorsát a második világháború következtében tartóssá vált megosztottság révén. Európa egységét nem lehetett volna helyreállítani a Magyarországon, Lengyelországban, az egykori Csehszlovákiában és NDK-ban végbement szabadságmozgalmak nélkül - húzta alá az Országgyűlés és a Bundestag elnöke. A közös cél a demokrácia, a jogállamiság és az egyenjogú tagság az európai népek politikai és gazdasági uniójában - emelte ki Kövér László és Norbert Lammert. Európában 2011 óta tartják augusztus 23-án a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját. 1939-ben ezen a napon írta alá

Vjacseszlav Molotov

szovjet külügyi népbiztos és

Joachim von Ribbentrop

német külügyminiszter Moszkvában a szovjet-német megnemtámadási szerződést. A paktum titkos záradékában a náci Németország és a sztálini Szovjetunió megegyezett kelet-európai érdekszférájuk határaiban. Ez volt a közvetlen előzménye a második világháborúnak, amely Lengyelország német megtámadásával néhány nap múlva, 1939. szeptember 1-jén robbant ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.