Közélet

A szegedi Jobbik 10%-ra emelné a kiskertek beépíthetőségét

A szegedi Jobbik 10%-ra emelné a kiskertek beépíthetőségét

2014. augusztus 22., péntek
A szegedi Jobbik 10%-ra emelné a kiskertek beépíthetőségét
jobbik_sajttaj01_gs

Olyanoknak is számláznak szemétszállítási díjat a kiskertes övezetben, akik életvitelszerűen nem élnek ott – közölte Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke és Papp Mihály Ferenc önkormányzati képviselőjelölt sajtótájékoztatóján.

„A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tevékenysége a szemétszállítást illetően a városi kiskerteket illetően igen hiányos: az épületek felmérését nem megfelelően végzik, nem ellenőrzik azt, hogy ténylegesen laknak-e ott” – mondta el

Papp Mihály Ferenc

képviselőjelölt, akinek a számláját egy másik Papp Mihálynak postázták. A jobbikos jelölt elmondta, ő maga nem lakik a kiskertes övezetben lévő házában, mivel jogerős bontási végzés van rajta, ennek ellenére a nem létező szemét elszállításának költségeit kiszámlázták neki. „A baktói és subasai utcákat járva kiderült, hogy az emberek többsége kifizeti szemétszállítás költségeit, még akkor is, ha nem él az érintett házban, tehát nem is termel ott hulladékot” – közölte Papp Mihály Ferenc, aki azt szeretné elérni, hogy ne kötelezzék azokat díjfizetésre, akik nem laknak az adott ingatlanban. „A Jobbik Magyarországért Mozgalom célja, hogy a kiskertek területének legalább tíz százaléka beépíthető legyen, amihez azonban kormányrendelet-módosítás szükséges. Ezt Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője az őszi parlamenti ülésszak kezdetén fogja benyújtani. Ennek értelmében az egész ország területén a helyi építési szabályzat határozna a kérdésben, vagyis a helyi közgyűlés hatáskörébe utalnák a négyezer ingatlant érintő ügyet” – fejtette ki a sajtótájékoztatón

Tóth Péter

, a Jobbik szegedi polgármesterjelöltje.

jobbik_sajttaj02_gs

A kiskertesek

májusban egyeztettek a polgármesterrel

, aki akkor azzal érvelt, hogy az OTÉK a korábbinál sokkal szigorúbb, összesen 21 pontban összegyűjtött feltételrendszert léptetett életbe, ezen felül a kiskerteknél is be kell vezetni a hulladékszállítást, továbbá a május elsején életbe lépett földtörvény termőfölddé nyilvánította a zártkerteket, ami megnehezíti például az eladásukat. Ez is akadálya annak, hogy a beépítettség 3%-os mértékét 5-re emeljék.

Sándor János

, a Családok a Kiskertekért Egyesület elnöke

arról számolt be portunknak

, hogy a szaktárca válaszában az említett 21 feltételt nem tartja relevánsnak, ráadásul a beépítettség 5%-ra történő emelése ellen a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.-nek sincs kifogása. „A VÁTI anyaga a következőképpen zárul: az átsorolás kis mértékű beépítettségi növekedés ellenére jelentős pozitív hatásokat generálhat a területeken, megvalósulása éppen ezért támogatható” – ismertette a város által elkészített anyag összegző mondatát az egyesület elnöke, aki szerint ebből egyértelműen látszik, hogy az önkormányzaton múlik a kérdés rendezése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.