Közélet

Feszült hangulatú lakossági fórum a dóm felújításáról – közösségteremtés közösség nélkül? + FOTÓK

Feszült hangulatú lakossági fórum a dóm felújításáról – közösségteremtés közösség nélkül? + FOTÓK

2014. július 5., szombat
Feszült hangulatú lakossági fórum a dóm felújításáról – közösségteremtés közösség nélkül? + FOTÓK
dom_lakossagi_forum02_gs

Péntek délután a Gál Ferenc Főiskolán lakossági fórumra került sor „A szegedi dóm turisztikai vonzerővé fejlesztése projekt fóruma” címmel. Kozma Gábor, a projekt vezetője, a Gál Ferenc Főiskola rektora és Váncza László építész adtak elő.

A fórum során ismertették a megjelentekkel a dóm felújításának terveit, a főbb átalakítások részleteit, amelyek azonban nem arattak osztatlan sikert.

Kozma Gábor

beszélt a dóm történetéről, székesegyházzá válásáról, valamint a jelenleg folyó kétmilliárd forintos beruházásról. Talán a legjelentősebb átalakításon az altemplom esik át, amely eddig nem volt látogatható, azonban a felújítást követően látogatóközpont jön létre dóm lépcsője alatt, ami alkalmas turistafogadásra, rendezvények, kiállítások szervezésére. A székesegyházat belülről is átalakítják, a baldachinos oltárt áthelyezik, belső kápolnát alakítanak ki, a tornyok is felújításon esnek át, közösségi tereket alakítanak ki a dóm két tornyában, és liftet is beépítenek. A dóm mellett az egész tér megújul, megtisztítják, kijavítják a Nemzeti Pantheon szobrait, és a Dömötör-torony is megnyílik a nagyközönség előtt, az altemplomi tér kialakításával láthatóvá válik a torony eredeti középkori síkja, megtekinthetőek lesznek

Aba-Novák Vilmos

freskói, valamint az eredeti keresztelő kutat is helyreállítják.

Váncza László

Ybl-díjas építész a felújítás megtervezéséről mesélt, amit

Csillag Katalinnal

és

Gunther Zsolttal

közösen végeztek, és céljuk a lehető legtöbb eredmény kihozása volt a meghatározott keretből, ami részleges felújítást jelent, az elkerülhetetlen restaurációk végrehajtását. Az építész a fent említett tervezendő átalakításokat szakmai szempontból is bemutatta, az altemplomban létrehozni kívánt közösségi tér és a több mint 800 urnát számláló urnatemető áthelyezése is szóba került, ez utóbbi a közönség soraiból érkezett kérdések hatására, valamint az urnák elmozdításának sérelmezése miatt. Váncza rámutatott az átalakítások, restaurációk rendkívüli részletességére, az egységes, eredeti részletek alapján elkészített motívumokra, melyek megjelennek az urnazsámolyoktól kezdve a mécsestartókon keresztül a nyílászárókig.

Az építész kitért a dóm belső átalakítására, a tornyok alatti kápolnák felújítására, a liturgikus tér átrendezésére, a baldachinos oltár áthelyezésére a kupola alá, ami így három oldalról körülülhetővé válna, ez azonban heves tiltakozást váltott ki a jelenlévők között. A közönség egyes tagjai a felújítási tervek megváltoztatását kérték, teljes mértékben ellenezték az oltár áthelyezését, annak sérülékenységére, a dómban rendezendő egyéb események helyszínének ellehetetlenítésére hivatkozva. Az átalakítások vezetői az oltár áthelyezését, valamint az altemplomi látogatóközpont létrehozását az egyház közösségteremtő elvével magyarázták, miszerint a padsorok koszorújába helyezett oltár segíti a miséző pap elvegyülését a hívek között – a papok az utcán menjenek a hívek közé, ne a templomban – hangzott a válasz. Egy felszólaló azt kifogásolta, hogy a fórum idejére már megkezdődtek a munkálatok, vagyis a lakosságot csak tájékoztatják a tervek kivitelezéséről, de nem vonják be azok tényleges vitájába, ezáltal magát a közösséget hagyják ki a közösségteremtésből. Szekeres Tamás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.