Közélet

Spanyol paprikát árult hazaiként a Szegedi Paprika Zrt.

Spanyol paprikát árult hazaiként a Szegedi Paprika Zrt.

2014. június 17., kedd
Spanyol paprikát árult hazaiként a Szegedi Paprika Zrt.
szegedi_paprika_2_it (00)

A megengedett határértéket meghaladó aflatoxin tartalmú, ily módon az egészségre ártalmas fűszerpaprika-őrleményt hozott forgalomba a Szegedi Paprika Zrt. még 2004-ben, emellett megtévesztő módon hazaiként árusította spanyol alapanyagot tartalmazó termékét - mondta ki kedden a Szegedi Törvényszék. Az elsőrendű vádlott B. Andrást 5 millió, társát, H. Tibort 2 millió forint pénzbírságra ítélték.

Az ügy kezdete tíz évvel korábbra vezet vissza: 2004-ben a Kotányi Kft. jelezte a a Szegedi Paprika Zrt.-nek, hogy mérései alapján az általa kiszállított áru aflatoxin-tartalma meghaladja a megengedett 5 mikrogramm/kilogramm értéket. A nagyobb mennyiségben májkárosodást is okozó anyag miatt a zrt. mind a húsz tonna paprikát visszavásárolta, később azonban mégis értékesítette azt a hazai és osztrák piacon. A vád másik pontja értelmében a cég félrevezette vásárlóit azzal, hogy fűszerpaprika-őrleményének csomagolásán az áru származási helye vonatkozásában megtévesztő tájékoztatást adott, ugyanis azon a „Szegedi Paprika” feliratot tüntette fel, mely származási jelzésként értékelendő. Azonban az abban használt alapanyag jelentős része Spanyolországból származik.

Nem számít import terméknek a Spanyolországból érkező áru?

A védelem álláspontja szerint nincsen tudomásuk akkreditált, reprezentatív mintáról, csak az eredményeket közölték velük. A vett minták közül volt, amely 4,8 mikrogramm/kilogramm értéket mutatott csupán, ráadásul ennek megállapításakor 25%-os hibahatárral számolnak, ezzel számolva az arány lehetett akár 3,6 mikrogramm/kilogramm is. Az eredetmegjelöléssel kapcsolatban úgy vélekednek: nem vonható le egyértelmű következtetés arra vonatkozóan, hogy a vásárló mennyire tájékozott a termékkel kapcsolatban. Spanyolország EU-tagállam, így az onnan behozott termék az uniós vámkódex értelmében nem import terméknek, hanem közösségen belüli beszerzésnek minősül. Mivel pedig a termék előállítása itthon történt, így az hazainak számít. A "Szegedi Paprika" logó a mustáros dobozon és a töltöttpaprikás konzerv oldalán is szerepel, mégsem gondolhatja senki, hogy a termékben ténylegesen szegedi paprika található - tették hozzá. A vádlottakat az első fokú bíróság folytatólagosan, társtettesként elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettében, valamint fogyasztó megtévesztésének vétségében mondta ki bűnösnek. Az elsőfokú bíróság az elsőrendű vádlottat 600 ezer forint, míg a másodrendű vádlottat 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a Szegedi Paprika Zrt.-t mint jogi személyt pedig 15 millió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte. A

Kovalcsik Éva

vezette büntetőtanács, súlyosbítva a megismételt eljárásban hozott első fokú ítéletet, az elsőrendű vádlott

B. Andrást

5 millió, míg társát,

H. Tibort

2 millió forint pénzbírságra ítélte, illetve helytállónak találta a Szegedi Paprika Zrt. 15 milliós büntetését. Az ítélet jogerős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.