Közélet

A nyílzáporon folytatódik a Csongrád megye nemzeti értékeit bemutató roadshow + FOTÓK

A nyílzáporon folytatódik a Csongrád megye nemzeti értékeit bemutató roadshow + FOTÓK

2014. június 26., csütörtök
A nyílzáporon folytatódik a Csongrád megye nemzeti értékeit bemutató roadshow + FOTÓK
belso_ertekek_kiszombor002

Ópusztaszer és a VIII. Nyílzápor és Íjásztalálkozó lesz a következő állomása a Csongrád Megyei Önkormányzat (CSMÖ) által indított, a megye nemzeti értékeit bemutató megyejárásnak.

A „Belső értékek Csongrád megyében” elnevezésű eseménysor az ópusztaszeri rendezvény második napján, június 28-án folytatódik. A látogatók a CSMÖ munkatársai segítségével – amellett, hogy képet kaphatnak a Csongrád Megyei Értéktárban szereplő jelenleg 31 értékről, köztük a Feszty-körképről, „A magyarok bejövetele” c. monumentális körképfestményről – segítséget is kaphatnak annak az adatlapnak a kitöltéséhez, amelyen elektronikus formában javaslatot tehetnek újabb elemek felvételére valamely értéktárba. Szalámival, kolbásszal, mangalicatermékekkel, libazsíros kenyérrel, hozzá makói hagymával, valamint szegedi fűszerpaprikával, szentesi paprikával és csongrádi kadarkával készülnek az ópusztaszeri íjászrendezvényre a megyei önkormányzat munkatársai. Az agrár-, élelmiszeripari értékek kóstoltatása mellett bemutatnak a CSMÖ faházában többek között hímzett és kerámia termékeket, szegedi papucsot, régi szódásüveget valamint különböző, Csongrád megye értékeit ismertető kiadványokat is. A faház melletti sátorban szakmai beszélgetések zajlanak majd, amelyek keretében teljes körű információval szolgálnak arról, hogyan lehet valami települési, megyei szintű nemzeti érték, mi a kiemelkedő nemzeti érték, mi a hungarikum, illetve, hogy mit tartalmaz a vonatkozó törvény és kormányrendelet. Segítenek abban is, hogy maguk a lakosok hogyan tehetnek javaslatot újabb elemek felvételére valamely értéktárba.

Csongrád megye értékei Szegeden

A Csongrád Megyei Értéktárat bemutató tízhelyszínes megyejárás első állomása Szeged volt, mivel legtöbb azonosított értékünk a megyeszékhelyhez kötődik. A programsorozat szempontjából is kedvező időpontján túl azért esett a választás a Szőregi Rózsaünnepre, mert a rózsatermesztés szőregi hagyománya jelképe mindannak, ami valódi nemzeti értékünk: a kitartó munkának, egymás segítésének, a tökéletességre törekvésnek. A rendezvényen minden évben átlagosan 10-15 ezer látogató vesz részt. A Szőregi Rózsaünnepen

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés, egyben a Csongrád Megyei Értéktár Bizottság elnöke mondott megnyitó beszédet

Rózsavölgyi József

szegedi önkormányzati képviselő mellett. Szegeden egyébként folyamatosan ismerkedhetnek Csongrád Megye Értéktárával az érdeklődők: a Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft.-vel fennálló kiváló szakmai kapcsolatnak köszönhetően a Széchenyi téri információs pavilonban egész nyáron megtalálhatóak a CSMÖ értéktárral kapcsolatos információs anyagai.

A megyejárás második állomása Kiszombor volt

Kiszomboron a Római katolikus kerektemplom és a Rónay-kúria is bekerült – ráadásul elsőként – a Csongrád Megyei Értéktárba – ezért örült különösen

Szegvári Ernőné

polgármester annak, hogy a „Belső értékek Csongrád megyében” program „megállt” a nagyközségben is. A településen évről évre megszervezett Tűzugráson, amelyet látványos, a határon túli települések hagyományait is bemutató néptánc fesztivál előz meg, általában mintegy 500 látogató vesz részt. Az eseményen egyébként a megyejárástól függetlenül is nagy hangsúlyt fektetnek hagyományainkra, megyénk kincseire: a gyerekek például ismerkedhettek a citerával, sőt, akár maguk is faraghattak hangszert. A Csongrád Megyei Önkormányzatot a rendezvényen

Orbán Imre

, a Csongrád Megyei Közgyűlés képviselője, Civil kapcsolatokért felelős tanácsnok képviselte.

A megye valamennyi járásában felbukkannak nemzeti értékeink

A Csongrád Megyei Értéktárat bemutató megyejárás során – június 20. és szeptember 7. között – a CSMÖ munkatársai felkeresik a megye valamennyi kistérségét (járását), kiemelten azzal a céllal, hogy elősegítsék a számos, részben még rejtett érték közkinccsé válását. A CSMÖ 10 olyan hagyományos, évente visszatérő és sok látogatót vonzó rendezvényen jelenik meg, amellyel a megye egész területét lefedi. A „Belső értékek Csongrád megyében” elnevezésű eseménysorozat a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt HUNG-2014 B kódszámú pályázat keretében valósulhat meg. A rendezvénysorozat a Földművelésügyi (korábban Vidékfejlesztési) Minisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósul meg. A pályázaton a Csongrád Megyei Önkormányzat 1,3 millió forintot nyert a projekt lebonyolítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.