Közélet

Lejárt szavatosságú alapanyagokat találtak szegedi pékségekben az ellenőrök

Lejárt szavatosságú alapanyagokat találtak szegedi pékségekben az ellenőrök

2014. április 7., hétfő
Lejárt szavatosságú alapanyagokat találtak szegedi pékségekben az ellenőrök
kenyersutes

Az elmúlt hónapban az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság több hatóság együttműködésével 6 szegedi pékségeknél tartott egyidejű ellenőrzést. Lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagokba, hibás termékmegjelölésekbe és nem megfelelően hűtött húskészítményekbe botlottak az ellenőrök.

A közös akcióban a Csongrád Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerve mellett a NAV revizorai és pénzügyőrei, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Dél-alföldi Regionális Igazgatósága, a Munkaügyi Felügyelőség és a Rendőrség munkatársai vettek részt. Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság ellenőrei több esetben a higiéniás és nyomonkövetési előírások megsértését, lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyag felhasználását, a kenyerek jelölésének hiányát/ vagy hibás jelölését állapították meg, e mellett az egyik helyszínen helytelen tárolási feltétel (nem megfelelő hűtés) miatt húskészítmények forgalmi korlátozását, valamint megsemmisítését is elrendelték. Találkoztak továbbá olyan élelmiszer vállalkozóval, ahol sem a termékek jelölése (hibás jelölés), sem az eladók egészségügyi alkalmassága nem volt rendben. Néhány esetben dokumentációs hiányosságot észleltek. A jogszabálysértő vállalkozásokkal szemben hivatalból hatósági eljárás indult, amelynek eredményeként, - mérlegelve az elkövetett cselekmény súlyát -, az élelmiszer előállításra vonatkozó hatályos jogszabályok megsértése miatt három esetben, összesen 435 ezer forint élelmiszerlánc-felügyeleti bírság, valamint egy esetben 90 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki a hatóság. Minden esetben kötelezték a vállalkozót a hiányosságok megszüntetésére. Egy esetben az élelmiszer előállítási tevékenység felfüggesztése mellett döntöttek, tekintettel arra, hogy a vállalkozó az ellenőrzést követően hiánypótlási kötelezettségének a megadott határideig nem tett eleget. Az érintett létesítmény felelős vezetője időközben a feltárt hiányosságokat megszüntette, amelyről ismételt helyszíni ellenőrzés keretében győződtek meg az ellenőrök, ezért élelmiszer előállítási tevékenység további korlátozása nem volt indokolt. A jogszabálysértő létesítményeket, a jogkövető magtartás fenntartása érdekében a jövőben is fokozott hatósági ellenőrzés alá vonják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.