Közélet

Húsvéti ízkavalkád a Marson + FOTÓK

Húsvéti ízkavalkád a Marson + FOTÓK

2014. április 13., vasárnap
Húsvéti ízkavalkád a Marson + FOTÓK
mars_ter04_gs

Cipóban sült füstölt csülök, fűszeres báránypecsenye, töltött tojás – többek között ezekkel a húsvéti étkekkel kedveskedtek a Mars téri piacra kilátogatóknak a második gasztronómiai napon. Nem titkolt cél, hogy a hagyományos helyi termékeket és ízvilágot ismertessék meg a szegediekkel.

Több mint egy éve vásárolhatunk tanyasi termékeket a Mars téri piacon, a kezdeményezés születésnapját

gasztronómiai nappal ünnepelték

, most pedig a közelgő húsvéti ünnepekhez igazodó finomságokkal kínálták a nagycsarnokba betérőket. „Hagyományos húsvéti ételeket kóstoltatunk, például töltött tojást, birkapörköltet, egészben sült fűszeres báránypecsenyét, amihez vadas mártást készítünk, illetve cipóban sült füstölt főtt csülköt” – tudtuk meg

Veres Orsolyától

. Családi recept alapján készített cimetes kaláccsal és tejpitével is kedveskedtek a nagycsarnok Cserzy Mihály utca felőli oldalán. Hangsúlyozta, mindent tanyasi termékekből készítenek, és próbálják azokat a tradicionális ízeket is visszahozni, melyek az utóbbi évtizedekben kivesztek a köztudatból. Példaként a birkahúst említette, mely az 1940-50-es években fontos táplálék volt, de a sertés elterjedésével háttérbe szorult. A szülők és nagyszülők receptjeit meg is osztották a piacra látogatókkal, akik akár a húsvéti menüt is összeállíthatják ez alapján.

„Kölcsönös bizalom alakult a termelők és a vásárlók között, ez a siker kulcsa a tanyasi termékek piacán. Azt tapasztaljuk, hogy a kiváló minőségű magyar termékek iránt folyamatosan nő a kereslet, és az is egyre fontosabbá válik, hogy a vevő tudja, hogy az áru pontosan honnan származik” – nyilatkozta portálunknak Kispál Ferenc. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke hozzátette, a program folytatódni fog, a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban az új élelmiszer láncban 34 milliárd forint áll rendelkezésre, amit részben piacfejlesztésre szeretnének fordítani. „A kamara célja, hogy majdnem minden településen legyen egy helyi piac, erre fogunk pályázni” – hangsúlyozta Kispál Ferenc. Az ünnep közeledtével a kolbász mellett a sonka a legkelendőbb Bényi Zoltán standjánál. A kisteleki termelő elárulta, a sertéseket szabadon tartják és tápot sem kapnak, ez teszi természetessé a hús ízét. „A sonkát csak konyhasóval tartósítjuk, majd bükkfa és akácfa fűrészpor keverékén füstöljük. Ettől lesz igazi, tradicionális íze” – fogalmazott. A húsvéti étkek mellé egy pohár jó bor is illik, amit szintén megvásárolhatunk a piacon. Somodi Sándor borász a SZEGEDma.hu-nak elmondta, kilencven százalékban visszatérő vásárlói vannak, amit a nemes nedűk elismerésének tekint. „Egy termelőnek annál nagyobb elismerés nem juthat, minthogy a produktumát megbecsüli a vásárló” – fogalmazott. Fontos számára, hogy a magyar tradicionális szőlőfajtákat népszerűsítse, ezért a cserszegi fűszeres és a hárslevelű mellett Generosát is kínál, amit most kezdenek felfedezni az emberek. „Sonka, lapocka, füstölt tarja, tojás, húsvéti édességek” – sorolta Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője, mi mindennel várják a vásárlókat az ünnep közeledtével. A gasztronómiai nappal kapcsolatban elmondta, azt szeretnék, hogy minél többen fedezzék fel újra a helyi, magyar ízek sajátosságait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.