Közélet

Visszatért gimnáziumába a L’Oréal – UNESCO-díjas kutatónő

Visszatért gimnáziumába a L’Oréal – UNESCO-díjas kutatónő

2014. március 28., péntek
Visszatért gimnáziumába a L’Oréal – UNESCO-díjas kutatónő
SZS20140327_nagy_nikoletta_a_radnotiban_004

"Egyszer talán lesz egy Nikoletta Nagy-szindróma is" - viccelődött az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa, aki azért tért vissza a Radnóti-gimnázium falai közé, hogy középiskolásoknak meséljen karrierjéről.

"Nagyon megható visszatérni a régi gimnáziumba, már a szertár körüli vegyszerillatok is kis híján könnyet csaltak a szemembe"- nosztalgiázott.

Nagy Nikoletta

egyetemi adjunktusként, L’Oréal – UNESCO-díjas kutatónőként tért vissza a Radnóti-gimnáziumba, mégis szerényen mesélt a diákoknak mindazokról az élményekről, amelyeket az idáig vezető hosszú és akadályokkal teli úton élt meg. Nemcsak kutatási területébe engedett bepillantani, de magánéletének egy-egy szegmensét is szívesen megosztotta a hallgatósággal, láthatóan (és főként hallhatóan) harsány nevetésre bírva a tizenegyedikes osztályt. Néhány fotó a múltból: középiskolai tanárokról, mentorokról, osztálytársakról és nem utolsó sorban diákszerelemről, valamint még ugyan ennyi a jelenről. Életképek a londoni bőrgenetikai munkacsoportról, miután sikeresen kimutatták az ATR-génmutációt, egy másik

Széll Márta

mentora és - ahogyan ő nevezte - második anyukája oldalán az új klinikai tömb helikopterleszállóján, valamint azokkal a kollégákkal, akikkel munkaidőn kívül is összejárnak. Mindezt azért tartotta fontosnak megmutatni, hogy a tanulók lássák, egy klinikai genetikus élete nem merev, munkáját pedig nem minduntalan a mikroszkóp előtt görnyedve végzi.

SZS20140327_nagy_nikoletta_a_radnotiban_007

Előadásában ismertette, mely genetikai kórkép feltérképezésén dolgozik egyedüliként az országban. Nagy Nikoletta a Brooke–Spiegler-szindróma, közismertebb nevén a turbán tumor szindróma bőrgyógyászati kórkép genetikai hátterének felderítésével foglalkozik, s e betegség öröklött okainak feltárásáért vehette át tavaly a nemzetközi elismerést. 2003-ban kezdett el mélyebben foglalkozni a ritka bőrgyógyászati betegségekkel, ekkor került a klinikára Széll Márta szárnyai alá, aki egyébként 2008-ban szintén kitüntettet lett a kimondottan nőket elismerő ösztöndíjjal. "Sokat köszönhetek példaképeimnek, vagyis Széll Mártának, a szegedi Orvosi Genetikai Intézet vezetőjének és

Kemény Lajosnak

, a szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető professzorának"-

nyilatkozta

a SZEGEDma.hu-nak azt követően, hogy átvette az elismerést. "A L’Oréal – UNESCO a Nőkért a Tudományért egyik célkitűzése a tudománynépszerűsítés, amit én is nagyon fontosnak tartok, hiszen nem lehet elég korán elkezdeni. Véleményem szerint a középiskolások azok, akik a leginkább nyitottak az új dolgokra. Remélem, hogy ezzel egy kis ízelítőt tudtam adni a genetika szépségeiből. Előadásomban szándékosan tértem ki a magánéletemre, mert úgy gondolom, hogy a szakmai sikerek mögött mindig stabil családi és baráti háttér áll" - foglalta össze a fiatal kutatónő. Úgy tűnik, az előadás céltért. A 11.B osztályos

Török Ivett

portálunknak azt mondta, egészen új oldalról ismerte ma meg ezt a szakmát. Az iskolában biológia fakultációra jár, elsősorban állatorvos szeretne lenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.