Közélet

Ártatlannak vallották magukat az arab sakkozó bántalmazásával vádolt rendőrök

Ártatlannak vallották magukat az arab sakkozó bántalmazásával vádolt rendőrök

2014. március 11., kedd
Ártatlannak vallották magukat az arab sakkozó bántalmazásával vádolt rendőrök
Papp László; László Péter; László Péter

Ártatlannak vallották magukat a megvádolt rendőrök, és tagadták, hogy 2012 júniusában Szegeden megütötték vagy megrúgták az egyesült arab emírségekbeli sakkvezetőt, Szaúd Mohamed al-Marzúkit. Az ügyben kedden kezdődött meg tárgyalás a Szegedi Törvényszéken.

Két rendőr és egy civil állt a bíróság elé. A törzsőrmestert és az őrmestert hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettével, közúti veszélyeztetéssel, valamint súlyos testi sértés kísérletével, a harmadrendű vádlott taxisofőrt pedig közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség. Az elsőrendű vádlott,

P. László Péter

rendőr törzsőrmester és

V. Igor

rendőr őrmester és egy harmadik társuk 2012. június 2-án Szegeden civilben járőrözött. A rendőrök illegális migránsokat kerestek, mert tudták, hogy korábban a zöldhatáron keresztül Szerbia felől magyar területre lépett egy csoport, amelynek tagjait embercsempészek a városban akarták felvenni. A vádlottak azt mondták, hogy a Belvárosi hídon látták meg a sértettet és társát, akiket ruházatuk és bőrszínük alapján határsértőnek gondoltak. Mivel a rendőrök már többször fogtak el ezen a helyszínen határsértőket, az esetek kilencven százalékában pedig a migránsok igyekeznek elszökni, a történtek alátámasztották sejtésüket. A rendőrök magyarul, majd angolul felszólították őket, hogy igazolják magukat, de a sértett és társa futásnak eredt. Az intézkedés kezdetén egyikük felmutatta rendőrjelvényét, másikuk pedig a nyakában viselte szolgálati igazolványát. A rendőrök közölték, hogy több száz méteres gyalogos és autós üldözés után érték utol az egyik menekülőt, aki előzőleg átesett egy autón. A sértettet földre kényszerítettek, fejét földre nyomták, ruházatát átvizsgálták, és okmányokat, valamint közbiztonságra veszélyes eszközt kerestek nála. Miután az arab férfi már nem állt ellen és asztmája miatt panaszkodott, nem bilincselték meg. Mindkét vádlott határozottan tagadta, hogy megütötte vagy megrúgta a sértettet. A harmadrendű vádlott, aki annak idején taxijával szintén a menekülők nyomába eredt, nem tett vallomást, de elismerte, hogy járművével az arab férfi elé hajtott. Az ügy tárgyalása júniusban a sértett és tanúk meghallgatásával folytatódik.

Korábban:

Megkezdődött kedden a Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető 2012 júniusi bántalmazásával kapcsolatos ügy elsőfokú tárgyalása a Szegedi Törvényszéken. Az ügyben két rendőr és egy civil állt a törvényszék elé. A törzsőrmestert és az őrmestert hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettével, közúti veszélyeztetéssel, valamint súlyos testi sértés kísérletével, a harmadrendű vádlott taxisofőrt közúti veszélyeztetéssel vádolja az ügyészség. A vádirat szerint három rendőr, köztük a két vádlott 2012. június 2-án Szegeden civil ruhát viselve járőrözött, illegális migránsokat kerestek. Hajnalban a Belvárosi hídon meglátták az arab emírségekbeli állampolgárságú sértettet és társát, akiket igazoltatni kívántak. A két arab férfi a felszólításra nem állt meg, mindketten futásnak eredtek szállodájuk, a Forrás Hotel felé. Az egyik rendőr gyalogosan, a másik autóval indult utánuk, a harmadrendű vádlott ezt látva taxijával eredt a menekülők nyomába. A rendőr a szolgálati autóval megpróbált a sértett elé vágni, de a férfi tovább futott, egészen addig, míg a taxis hajtott elé járművével, amire Szaúd Mohamed al-Marzúki ráborult, majd tovább szaladt a hotel felé. A szolgálati autóból kiugró rendőrnek sikerült utolérni a sértettet, akit a földre rántott, majd járőrtársával többször ököllel megütötte, megrugdosta. A tárgyalás a vádlottak meghallgatásával folytatódik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.