Közélet

Botka: Nullázták az adósságot, de kétharmadnyi bevételt elvettek + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Botka: Nullázták az adósságot, de kétharmadnyi bevételt elvettek + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2014. január 30., csütörtök
Botka: Nullázták az adósságot, de kétharmadnyi bevételt elvettek + FOTÓK (FRISSÍTVE)
SZS20140130_botka_koltsegvetes_adozok_033

Szegedre érkezett a legtöbb uniós forrás, és nem esett jelentősen az adóbevétel 2009 óta - az adózóknak számolt be a polgármester. Gyimesi László (Fidesz-KDNP) tanácsnok szerint a Fidesznek köszönheti a város, hogy megszabadult attól az adósságtól, ami Botka László regnálása óta felgyülemlett.

Botka László

, Szeged MSZP-s polgármestere csütörtökön ismertette először a 2014-es esztendő önkormányzati költségvetésének tervezetét. A 100 legnagyobb szegedi adózónak tartott beszámolójában többek között kijelentette, hogy hiába vette át a kormány Szeged adósságát, mert ezzel együtt bevételeinek kétharmadától is megfosztotta. A polgármester kiemelte a város közel 10 milliárdos adóbevételét, ami nem csökkent jelentősen 2009 óta, beszélt a pazarló városi cégekről, és szólt a tervbe vett jelentős fejlesztésekről is, melyeknek sorát kiegészítené egy új fedett uszoda építésének tervével. A polgármester szavaira reagált

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) tanácsnok, aki szerint Magyarországon pozitív rekordot döntött a foglalkoztatottság, 10 éve nem volt ilyen alacsony a fiatalok munkanélküliségi rátája. A gazdaság stabilan nő, a hiány 3 éve 3 százalék alatt van - szemben a Gyurcsány-Bajnai-kormány 9 százalékával -, az infláció 1970-es szinteken áll, a rezsiárak nemhogy nem nőnek, hanem tavaly óta 30 százalékkal csökkentek. Gyimesi szerint a mostani fideszes országgyűlési képviselők segítségével szabadult meg Szeged attól az adósságtól, amit 2002 óta az ötszörösére dagasztott Botka László. (A nyilatkozatot teljes egészében online közvetítésünk elején olvashatják.)

Online közvetítésünk:

17.25:

"Bizalommal forduljon hozzánk, akinek fejlesztési elképzelése van, erre biztatok mindenkit" - zárta gondolatait a polgármester, majd megköszönte a hallgatóság figyelmét, és a házasságkötő terembe invitálta meg egy fogadásra a jelenlévőket. Vége a beszámolónak.

Uszodaépítés is bekerül a fejlesztési tervek közé

17.20:

A jövendő lehetőségeiről esik szó. Stratégiai együttműködést kötött a város az egyetemmel, szakmai együttműködést a megyei önkormányzatokkal és Hódmezővásárhellyel. Botka László felsorolta a 15 kiemelt projektet, mint például az ELI melletti tudásvárost, a Tisza belvárosi szakaszának rehabilitációját, a déli Tisza-híd felépítését, a Biopolisz parkot az új klinikai tömb környékén, a Széchenyi tér felújítását, új buszpályaudvar vagy a fedett uszoda felépítését - ezzel az utóbbi új elemmel egészítené ki Botka a következő közgyűlésen a már elfogadott fejlesztési iránytervet. "A lista nyitott, egy hétéves periódusról van szó. Városi érdeknek tartunk minden Szegedre tervezett beruházást" - tette hozzá.

17.10:

Szeged fejlesztéseiről beszél Botka László. Egy bemutatott ábra szerint Szegedre jutott a legtöbb uniós pénz a hasonló városok sorában 2007 és 2013 között. A 289 milliárd érkezett EU-s forrásból 1,7 millió forint jutott hét év alatt egy szegedi polgárra. Az idei év feladatai között megemlítette a város első embere az elektromos tömegközlekedés fejlesztésének befejezését: folyamatosan érkeznek a város új trolibuszflottájának járművei, zajlik az utastájékoztató rendszer kiépítése is. Hallhattunk a tiszai partfal felújításáról is, mely a napokban kezdődött. A a beruházáshoz 1,5 milliárd forintot kap az önkormányzat az EU-tól, Szeged pedig 710 millió forintos önerővel járul hozzá a védmű megújításához. Az ELI lézerközpontról is hallhattunk. A polgármester elmondta, hogy 2007-ben alakította meg az ELI.hu Kft.-t a város, 2009-ben döntött az unió arról, hogy megnyerte Szeged a támogatást a beruházásra. "Utána volt két kalandos évünk. Két év érthetetlen késlekedést követve végre megértették, hogy az ELI nemcsak Szeged és az ország, de Európa érdeke is" - emelte ki. A 63 milliárd forintos összköltségből 25 milliárd maga a főépület. Utalt az előző nap hírére is, ami az ELI építését illeti. "Két pályázó közül - ahol az egyik külföldi volt, a másik meg szegedi - a drágább ajánlatot tevő külföldi nyert, ilyen országban élünk" - tette hozzá. Azt is leszögezte, hogy ipari, innovációs parkot is létrehoznak majd az ELI melletti területen, és ez a science park a betelepülő cégekkel meghatározó jelentőséggel bír a térség fejlődése szempontjából. "Befejeződött a 265 ágyas új klinikai tömb építése is, ez is egy jó példája az egyetem és a város együttműködésének" - hangsúlyozta Botka.

Szeged jól áll adóbevétel tekintetében

17.00:

A városi cégeken a sor. "2010-ben 5,1 milliárdot adott önkormányzati cégeinek Szeged, 2014-ben már közel 7 milliárd forintnyi támogatást juttatott ezeknek a gazdasági társaságoknak" - vázolta a számokat. Botka szerint nem véletlen, hogy "balhék" voltak a régi cégvezetők 2010-es leváltása körül, ahol nem a szakmaiság dominált. Három céget külön is kiemelt a polgármester mint "renitens pazarlót": ezek a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., a Szegedi Vásár és Piac Kft. és a SZINT Kft. Itt emelkedtek meg drasztikusan szerinte az olyan szolgáltatásokra elköltött összegek, mint amilyen például a jogi képviselet, tanácsadás, reklámszerződések.

16.55:

"Nem 28 milliárdról beszélünk Szeged adósságállományának átvételekor, hanem 25 milliárdról. 2010-ben az adósságszolgálatunk kevesebb mint 1,5 milliárd forint volt. Ez azt jelenti, ha valakinek van 71 ezer forint jövedelme, abból 1500 forintot kell törlesztenie. Most a megmentésünkről beszélnek, és valóban nincs meg ez a teher, de elvesztettük a jövedelmünk kétharmadát is" - mondott egyfajta bírálatot az állami adósságkonszolidációról a polgármester. Szeged város adóbevételei vannak terítéken. Nem csökkentek a város gazdálkodásából származó adóbevételek Botka szerint. "A helyi adókból származó bevétel 10,1 milliárd forint lesz 2014-ben úgy, hogy új adót nem fogunk kivetni. Az iparűzési adóbevételek alakulása 2009-ben volt a csúcson, akkor 7,7 milliárd körül mozgott, most 7,31 milliárd várható, nem csökkent tehát jelentősen" - így a politikus. Szó esik a nyilvántartott álláskeresők számáról is. Megtudtuk: az országos átlag e tekintetben 8 százalék, Szegeden 6,1, ergo: a csongrádi megyeszékhelyen az átlagosnál alacsonyabb a munkanélküliség.

A rezsicsökkentés a városi cégek zsebét is érintette

16.45:

"4,2 milliárddal több pénzt vettek el, mint az átvett, államosított feladatok terhei" - emelte ki a polgármester, hozzáfűzve: mivel az átvállalt feladatoknál jóval nagyobb forrást vontak el a települési önkormányzatoktól, azok komoly anyagi gondokkal küszködnek. Elmondása szerint ilyen a gépjárműadó, ennek 60 százalékát vette el a kormány. A személyi jövedelemadó befizetésből egy fillért nem kap vissza a város, ahogy a járulékbefizetésből sem. Ez 1,2 milliárd forint. A többi pluszteher az új adók, főleg az önkormányzati cégeket érintő terhek növekedése. A rezsicsökkentéssel a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. esetében 883 millió, a vízműnél 906 millió, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. pedig 510 millió új kormányzati pluszterhet kaptak a nyakukba a cégek Botka László szerint.

16.40:

"Szeged városa 32,899 milliárdból gazdálkodik, ebből 75 százalék a működésre, 25 százalék fejlesztésekre megy" - kezdte beszédét a polgármester. Majd bemutatta egy ábrán, hogy míg 2010-ben 71,4 milliárdból gazdálkodott a város, ebből 2014-re 32,9 milliárd lett, ami 54 százalékos csökkenést jelent. Botka László az új önkormányzati törvényről szólva mondta el véleményét, szerinte közjogi szinten kezdték el lebontani az önkormányzatiságot, majd ez jelentkezett gazdasági szinten is.

16.30:

Megérkezett Botka László. Ujhelyi István, az Országgyűlés alelnöke az újságírók mellett foglal helyet.

16.15:

Már elfoglalták helyüket az első vendégek. A képernyőkön a "Szeged 2020 a jövő városa" felirat, minden bizonnyal az új városfejlesztési bemutató első képkockái. Jelenlegi baloldali képviselők és leendő képviselőjelöltek is a teremben.

Gyimesi László tanácsnok, a szegedi Fidesz vezetőjének reakciója a polgármester évértékelőjére

Botka László beszámolójára a közgyűlés legnagyobb frakciója, a Fidesz-KDNP részéről Gyimesi László városfejlesztési és külügyi tanácsnok reagált. A SZEGEDma.hu-hoz eljuttatott nyilatkozatát alább olvashatják.

Egy megfáradt, fásult, elképzelés nélküli városvezetőt láthattunk, aki a sors áldozatának mutatta be magát. Az ország összes települése fellélegezve, örömmel vette, hogy az Orbán-kormány átvállalta a települések adósságát. Szeged ebben is unikum, mert itt sértésnek vette és veszi ezt a helyi vezetés. A maga bárdolatlan stílusában - kárhoztatva Szeged fideszes országgyűlési képviselőit - fel-fel szokta vetni polgármesterünk, hogy ki mit tett a városért. Jól szemlélteti a következő két szám, hogy mi történt Szegeden az elmúlt évtizedben: városunk adáságállománya 2002-ben - amikor Botka László átvette a polgármesterséget - 6 milliárd forint körül állt. Ez a tavalyi évre majd megötszöröződött... Ezt Botka László tette. A város gyakorlatilag a 100%-os eladósodottság állapotában volt, ettől szabadult meg Szeged. Ezt a mostani fideszes országgyűlési képviselők tették. Ezzel visszanyertük Szeged hitelképességét, ami azt jelenti, hogy a város mostantól belefoghat olyan fejlesztésekbe, amelyek valóban értelmesek, amelyek valóban fenntarthatóak. Könnyű belátni, hogy az elmúlt években tett - most nevezzük így - "fejlesztések" elvitték és elviszik a város pénzét, soha nem fognak megtérülni. Ilyenre a jövőben nem lesz mód, csak olyanra költheti egy-egy város a pénzét, ami értelmes és fenntartható. Néha az az érzés fog el, mintha nem is a városról beszélt volna előadásában Botka László. Inkább egy párttitkár beszél úgy, ahogy polgármester úr. Minden rosszról a kormány tehet, minden jót viszont ő hoz a városba, ő az áldozat, a kormány a gonosz, aki tönkre akarja tenni Szegedet, de ő megvédi. Ez a hozzáállás és ez a stílus vezetett mára oda, hogy Szeged politikai hadszíntérre került, és ez eredményezi azt, hogy a város saját polgármestere vált mára a fejlődésének gátjává. A Fidesz-KDNP hosszú évek óta próbálja elérni, hogy a város a forrásait gazdaságfejlesztésre és vállalkozásfejlesztésre fordítsa, ne olyan projektekre, amelyek se munkahelyet nem teremtenek, se bevételt nem hoznak. Ebben a 2014-es költségvetés tervezete sem fog előrelépést hozni. Továbbra sincs hangsúly azon, hogy miként teremtene a város vezetése olyan gazdasági környezetet Szegeden, ami vonzó lenne az itteni cégeknek, netalán új beruházásokat hozhatna. Ez a hallgatóság összetételén is megmutatkozott, mert - tisztelet a kivételnek - legnagyobb számban szocialista önkormányzati képviselők és a polgármesteri hivatal munkatársai vettek részt az eseményen. A városvezetés helyi vállalkozásokkal való nemtörődömsége vezetett oda az elmúlt években, hogy menekülnek a cégek Szegedről. Sok példát lehetne hozni az elmúlt időszakból erre, miközben más városokban pedig ezzel ellentétes folyamatok zajlanak. Az ELI természetesen ismét szóba került. Érthető, hogy szeret tetszelegni az ELI-vel a polgármester, noha a beruházás a Gyurcsány-Bajnai-kormány egyik utolsó hangzatos blöffje volt. Valós tartalommal - és ami legalább ilyen fontos - valós finanszírozási háttérrel bíró projektet az Orbán-kormány készített belőle, ezért épül a lézer. Ugyanígy megszokhattuk az utóbbi években, hogy a városvezetés a maga sikerének tudja be a szegedi magáncégek sikeres uniós pályázatokon elnyert forintjait is (másképp nem jöhet ki a 289 milliárd), amihez semmi köze nincs. Ez az összeg a sivár szegedi gazdaságban dolgozó magáncégek áldozatos munkájának köszönhető, amiért én nagyon hálás is vagyok nekik, hisz ők foglalkoztatják a legtöbb szegedit. Úgy gondolom, hogy ha ősztől megfelelő vezetése lesz a városnak, akkor sokat javíthatunk ezen. Ami a fedett uszoda kérdését illeti, 12 éve volt rá a szocialistáknak, hogy megépítsék. Eddig odáig sikerült jutniuk, hogy a város garázsokat vett az Etelka soron 500 000 forintos négyzetméteráron... Úgy gondolom, hogy ha megfelelő vezetése lesz Szegednek ősztől, akkor megépül az első fedett uszoda is. (Zárójelben jegyzem meg, hogy Debrecenben a másodikat kezdik nemsokára...) Örömteli, hogy Magyarországon pozitív rekordot döntött a foglalkoztatottság (több mint 4 millió ember dolgozik Magyarországon), és hogy folyamatosan csökken a munkanélküliség. Évtizedek óta nem dolgozott annyi nő, mint most. 10 éve nem volt ilyen alacsony a fiatalok munkanélküliségi rátája. Fontos eredmények ezek akkor, amikor az Európai Unió láthatóan képtelen kikecmeregni a válságból, ugyanakkor ezt kell tovább fokoznunk még. A gazdaság stabilan nő, a hiány 3 éve 3% alatt van - szemben a Gyurcsány-Bajnai kormány 9%-ával -, az infláció 1970-es szinteken van, a rezsiárak nemhogy nem nőnek, hanem tavaly óta 30%-kal csökkentek. Ma megbizonyosodhattunk arról is, hogy Szeged polgármestere tanácstalan a munkahelyteremtő beruházásokkal kapcsolatban, hisz másoktól vár fejlesztési elképzeléseket, és másoktól várja azt, hogy forduljanak hozzá. Erre szintén 12 éve nem volt példa, miközben Makóra, Mórahalomra - hogy ne ismételjem magam Debrecennel - komoly munkahelyteremtő beruházások érkeztek. Egyik ottani polgármesternek sem repült bele a szájába a sült galamb. Komoly lobbizás, nagyon sok munka, és ami nagyon hiányzik a szegedi vezetésből: alázat, a kétkezi munka tisztelete kell ehhez.

Korábban írtuk: Hagyományosan minden januárjában szokott a Közéleti Kávéházban évet értékelni Szeged polgármestere, idén azonban a kávéház 30. születésnapján, február 6-án tartják meg a Botka-ankétot. A száz legnagyobb szegedi adózónak pedig február közepén, az első közgyűlés előtt szokott költségvetés-bemutatóval egybekötött évértékelőt tartani a polgármester. A két esemény most helyet cserélt, január 30-án az adózók előtt fog beszámolni a polgármester az elmúlt évről, s tekint előre az idei esztendő kihívásai felé ismertetve az általa beterjeszteni kívánt 2014. évi büdzsétervezetet. A 16.30-kor kezdődő eseményről - ahogy már megszokhatták - portálunk részletesen, élőben számol majd be. Ami a Közéleti Kávéházat illeti, nem találtuk a programok között a hagyományos januári polgármesteri évértékelőt, a "Beszámol a polgármester" elnevezésű előadást, ezért felhívtuk Szondi Ildikót, a kávéházi esték szervezőjét, hogy érdeklődjünk a fórum felől, aminek sorsa így a választási kampány időszakában felettébb érdekli az embereket. A főszervező MSZP-s képviselő megnyugtatott minket, hogy nem marad el az évértékelés, csak a Közéleti Kávéház 30. születésnapjára, február 6-ára tolták el az időpontot, ami egy nagy ünnepi esemény is lesz, várhatóan sok érdeklődővel a városháza dísztermében. Addig is, míg ez a néhány nap eltelik, idézzék fel alább cikkeink nyomán, hogy melyek voltak az elmúlt évek polgármesteri beszámolóinak vezérfonalai: Az önkormányzatiság felszámolásának víziója került a középpontba 2013. január 24-én. 2012-ben az iskolákat féltette leginkább Botka László. 2011-ben Botka László az ELI-t dicséri, közvetve 2000 munkahelyet említ, és a városi cégvagyont félti. 2010 januárjában arról beszélt, hogy elszomorítja a kampányban a démonizálás, félelemkeltés. Ahogy 2009-ben is az IH-ban zárt a road show... A 2008-ban több állomásossá dagadt a "Beszámol a polgármester" program, és az Ifjúsági Házban ért véget novemberben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.