Közélet

Lesz-e 120 millió egy új, szegedi uszoda fenntartására?

Lesz-e 120 millió egy új, szegedi uszoda fenntartására?

2013. december 9., hétfő
Lesz-e 120 millió egy új, szegedi uszoda fenntartására?
szedeak_sopron_agota43_gs

A Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdacsapat pénteki meccsén beszéltünk a névadó szponzorral a támogatási rendszerről, az egyetem rektorával pedig az uszodaépítésről.

A kosárlabda mellett a másik főszereplő a jótékonyság volt

a pénteki Naturtex-SZTE-Szedeák – Sopron KC meccsen

. A bajnoki mérkőzés nagyszünetében a névadó szponzor Naturtex Kft., a SZEGEDma.hu, a Szegedi Tudományegyetem és a Tisza Lajos Közéleti Egyesület ajándékozta meg Mikulás alkalmából az ÁGOTA Alapítvány gyermekeit. A Naturtex Kft. tulajdonosát, ügyvezetőjét,

Gellért Ákost

és az SZTE rektorát,

Szabó Gábort

faggattuk a sport szponzorációjáról és a fejlesztések lehetőségeiről.

Szponzoráció a vállalkozói szférából

„A kosárlabdában, a teniszben és legalább még másik tíz sportágban veszünk részt szponzorként. A szponzoráció egyébként nagyon egyszerű: az államnak nem kellene benne komoly szerepet vállalnia, ifjúságra, gyereksportra, tömegsportra kellene költenie. Az élsport támogatásának a vállalkozói szférában a helye, de ehhez egy mozgó, működő gazdaság kell. Ha ez a terület fejlődésnek indul, akkor vélhetően több magáncég lesz mecénása az élsportnak is. Emellett a szponzoráció szemlélet kérdése is. Ma van Szegeden több olyan cég, amely megtehetné, hogy költ sportra, de mégsem teszi” - mondta el portálunknak Gellért Ákos. „Feltehetően az az országok kultúrájának és a lakosok neveltetésének is a kérdése, hogy a gazdasági elitben mennyire alakul ki a mecenatúra, gondolok itt a jótékonysági adományozásra is. A Naturtex Kft. főleg így karácsony közeledtével sok területen támogat rászorulókat. Most legalább hat-nyolc jótékonysági akción jelentünk meg” - tette hozzá. A Szedeák névadó szponzora kiemelte, hogy a szegedi kosárlabdacsapat költségvetéséből jelenleg erre a teljesítményre futja, van olyan gárda a bajnokságban, amelynek tízszer nagyobb a büdzséje. „Mi küzdünk tisztességgel, egy nagyon jó közösség a Szedeák, ám ha a jelenleginél merészebb álmokat szövögetnénk, akkor súlyos tízmilliókkal kellene emelni a klub gazdálkodását” - így Gellért Ákos.

Uszodát Szegednek az egyetemmel?

„A sport tekintetében büszkék vagyunk rá az egyetemen, hogy nagyon sok sportolónk nyerte el a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját. Az SZTE számára az igazán nagy siker azonban az, hogy a lehető legtöbb sportolót diplomához tudjuk segíteni. Célunk, hogy olyan jövőképet adjunk élsportolóinknak, olimpikonjainak, amivel később az életben boldogulhatnak majd. A sportegyesületek pénzbeli támogatása helyett és amellett én nagyon szívesen látom az ösztöndíjrendszerben nyújtott segítséget. Egy egyetem számára a sportban ez az igazán méltó támogatási forma” - nyilatkozta portálunknak Szabó Gábor, az SZTE rektora. Az egyetemi sport infrastrukturális fejlesztésével kapcsolatban arról beszélt az akadémikus, az egyik fő problémát az jelenti, hogy az esetleges építkezés mellett a fenntartást is tervezhetően meg tudják határozni. „Nem vállalhatunk be olyan feladatokat, amelynek a fenntartásáról nem vagyunk meggyőződve. Azért előnyös a helyzetünk, mert a mi fejlesztéseink szolgálhatják az élsportot, de ezzel együtt a tömegsport szerves részévé is válnak. Azt szeretném látni, hogy a szabadidősportot is nagy számban űzzék hallgatóink. Egy érdekes példa Ausztria, ahol egyetlen aranyérmet sem nyertek nyári olimpián, de ha megnézzük, hogy ott hányan futnak, kerékpároznak, végeznek rekreációs tevékenységet, akkor bizony fejet kell hajtanunk, le vagyunk maradva velük szemben. Az utolsó lehetőség egy ifjú életében az egyetem, hogy valamelyest a mindennapi élete részévé váljon a sport” - tette hozzá. Megkérdeztük Szabó Gábort, hogy a közelmúltban Szeged

várossal megkötött együttműködési megállapodás

hozhat-e új uszodát a városnak, amire azt felelte, hogy erről már többször tárgyaltak korábban az önkormányzattal. „Itt megint szóba jön a fenntartás, ami egy uszoda esetében alaphangon 120-140 millió forint éves szinten, erre egyedül az egyetemnek nincsen fedezete. Azt mondom, hogy talán a megvalósításra könnyebb lenne forrást találni, mint gazdaságosan megtervezni annak fenntartását. Fontos, hogy partnerek legyünk a várossal, egyébként ezek a tervek az asztalon vannak már” - hangsúlyozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.