Míg a Gault&Millau étteremkalauz kritikusai fanyalgó írást jelentettek meg a szegedi halászléről, a CNN honlapján dicséri a hazai fűszerpaprikát, kiemelve annak legnagyobb régiós központját, Szegedet is.
Legfájóbb pontján érte a szegedieket támadás az utóbbi napokban, miután a Gault&Millau nemzetközi ismertségű étteremkalauz kritikusai leminősítették a tiszai halászlevet. Öt szegedi és egy algyői halászcsárdát végigjárva kóstolták meg az ott felszolgált ételt, egyes helyen pörköltszagúnak, míg máshol túl sósnak, uszadékos levűnek ítélték a halászlevet. Az eset kapcsán egy helyi gasztronómiai magazin már a miniszterelnökhöz is fordult egy nyílt levéllel, melyben
Orbán Viktortól
a szegedi halászlé hungarikummá tételét kérte. Gasztronómiai becsületünk megmentésére az egyik legismertebb amerikai hírcsatorna sietett: a Cable News Network (közismertebb nevén CNN) egy
a hazai fűszerpaprikát állította reflektorfénybe. Az írás szerint a Magyarországon termesztett fűszernövény egészséges, a megszokottnál világosabb színű és édes, melyet rendkívül változatosan használnak a Kárpát-medencében. Szegedet a régió paprikagyártásának fellegváraként említi, külön kiemelve a Roosevelt téri Halászcsárda gazdag kínálatát és a röszkei paprikaparkot is.
... olvasható a honlapon. A paprika a legtöbb tradicionális hazai étel alapját képezi, így nem árt megismerni annak, aki hosszabb-rövidebb ideig hazánkban vendégeskedik - emellett az írás szerint kiváló beszélgetési alapot is szolgáltathat a fűszer, ha egy esős délután egy gulyásétteremben találnánk magunkat. E specifikus szituációban szerintünk is örömmel veszi minden tisztes magyar ember, ha szóba hozzák a fűszerpaprikát.
A mexikói eredetű növény történetét és kultúránkban betöltött szerepét múzeumokban is megtekinthetjük, emellett az országban két
is hódolnak neki. Jóval édesebb a hazai paprika a világ más pontján termelt növényektől, köszönhetően az enyhe tavaszi időjárásnak, olyan édes, hogy nem csak a korábban szegények ételének tartott gulyásleves ízesítéséhez, de desszertekben - például paprikatortában - is használják. Az Kárpát-medence időjárása nem csak az ízére, de a színére is kihatással van: a forróbb területeken, például Peruban és Nyugat-Kínában alacsonyabb cukortartalmú, de sötétvörös színű, míg a magyar paprika jellegzetes piros színű. A cikk megemlékezik
Szent-Györgyi Albertről
is, aki a C-vitamin kivonásával a paprikát az egészség szolgálatába állította világszerte.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.