Közélet

A Bárányban főszereplő volt a kacsa és Tokaj

A Bárányban főszereplő volt a kacsa és Tokaj

2013. december 19., csütörtök
A Bárányban főszereplő volt a kacsa és Tokaj
borvacs12

Harmadik állomásához érkezett a Bárány Kisvendéglő és a Dugonics téri Bortéka közösen rendezett borestje. Ezúttal kacsa volt a főszereplő és Tokaj.

A borvacsora népszerűségére misem szolgáltat bizonyságul, hogy még egy pótszékes helyet is biztosítani kellett a vendégeknek, így a résztvevők száma: teltház plusz egy fő. A látogatók felvezetésként megkóstolhatták a

SZEGEDma.hu készülő borát

, ami már kiforrt, és hordókban várja a végső formáját, ennek megfelelően kicsit nyers volt még, kicsit éretlen, de a miénk. A második köszöntő kortyot a vendéglátó Oláh János testvérének savakban gazdag vörös bora szolgáltatta. És indulhatott is a tételsor, kacsavacsora kíséretében, melyben a Szegedi Borbarátok Társaságának egyik alapítója, Telek János segített kalauzolni a résztvevőket. Bár az estet „Tokaj szőlővesszein…” névre keresztelték a házigazdák, a királyok borait egy Brunyai fehér, a „Hárs-Társ” fantázianevű 2011-es hárslevelűje vezette fel, kísérőként kacsatepertő, kacsamáj és kacsazsír tápai kenyérrel. A tejfölös kacsaleves jellegzetes, enyhén édeskés ízének zöngéivel már a Patrícius Borház 2011-es Sárga Muskotálya énekelt kánont. A kacsasülthöz – amit hagyományosan erdei gyümölcsökkel megbolondított lilakáposztával és krumplipürével szolgáltak fel – a történész, borszakíró Ungváry Krisztián Vayi dűlőben termelt szőlőiből készült „100 éves” furmint dukált. Megtudtuk, hogy a jelző nem véletlen a bor nevében, hiszen e bogyók valóban 100 éves tőkéken teremnek. Az utóízt a Novemberi furmint nevű bora erősítette fel, ami a késői szüretre utal, és a maradék cukor mellett erős savakat is lehet még érezni. A fogások között most egy bónusz következett, a desszert előtt a „csipegetés” elnevezésű fogás harmóniája telitalálatnak bizonyult. A Béres szőlőbírtok bora, egy késői szüretelésű sárga muskotály bodzavirág illatű, üde, de savakban szegény simogatása ölelte körbe a birsalmasajt és a libamáj duóját. Végül a zserbóhoz természetesen a Vayi szamorodni is megérkezett, miközben a vendégek Telek Jánostól megtudhatták, hogy mi a különbség a tokaji aszú és szamorodni között. És mielőtt a „szétcsapatás” keresztnevű birsalma pálinkából lehetett volna „szedni” fakultatívan, körbejárt egy kisujjnyi Ács cuvée és aszú esszencia is, így a tokaji borkiránduláson valóban sikerült néhány csúcsot is megmásznia a mintegy harminc vendégnek a Bárány Kisvendéglőben.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.