Közélet

Civil Városi Unió: Csak az igazat!

Civil Városi Unió: Csak az igazat!

2013. november 22., péntek
Civil Városi Unió: Csak az igazat!
bankkartya_penz_paypass01

A civil szervezet szerint Botka László polgármester vagy nincs tisztában Szeged pénzügyi helyzetével, vagy szándékosan félretájékoztat az adósságkonszolidációt illetően.

A Civil Városi Unió sajtóközleményben reagált a Szeged Megyei Jogú Város november 15-i rendes közgyűlésén elhangzottakra. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott nyilatkozat alább olvasható.

Csak az igazat!

Eddigi tevékenységünknek megfelelően most is fel kívánjuk hívni a közgyűlés illetékeseinek figyelmét, hogy politikai csatározásaik során nem ártana ragaszkodni a tényekhez, és talán be kellene fejezni a szegediek félretájékoztatását. A közgyűlési adok-kapok során

Botka László

egyik érve így hangzott: „az iparűzési adóbevétel az egyik legmagasabb az országban”. A helyi sajtóban ez már „az országban élen álló” minősítéssel jelent meg. A 2011. évi tényadatok ezzel szemben a következők: Győr: 16.284 millió Ft Székesfehérvár: 10.633 millió Ft Debrecen: 8.385 millió Ft Szeged: 7.714 millió Ft Miskolc: 6.255 millió Ft Ezek beszédes adatok, különösen annak ismeretében, hogy Szeged jelenleg a második legnépesebb vidéki nagyváros, valamint, hogy a 2012. évi adóbevétel 7.017 millió Ft-ra csökkent. A vitában a polgármester az állami elvonások miatt bekövetkező kisebb mértékű bevételt az adósságkonszolidáció okozta kevesebb kiadással állította szembe oly módon, hogy az utóbbi miatt csupán évi 1 milliárd Ft tehertől szabadul meg a város, és ez nem fedezi a mintegy 1,5 milliárdos bevételkiesést. Ezek alapján szerinte válságköltségvetésre van szükség. A pontos adatok még nem ismertek, így elképzelhető, hogy a város pozíciója valóban romlik. Ami viszont az 1 milliárdos kiadáscsökkenést illeti: a mellékelt táblázat az önkormányzat saját kimutatása az 50 százalékos hitelátvállalást követően(!) fizetendő tőke- és kamatfizetési kötelezettségekről, évenkénti bontásban.

adossagszolgalat
adossagszolgalat2

Ebből kiderül, hogy 2013-ban 2,182, 2014-ben 1,927, 2015-ben 2,041, 2016-ban 2,007, 2017-ben 1,927, 2018-ban 1,873 milliárd Ft-ot kell törleszteni, míg az ezt követő 6 évben további évi 1,8-1,2 milliárdot. A fizetési kötelezettség csak az ezt követő 7 évben csökken 1 milliárd alá. Botka László tehát – szemben a fenti adatokkal - évi 1 milliárdos csökkenéssel érvel, ami azért egy ekkora költségvetés esetében elég komoly hibahatár. A polgármester tehát vagy nincs tisztában az általa vezetett város pénzügyi helyzetével, vagy szándékosan félretájékoztat. Végül nem mehetünk el szó nélkül

Gyimesi László

, stadionépítéssel kapcsolatos megnyilvánulása mellett sem, mely szerint „szakmai garancia

Pacza József

, aki a Pólus Kft. ügyvezetése mellett a jelenlegi debreceni stadionépítés kivitelezését irányítja, és ő vezeti Debrecen fedett jégcsarnokának projektjét is”. Ilyen leterheltség mellett érthető, hogy nem maradt ideje a Pólus Kft. által menedzselt nagyprojektek körüli anomáliák feltárására, orvoslására. A szegediek azonban emlékeznek arra, hogy szinte egyetlen nagyberuházást sem sikerült az előre vállalt minőségben, határidőig megvalósítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.