Közélet

A koncentráció

A koncentráció

2013. november 30., szombat
A koncentráció
lit_szechenyiterv_logo

Belső éberség, figyelem, a törekvéseink megvalósításához vezető út. A koncentrált, koncentráló sportoló több jó döntést hoz, mint hibásat, így törekvéseit nagyobb eséllyel tudja realizálni, mint a dekoncentrált versenytárs.

A futball többek között azért nehéz szakma, mert felnőtt szinten minimum másfél óra nagyon magas szintű koncentráltságot igényel, ami már csak az agyi működés objektív adottságai miatt is komoly igénybe vételt jelent. Természetes, hogy az óvodás korú gyerek nagyon nehezen tud egyetlen fontos dologra fókuszálni, azaz koncentrálni. Figyelme szétszórt, de ez nem jelenti azt, hogy az elvárt gyakorlatsorból ne jegyezne meg valamilyen elemet. Ezért is olyan fontos a gyakorlatok ismétléseken alapuló bevésése. Az edzést figyelő szülők olykor talán monotonnak tartják azokat a gyakorlatokat, amikor a kicsik különböző lábtartással bóják között terelgetik a labdát. Olyan ez, mint az ifjú zongoristának a billentés, a gyermek balett táncosnak a spicc: minden itt kezdődik. A koncentráció lényege, hogy az egyén ki tudja zárni a zavaró körülményeket és csakis a feladatra tudjon figyelni. Képzeljük el, milyen zavaró lehet, ha mi edzésen vagy mérkőzésen a bíztatáson kívül más mondandót is megengedünk magunknak. Örülnénk-e, ha futball közben a főnökünk a partvonalon kívülről kérdéseket tenne föl nekünk? Nagy-Britanniában a szülők nem vehetnek részt a gyerekük edzésén. Leadják az ajtóban, aztán érte mennek. Valahogy mégis működik az egész. Nálunk persze másként formálódtak a dolgok, de azért kiindulhatnánk abból, hogy ott sem vagyunk.

A sajtócikk „Az L-IT Szentkorona Akadémia Club komplex egészségfejlesztő programja a Csongrád megyei U7-U13 korosztály számára” című pályázat (Projektazonosító: TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0891) „Az egészséges táplálkozás, illetve energiaegyensúly (táplálkozás és testmozgás egyensúlya) megtartása, és/vagy visszaállítása érdekében kidolgozott programok megvalósítása, melyek eredményesen befolyásolják többek között a megfelelő folyadékfogyasztást, a túlzott só-és energia bevitel csökkentését” témakörében került megjelentetésre.

lit_magyarorszag_megujul_logo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.