Közélet

Borbarangolás a Bárányban + FOTÓK

Borbarangolás a Bárányban + FOTÓK

2013. október 28., hétfő
Borbarangolás a Bárányban + FOTÓK
barany_kisvendeglo01_gs

A szegedi borbarátok körében egyre népszerűbb bórkóstolóval egybekötött vacsorát rendezett első ízben a Bárány Kisvendéglő, ahol a borsor a habzóbortól egészen a fűszeresen selymes cabernet sauvignonig tartott.

A Bortéka kínálatából a Fáncsi Hegyi Pincészet borait kóstolhatták végig a teltházas esten. A borok között Pelle László, a Szegedi Borbarátok Társaságának tagja segített eligazodni. A bemelegítés az egyre divatosabb habzóborral kezdődött, majd kezdetét vehette a borkaland. A vacsorán a résztvevők megismerhették a Dél-Balaton ízvilágát, hogy mire képes a sok napsütés, kiegyensúlyozott hőmérséklet, megfelelő csapadékmennyiség a löszös és a barna, erdei talaj. A tudósítót legjobban az Irsai Olivér csiklandozta meg, majd a Cabernet Sauvignon simogatta, andalította. Utóbbi borral sikerült az egyik borszkeptikust is meggyőzni arról, hogy az a kérdés már egy filozófiai tétel, miszerint a borban miért nem egyszerűen csak a szőlő ízt lehet meghatározni, ahogy a pálinkáknál például a barackot, szilvát, körtét. Bizony csak a szőlő képes arra, hogy a saját termőterületének, terroir-jának harmóniáját visszaadva a fehér és a vörös fürtök felvonultatják a hársfavirágtól a vaníliáig, a málnán, ribizlin, meggyen, szilván vagy épp az étcsokoládén át az illatok, ízek isteni skáláját. A borsorhoz felszolgált menü a sült sajt és sült alma dióval fantáziavilágával indult, brokkolikrémlevessel folytatódott, majd egy különleges burgundi marharagu csalta ki a merlot és suvignont a pincéből. Bár kinézetre hasonlít a pörköltre, de egyáltalán nem az, miután serpenyőben megpörkölték a húst egy cserépedénybe teszik, csontlével felöntik, és zöldségeket tesznek bele sárgarépa dominanciával. Sütőbe teszik, és addig főzik, míg végül teljesen „eltűnnek” a zöldségek, fűszerként kerül bele paprika, de nem annyi, mint egy pörköltbe. Desszertnek pedig egy pár képviselőt ehettünk meg, na nem a politikus, hanem a fánk fajtából. Érdemes hát figyelni az étterem kínálatát, ahol a borbarátok rendszeresen hirdetnek majd hasonló borbarangolásokat.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.