Közélet

Új büntetés-végrehajtási törvény készül

Új büntetés-végrehajtási törvény készül

2013. szeptember 6., péntek
Új büntetés-végrehajtási törvény készül

Új büntetés-végrehajtási törvény készül, mert ma már sem a társadalmi igényeknek, sem az európai uniós normáknak nem felel meg az az 1979-es törvényerejű rendelet, amely alapján a szervezet dolgozik - mondta Pintér Sándor pénteken Balassagyarmaton, a büntetés-végrehajtási szervezet napjának központi ünnepségén.

A belügyminiszter közölte: a kormány elfogadta a parancsnoki állomány által kidolgozott koncepciót, a törvény szövegezésére pedig társadalmi vitát indítottak.

Pintér Sándor

hozzátette: reméli, hogy az Országgyűlés még ebben a ciklusban elfogadja az új kódexet, amely áttekinthető keretet a jogalkalmazáshoz, az állomány munkájához, egyben új szakmai elveket vezet be. Ünnepi beszédében a miniszter összetettnek és nehéznek nevezte a büntetés-végrehajtás feladatát, mert nemcsak őrzik, hanem nevelik, oktatják is az elítélteket, igyekeznek megváltoztatni a szemléletüket, és legnagyobb feladatuk, hogy visszavezessék őket a társadalomba. Ez a fő célja a fogvatartottak foglalkoztatásának is - mondta Pintér Sándor. Beszélt arról is, hogy az intézeteknek meg kellett birkózniuk a személyi állománynak és az elítélteknek is nehézséget jelentő túlzsúfoltsággal is. A Belügyminisztérium csak azzal tudott segíteni, hogy újabb körleteket nyitott meg, illetve újabbak építésére tett javaslatot, és megszerzi hozzá az anyagi hátteret - mondta, kiemelve, hogy a zsúfoltság nem járt együtt rendkívüli események növekedésével. A Büntetés-végrehajtási Szervezet Napját 18. éve rendezik meg. A pénteki balassagyarmati ünnepségen elismeréseket adtak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársaknak, és csapatzászlót vehetett át a Balassagyarmati Fegyház és Börtön személyi állománya. Ezzel a 168 éves múltra visszatekintő, kiemelkedő munkát ismerték el. Az elismerést

Budai István

parancsnok köszönte meg, aki kitért arra, hogy a Balassagyarmaton elhelyezett fogvatartottak körében csaknem teljes a foglalkoztatás. Az intézetben 500 elítélt van, az állomány 150 fős. A börtön számos reintegrációs programot indított, hogy javítsa a szabadulók munkaerőpiaci helyzetét. A börtön területén működő Ipoly Cipőgyár Kft. átlagosan 220 elítéltet foglalkoztat. Az ünnepségen

Zsigó András

, a Belügyminisztérium személyi főosztályának vezetője bejelentette, hogy Csóti András büntetés-végrehajtási vezérőrnagyot, megbízott országos parancsnokot szeptember 8-i hatállyal országos parancsnokká nevezte ki a belügyminiszter.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.