Közélet

Homokkal próbálják eltávolítani a szennyeződést az M43-asról (FRISSÍTVE!)

Homokkal próbálják eltávolítani a szennyeződést az M43-asról (FRISSÍTVE!)

2013. szeptember 23., hétfő
Homokkal próbálják eltávolítani a szennyeződést az M43-asról (FRISSÍTVE!)
Továbbra is forgalomkorlátozás van az M43-as autópályán

Homokkal kísérlik meg eltávolítani az M43-as autópályáról az úttestre folyt szennyeződést a maroslelei csomópont közelében az Állami Autópálya-kezelő Zrt. (ÁAK) munkatársai - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója hétfőn.

A sztráda külső sávjára még péntek hajnalban folyt egy tehergépjárműből ragacsos, szilikon alapú anyag. Az autópálya érintett szakaszát csúszásveszély miatt, a balesetek elkerülése érdekében lezárták. Az autópálya felüljárójáról is jól látható nyom hozzávetőleg egy méter széles. A Szeged felé vezető oldal külső sávjában található szennyeződés a maroslelei csomópontnál kezdődik, és 5 kilométeren át, egészen a Rákóczi-telepi csomópontig tart. Az úton dolgozó munkások elmondták, hogy a ragacsos anyag vízzel érintkezve rendkívül csúszóssá válik. Az ÁAK munkatársai hétfő dél körül egy teherautó platójáról szórtak az útra homokot, amelyet partvisokkal és egy forgókefével felszerelt munkagéppel oszlattak szét.

Arany-Tóth Attila

, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője korábban arról tájékoztatott, hogy a szennyeződés az élelmiszer- és a gyógyszeriparban használt szilikonszármazék, amely sem az emberre, sem a környezetre nem jelent veszélyt.

Róna Márta

, az ÁAK szóvivője az MTI megkeresésére közölte, a cég munkatársai péntek óta folyamatosan dolgoznak a szennyeződés eltávolításán, de a munka előreláthatólag az elkövetkező pár napban is folytatódni fog. A munkavégzés helyén a külső sávot elkerítették, csak a belső sáv használható 60 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett. A sztrádára a maroslelei csomópontnál nem lehet fölhajtani Szeged irányába. A rendőrség korábban azt közölte: keresik azt a járművet, amelyből a szennyeződés kifolyhatott.

Feltehetően szilikontermékek gyártásához használt alapanyag került az M43-as autópályára

Kukovecz Ákos egyetemi docens szerint a sajtóban megjelent információk alapján feltételezhető, hogy valamilyen, a szilikontermékek gyártásához használt alapanyag került az M43-as autópályára. A Szegedi Tudományegyetem alkalmazott és környezeti kémiai tanszékének docense hétfőn az MTI-nek elmondta: a köznyelvben szilikonnak nevezett anyag nagy vegyületcsaládot takar, amelyet széles körben használnak az iparban. Ilyen – például sütőformák készítéséhez használt – műanyag kiindulási anyagát, úgynevezett monomerét szállíthatta az a teherautó, amelyből szennyeződés került az M43-as útfelületére. A kutató közölte, a kifolyt anyag feltehetően "elreagált" a levegőben található nedvességgel, és lényegében az autópálya felületén ment végbe a polimerizáció, a műanyag kialakulása. Az a sztráda kopórétegének felületétől függ, hogy a szennyeződés milyen mélyre jutott – tette hozzá. Kukovecz Ákos kitért arra, hogy az ilyen műanyagok nagyon erősen taszítják a vizet, ezért megnedvesítve rendkívüli módon csúsznak, az erről szóló figyelmeztetés az anyagok biztonsági adatlapján is szerepel. Az ilyen vegyületeket tökéletesen nem oldhatók, csupán rendkívül agresszív oldószerekkel eltávolíthatók, ezeket azonban környezetvédelmi okok miatt nem lenne szerencsés használni az autópályán – fogalmazott az egyetemi docens. Homokkal a műanyag szemcsékre bontható és eltávolítható, de akadhatnak olyan területek, ahol csúszós felületek maradnak – közölte a szakember, aki szerint hosszú távon a legbiztonságosabb megoldás a szennyezett réteg lemarása lenne. Az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, a külső sávban múlt péntek hajnalban folyt egy tehergépjárműből az útburkolatra szilikon alapú anyag. Az autópálya érintett szakaszát megelőző intézkedésként a csúszásveszély miatt, a balesetek elkerülése érdekében kellett lezárni. A szennyeződés eltávolításán péntek óta dolgoznak az Állami Autópályakezelő Zrt. munkatársai. A munkavégzés helyén a külső sávot elkerítették, csak a belső sávon lehet haladni, sebbességkorlátozás mellett, legfeljebb óránkénti 60 kilométeres sebességgel. A sztrádára a maroslelei csomópontnál nem lehet fölhajtani Szeged irányába.

Továbbra sem lehet közlekedni az M43-as autópálya egy szakaszán

Továbbra is forgalomkorlátozás van érvényben az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán a maroslelei lehajtónál, ahol péntek hajnalban ragacsos, szilikon alapú anyag folyt az úttestre egy teherjárműből – közölték az Állami Autópálya-kezelő Zrt. ügyeletén az MTI érdeklődésére. A szennyeződést továbbra sem sikerült maradéktalanul eltávolítani, így a külső sávot elkerítették. Egyelőre nem tudni, hogy a 3,5 kilométeres pályaszakaszt mikor nyithatják meg a forgalom előtt. Az érintett szakaszon csak a belső sáv használható 60 kilométer/órás sebességkorlátozás mellett. A sztrádára a maroslelei csomópontnál nem lehet fölhajtani Szeged irányába. A rendőrség korábban azt közölte: keresik azt a járművet, amelyből az élelmiszeriparban használt anyag kifolyhatott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.