Közélet

Pálinkás József: Jövőre új programmal karolja fel a fiatal tehetségeket az MTA

Pálinkás József: Jövőre új programmal karolja fel a fiatal tehetségeket az MTA

2013. szeptember 2., hétfő
Pálinkás József: Jövőre új programmal karolja fel a fiatal tehetségeket az MTA
palinkas_jozsef_gs

Erősödött az egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia kapcsolata – jelentette ki Pálinkás József MTA-elnök, aki a jövőre induló posztdoktori programról is nyilatkozott a SZEGEDma.hu-nak.

Világszínvonalú egyetemekre van szükség, amit nem lehet megvalósítani az egyetem, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködése nélkül – többek között erről is szólt a

Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján

Pálinkás József

. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a SZEGEDma.hu-nak elmondta, egyrészt az akadémia által az egyetemeken működtetett kutatócsoportok száma, valamint az e célra fordított összegek növekedtek. „Elindult a Lendület Fiatal Kutatói Program, amit 2010-től kiterjesztettünk az egyetemekre is. Ebben az SZTE nagyon jól szerepelt, s nagyon örülök annak, hogy a külföldről hazatérő kiváló hazai kutatók a Szegedi Tudományegyetemen dolgozhatnak” – közölte az MTA elnöke. Ez ugyanis lehetővé teszi számunkra azt, hogy fiatalon, még a pályájuk kezdetén tudjanak a kutatásra koncentrálni. „A biológia már csak ilyen, aki negyvenéves koráig nem szerez nevet a tudományos életben, az nagyon kis valószínűséggel éri el ezt hatvanéves kora fölött” – jegyezte meg. Az MTA elnöke hangsúlyozta, az egyetemek legfontosabb feladata a kutatások terén, hogy azoknak, akik képesek és alkalmasak arra, hogy fölvegyék a versenyt a nemzetközi tudományos életben, nekik lehetőséget biztosítson.

Új program nyílik meg az egyetemek számára

Pálinkás József beszámolt arról is, hogy 2014-ben egy olyan posztdoktori programot indítanak, melyet kiterjesztenek az egyetemekre is. Jelenleg kutatóintézetek számára nyitott ez a program. „Ez azt jelenti, lehetőség lesz arra, hogy akár az SZTE-n friss PhD-val elhelyezkedjenek kutatóként viszonylag kevés óraterheléssel vagy anélkül a fiatalok, vagyis számukra egyfajta gyorsító pályát jelent ez” – magyarázta hozzátéve, hogy ebben rendkívül fontos szerepe lesz az akadémia kutatóintézetei és az egyetemek együttműködésének. Szegeden erre nagyon jó példa Pálinkás szerint a Szegedi Biológiai Kutatóközpont, ami az MTA egyik legnagyobb kutatóközpontja, és az SZTE-val való kapcsolata nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Szegedet a tudományos világ számon tartja. A Lendület Fiatal Kutatói Programmal kapcsolatban elmondta, idén tizennégy fiatalt tudtak támogatni. A program iránti érdeklődést jelentősnek nevezte, hiszen százöten jelentkeztek a tizennégy helyre. Hangsúlyozta azonban, hogy a legjobbakat meg kell keresni, mert irántuk nagy a kereslet, akár külföldön is. „A tizennégy kiválasztott közül ketten is visszamondták a támogatást, mert máshonnan kaptak ajánlatot” – jegyezte meg. Ezért Pálinkás József szerint a legkiemelkedőbb fiatalokat akár az egyetemek rektorainak vagy épp a kutatóintézetek vezetőinek kell felkeresniük. A posztdoktori pályázatnál is hasonló volt a jelentkezési arány, de ezt idén csak a kutatóintézetekre hirdették meg, jövőre, amikor az egyetemek számára is elérhető lesz a program, akkor több száz jelentkezőre számító a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.