Közélet

Isonzói zarándoklat – öt nap az egykori olasz front mentén + FOTÓK

Isonzói zarándoklat – öt nap az egykori olasz front mentén + FOTÓK

2013. szeptember 27., péntek
Isonzói zarándoklat – öt nap az egykori olasz front mentén + FOTÓK
isonzozarandoklat_011

Már zarándoklatnak mondható az a hagyomány, amelyet 2008 óta ápol a Meritum egyesület, melynek során öt nap alatt látogatják végig az I. világháború hőseire emlékezve az egykori olasz front ma is látható helyszíneit.

Az ötnapos szlovéniai út során a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület barátai, támogatói, partnerszervezetei és más érdeklődők kíséretében az egykori olasz front ma is látható és látogatható helyszíneire látogatott el, ahol bejártak több lövészárkot, kavernát, valamint elhelyezték koszorúikat a foglianói osztrák-magyar katonai temetőben és több kápolnában is. Az idei évben elkísérte a csoportot

Bányai Gábor

a Bács–Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, valamint visszatérőként csatlakozott a túrához

Magyar Anna

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is. Immár ötödik alkalommal tartott a csoporttal egy kisebb küldöttség Erdélyből, Csíkszentmártonból,

Gergely András

polgármester vezetésével.

Osztrák-magyar haditemető Szlovéniában

„A helyszínek közül ki kell emelni az Alpok kétezer méteres csúcsai közt a Tolminka patak völgyében fekvő Javorcát és az itt található Szentlélek kápolnát, amelyet a 16. osztrák-magyar hadsereg katonái emeltek az I. világháborúban elesett bajtársaik emlékére, valamint a Doberdó egyik legismertebb emlékhelyét, a Magyar kápolnát Visintiniben. A település határában a háború során ideiglenes osztrák-magyar haditemető létesült a közeli San Martino del Carso körzetében harcoló szegedi 46-os, illetve a 96-os közös gyalogezred elesettjei számára. A sírkert mellett a magyar csapatok egy kápolna építésébe fogtak, ám idő hiányában befejezni már nem tudták, hiszen 1916. augusztus 10-én a hatodik isonzói csata végét jelentve, a hadvezetés Görz (Gorizia) elestét követően a bekerítéstől tartva kiürítette a Doberdót. A szerkezetkész épület magántulajdonba került, évtizedekig pajtának használták, majd számos szervezet együttműködésének eredményeként 2009-re - renoválási és építési munkálatokat követően - visszanyerhette eredeti funkcióját. A kápolna, melynek építése így közel 100 évet követően fejeződött be, napjainkban az emlékezők egyik leglátogatottabb helyszínévé vált” – idézte fel a túra több nevezetességét Murányi Gábor. A Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület elnöke elmondta azt is, hogy a legtöbb helyszínnek szegedi vonatkozása is van, hiszen a térségben harcolt az Osztrák-Magyar Monarchia egyik leghősiesebb ezrede a szegedi és a város környéki hadkiegészítési területtel rendelkező császári és királyi 46. gyalogezred, amely az egyetlen volt a Monarchia ezredei közül, amely mind a 12 isonzói csatában részt vett. Az ezred első, második és negyedik zászlóalja a hírhedt Doberdón, majd annak kiürítését követően a Komeni fennsíkon és a Fajti Hriben vette fel sikerrel az olasz túlerő ellen a küzdelmet, míg a harmadik zászlóalj az ezredtörzstől elkülönítetten a 3. hegyi dandár részeként az Isonzó felső folyása mentén magashegyi harcokban a Mrzli vrh védelmét látta el.

A doberdói fa a magyar hősök mementója

„Tiszteletünket tettük San Martino del Carsóban, a nagyváradi negyedik honvéd gyalogezred emlékművénél is, amelynek közelében állott egykor a doberdói fa, a Nagy Háború egyik leghíresebb szegedi kötődésű ereklyéje. A fa, amely szinte egyetlen tereptárgyként állva maradt a teljesen letarolt Doberdón, számos szegedinek is fedezéket nyújtva. A fa, amelynek – ahogy József főherceg a hadtest parancsnoka is említi naplójában – története egybeforrt Szeged háziezredével és ezért az alakulat hazaküldetett a város részére, hogy hirdesse a szegedi Hősök emlékét. A fa, amely 2013-ban hazatért szülőföldjére, ahol központi eleme volt a magyar-olasz kulturális évad programjai közé tartozó, a Doberdó fennsík számos településén zajló három hónapos eseménysorozatnak, melyet olasz partnerszervezetünkkel, a San Martino del Carso-i Karszti Barlangkutató Egyesület Történelmi Szakosztályával közösen rendeztünk meg – az olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano és Magyarország külügyminisztere Martonyi János védnöksége mellett. Ezt követően az ereklye hazatért Szegedre és ma ismét a szegedi Fekete házban tekinthető meg. Utunk során az emlékhelyek mindegyikéhez elkísértek olasz barátaink, akik az évek során számos az első világháborúból megmaradt emléket gyűjtöttek össze, melynek eredményeként mára már egy kisebb múzeummal is gazdagabbak” – számolt be Murányi Gábor az út további eseményeiről. Az egyesület az olasz goriziai történelmi múzeumba is ellátogatott, amely szintén az első világháborút mutatja be gyűjteményben. Látogatásuk célja a múzeum megtekintésén túl kapcsolat kialakítása és együttműködési lehetőségek (kiállítások, egyéb események) volt az érdekelt Csongrád megyei és Gorizia tartománybeli intézmények, civil szervezetek között. „Utazásunk fő programja ismét a szlovéniai Tolmin felett magasodó Mrzli hegyen megrendezett, az 1. világháború hőseire történő megemlékezés, amelyen a szlovén, magyar, olasz és cseh hagyományőrzők, érdeklődők egyaránt képviseltették magukat. A hegy oldalában lévő emlékkereszthez és magyar kápolnához igen meredek út vezet fel mégis kicsik és nagyok, idősek és fiatalok, ki – ki a maga tempójában felküzdi magát egyszer egy évben a megemlékezésre. Az imát közösen mondja az összes képviselt nemzet, mindenki a maga nyelvén. A hegyről letekintve a látvány csodálatos, megunhatatlan. Hegyek ameddig a szem ellát. Siklóernyősök keringnek a napsütötte ég alatt, a türkizkék Isonzó (Soca) folyó felett. A Mrzli mögötti nyeregben meleg étel és hideg frissítő várta a fáradt emlékezőket, ahol egy kicsit mi is megpihentünk. Közreműködésünknek köszönhetően megismerkedett egymással az Isonzó mentén a Nagy Háború fennmaradt emlékeinek megmentését és bemutatását célul kitűző olasz és szlovén civil szervezet, amelynek következtében eddig kétoldalú kapcsolataink (magyar-olasz, magyar-szlovén) egyszeriben háromoldalúvá váltak” – beszélt az út egyik fő szervezője a kiszélesedő kapcsolatokról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.