Közélet

Online pénztárgépek – közelgő határidők, fontos tudnivalók

Online pénztárgépek – közelgő határidők, fontos tudnivalók

2013. augusztus 30., péntek
Online pénztárgépek – közelgő határidők, fontos tudnivalók
penztargep01_gs

A hagyományos, kontrollszalagos pénztárgépet használóknak augusztus 31-éig be kell szerezniük az üzembe helyezési kódot – hangzott el a NAV Bocskai utcai székházában tartott tájékoztatón. De nem csak ezt az egy határidőt érdemes észben tartani.

A legfontosabb és egyben legsürgetőbb határidő a kontrollszalagos pénztárgépet üzemeltetőkre vonatkozik, nekik augusztus 31-ig az úgynevezett üzembe helyezési kóddal rendelkezniük kell. „Ez nemcsak az igénylés tényét jelenti, hanem a kód meglétét magát. Augusztus 31-én visszaigazolt gépmegrendeléssel azonban nem kell rendelkezniük, ezt szeptember 30-áig kell megtenniük” – hangsúlyozta

Szabó Gábor

, a NAV Tájékoztatási Osztályának referense. A NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága által szervezett tájékoztatón elhangzott, a modernebb, elektronikus naplós pénztárgépek egy részét nem kell lecserélni, ezekbe úgynevezett adóügyi ellenőrző egységet kell beépíteni. Nekik december végéig kell kódot szerezniük és pénztárgépet vagy amennyiben megoldható, akkor azt a speciális egységet, amit bele kell építeni. Erre a körre pluszfeladatot ró, hogy havi adatszolgáltatásra kötelezettek. A Magyar Távirati Iroda (MTI) arról számolt be, hogy újabb, online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a pénztárgépcserére kötelezettek már hét engedélyezett gép közül választhatnak. A Nemzetgazdasági Minisztérium az engedéllyel rendelkező forgalmazónak de minimis támogatást ajánl azzal a feltétellel, hogy legalább 10 ezer gépet legfeljebb nettó százezer forintos áron értékesít. „A pénztárgéphasználók köre nem változott” – szögezte le Szabó Gábor hozzátéve, hogy jelenleg nagyon sok vállalkozó használ pénztárgépet, holott tevékenységének folytatásához ez nem kötelező. „Ez a kör a kézi nyugtaadást is választhatja, ha nem akar új pénztárgépet venni. A régi gépüket is használhatják még közel másfél évig” – magyarázta a tájékoztatási referens.

Támogatás december közepéig igényelhető

Visszatérő kérdés az is, hogy milyen határidők vonatkoznak azokra, akik csak szezonálisan folytatják tevékenységüket. Szabó Gábor elmondta, a tervezett nyitás idejére kóddal és megrendeléssel rendelkezniük kell az érintetteknek, de nem vonatkozik rájuk az augusztus végi határidő. Ha egy vállalkozás a közelmúltban már megalakult, de üzletet például csak októberben nyit, akkor is így kell eljárnia, vagyis a nyitás idejére üzembe helyezési kóddal és visszaigazolt megrendeléssel. Fontos tudni, hogy akik 2014-től kívánnak olyan tevékenységet folytatni, amihez pénztárgép szükséges, de támogatást igényelnének a beszerzéshez, ez év december 15-éig el kell intézniük az igényléseket. Nem igényelhető támogatás viszont bérelt gépekre, s azok sem kaphatnak, akik új pénztárgépet vásároltak a közelmúltban, amelybe később adóügyi ellenőrző egységet építenének be. Ez utóbbi körbe tartozhatnak például a dohányboltot üzemeltetők. Kitelepülésekkor, piacokon vagy vásárokon nem kell pénztárgép, akkor sem, ha jövedéki termékről van szó. Ha netán egy mosógépszerelőt hívunk, akkor is elegendő a nyugta vagy a számla. Egy termelői borkimérésnél sem kell pénztárgépet üzembe helyezni, ám amennyiben mást is árul, például zsíros kenyeret, akkor szükséges. Szabó Gábor tovább sorolva a példákat az étel házhoz szállítást is említette, ez esetben sincs szükség pénztárgép beszerzésére, a mozgóboltoknál viszont kötelező. Elhangzott, a NAV célja az ellenőrzések hatékonyságának a növelése, ami nem jelenti azt, hogy szám szerint több ellenőrzés várható. Az viszont már tudható, hogy az adóhatóság szeptember elsejétől 30-áig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembe helyezési kódot igényelték-e a kereskedők. Az online pénztárgépekkel kapcsolatos információkat és jogszabályokat

a NAV oldalán

olvashatják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.