Közélet

Megfigyelte a honvédelmi minisztert a katonai titkosszolgálat?

Megfigyelte a honvédelmi minisztert a katonai titkosszolgálat?

2013. július 10., szerda
Megfigyelte a honvédelmi minisztert a katonai titkosszolgálat?

Az Index információi szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter megfigyelése állhat a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál (KNBSZ) történt gyors személycserék hátterében - írta a hírportál szerda délután. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-nek nem kommentálta a cikket.

Mint az Index felidézte: május közepén egy írásbeli kérdésre adott miniszteri válaszból derült ki, hogy

Horváth József

vezérőrnagyot, a KNBSZ operatív főigazgató-helyettesét és Szendrei Zsolt műveleti igazgatót felmentették beosztásából. Az Index azt írta "szakmai körökből" úgy értesültek, hogy egy, a honvédelmi minisztert is érintő megfigyelési ügy áll az elbocsátások hátterében. A minisztert érintő megfigyelésről informálisan szereztek tudomást a tárcánál, ezért kellett azonnal távoznia a műveleti irányítónak, valamint egy harmadik tisztnek. A cikk szerint arról, hogy miért hallgatták le a minisztert, szakmai berkekben is csak "zavaros feltételezések" vannak, a konkrét okát nem tudni, de többen azt feltételezik, hogy nem

Hende Csaba

volt a célpont, ő csak a megfigyeltekkel való kapcsolódása folytán került a bele az érintettek körébe. Az Index arra is kitért, hogy a minisztertől az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai érdeklődtek arról, hogy "mi folyik a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál, ahol az összevonások után már hírszerzéssel és az ország határain belüli elhárítással, titkosszolgálati tevékenységgel is foglalkoznak".

Harangozó Tamás

MSZP-s képviselő külön megkérdezte azt is, hogy mi volt a valódi oka a legbizalmibb munkakörben dolgozó tábornok felmentésének. A hivatalos indoklás az volt, hogy Horváth vezérőrnagy három évre vállalta a posztot, így szerződése lejárt. Mint írták: az ellenzék különösen azért vonta kétségbe a tábornok felmentésének hivatalos magyarázatát, mert a vele egyidőben eltávolított műveleti igazgató esetében olyan "szakmai okokra" hivatkoztak, amelynek részletei az ügy titkos jellege miatt nem közölhetőek. Horváth József neve "pont egy megfigyelési ügy kapcsán vált ismertté a sajtóban" - emelte ki az Index, kifejtve, hogy "a III/III-as csoportfőnökségtől indult titkosszolgálati szakember az UD Zrt. egyik vezetője volt, amikor a cég körül Dávid Ibolya, egykori MDF-elnök esetleges megfigyelése miatt kitört a botrány. A Szilvásy-Laborc duó érintettsége miatt politikailag is fontossá vált UD-ügy főszereplőjeként Horváth egy ideig esélyes volt az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatói posztjára is, de a terület nehezen átlátható belharcai miatt végül a katonai elhárítás főigazgató-helyettesi székében kötött ki 2010 nyarán" - írta az Index. A HM az MTI megkeresésre annyit közölt: nem kívánnak bizonytalanul eredetű információkon alapuló cikket kommentálni. A titkosszolgálati vezetők távozásával kapcsolatban pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban, a nemzetbiztonsági bizottságban elmondott indoklása a mérvadó. Június 18-án Hende Csaba a nemzetbiztonsági bizottság előtt tett éves beszámolóján Harangozó Tamás és Mile Lajos független országgyűlési képviselő is megkérdezte a minisztert Horváth Józsefnek, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) egyik főigazgató-helyettesének távozásáról. Hende Csaba azt válaszolta: a volt vezető három évre vállalta posztját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.