Közélet

Egyre több a munkavállaló, és nő a fizetésük is

Egyre több a munkavállaló, és nő a fizetésük is

2013. július 19., péntek
Egyre több a munkavállaló, és nő a fizetésük is

Nemcsak egyre többen dolgoznak az országban, hanem egyre több a fizetésük, és nő annak vásárlóereje is - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte: májusban tovább nőttek a bérek.

A KSH tájékoztatása szerint májusban a bruttó átlagkeresetek 3, a nettó 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A reálbérek 2,6 százalékkal nőttek a májusi 1,8 százalékos inflációval számolva, és figyelmen kívül hagyva a családi adókedvezmények hatását. Ez egy újabb pozitív visszacsatolás, jó hír a dolgozóknak, "Magyarország jobban teljesít a munkavállalók sorsát illetően is" - értékelte az adatokat a Fidesz szóvivője. Hangsúlyozta, hogy mindez különösen nagy eredmény, mert Európa több más országában rendkívül magas az államadósság, a mai napig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) diktálja a feltételeket, és a munkavállalók húzzák a rövidebbet. Megjegyezte, hogy ezzel szemben Magyarország saját erőből béremelési programokat indít.

Selmeczi Gabriella

emellett szólt arról, hogy az ország jobban teljesít a fejlesztési források felhasználásában is, az ugyanis jelentősen felpörgött. "Soha nem áramlott annyi uniós forrás Magyarországra, mint most" - mondta. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tájékoztatása szerint a 2007-2013-as fejlesztési időszakban rendelkezésre álló mintegy 8200 milliárd forintnyi forrás 98 százalékáról már döntöttek. A Fidesz szóvivője hozzátette, Magyarország korábban éveket és ezermilliárdokat veszített el a szocialisták hibájából, a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt le nem hívott támogatások miatt. Közölte azt is, hogy 2009-ben, a Bajnai-kabinet idején a szabálytalanul elköltött fejlesztési pénzek aránya 76 százalék volt. Szavait azzal összegezte, hogy a kormányváltás óta rekordot döntött az egy évben kifizetett fejlesztési források összege. Végül emlékeztetett, hogy a következő uniós ciklusban, 2014 és 2020 között Magyarország 20 milliárd forinttal több pénzt harcolt ki magának, mint amennyit a Gyurcsány-Bajnai-kormányok elértek.

Czomba: félmillió alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb adatai szerint 500 ezer alá csökkent a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon - közölte a foglalkoztatáspolitikai államtitkár pénteken Nyírkátán, egy munkahelyteremtő pályázat aláírásán. Ezzel a számmal gyakorlatilag a 2008-as gazdasági válság előtti időszakot tudja ismét produkálni a magyar munkaerőpiac, erre a teljesítményre európai szinten nagyon kevesen képesek - fogalmazott

Czomba Sándor

. A júniusi zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében 497 ezer álláskereső szerepelt, akiknek létszáma májushoz képest 3,5 százalékkal (18,1 ezer fővel), az elmúlt év azonos hónapjához képest pedig 5,2 százalékkal (27,4 ezer) mérséklődött - olvasható a www.nfsz.munka.hu oldalon. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 7,5 százalékos értéket mutatott. A statisztika szerint a júniusi nyilvántartásban 60,7 ezer pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,2 százalék volt. A NFSZ által közölt adatok szerint a tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma egy hónap alatt 2,3 százalékos csökkenés után a júniusi zárónapon 164,6 ezer főt tett ki, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 33,1 százalékot jelentett. A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek aránya 50,1 százalék volt. A munkanélküliek számának csökkenése önmagában még kevés, a jó eredményekhez foglalkoztatási programoknak is társulniuk kell - mutatott rá Czomba Sándor, utalva a Nemzetgazdasági Minisztérium által a mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett munkahelyteremtő pályázatra. Mint elmondta, a Nemzeti Foglakoztatási Alapból idén 13 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra, ennek keretében 1139 vállalkozás nyert vissza nem térítendő támogatást 6500 új munkahely kialakításához. A létszámot tekintve Szabolcs-Szatmár-Bereg a legsikeresebb megye, itt 79 pályázó több mint 1,5 milliárd forint támogatásban részesült - tette hozzá az államtitkár. A beruházások után 643 új munkahely jön létre, de további 587 álláshely megőrzését is segíti a pályázat. A raklap-kereskedelemmel és -gyártással foglalkozó nyírkátai TOMI-FA Kft. a kiíráson 39 millió forint támogatást nyert, ennek révén a cég 15 regisztrált álláskeresővel bővítheti eddigi 22 fős dolgozói állományát. A nyilvános cégadatok szerint a társaság tavalyi nettó árbevétele meghaladta a 111 millió forintot, mérleg szerinti eredménye pedig 2,3 millió forintot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.