Közélet

Bográcsban rotyogtak a szentmihályi tarajosok + FOTÓK

Bográcsban rotyogtak a szentmihályi tarajosok + FOTÓK

2013. július 21., vasárnap
Bográcsban rotyogtak a szentmihályi tarajosok + FOTÓK
kakasporkolt_07_gs

Míg tavaly harminckét bográcsban rotyogott kakaspörkölt, addig a második szentmihályi fesztiválra már negyvenen neveztek. Idén sem a versengésen volt a hangsúly, a legfontosabb a baráti társasággal eltöltött vidám nap.

„Nincs trükk, hagyományos módon sóval, borssal, hagymával, köménymaggal és paprikával ízesítjük a húst” – tudtuk meg

Badar Zsolt

, aki már tavaly is indult a versenyen. Akkor a tizedik helyet érték el főztjükkel. Egy másik csapat bográcsánál nem árulták el a titkot, a kóstolgatás közben annyit azért mégis sikerült megtudtunk, hogy a hagyományos ízvilágot szeretik.

Szalma Istvánné

portálunknak elmondta, lassú tűzön kell főzni, így akár három-négy óra is kell ahhoz, hogy elkészüljön. Szomszédjának,

Csontos Lászlónak

nagyon tetszik, hogy ilyenkor összegyűlnek a környékbeliek, s jó társaságban töltenek egy kellemes napot. Egy másik társaság bográcsába firenzei babérlevél került, s mintegy két és fél órát rotyogott a pörkölt, míg elkészült.

Szirovicza Tibortól

megtudtuk, nagyon jó alapanyagot kaptak, amit nem is lehet szétfőzni. Ő a baráti társaság miatt szereti a rendezvényt, ami igazi közösségkovácsoló családi program, s úgy látja, több ilyenre lenne szükség.

„Tavaly nyáron hirdettünk először kakasfőző versenyt Szentmihályon, és szeretnénk, hogy ebből szép hagyomány legyen” – magyarázta Nógrádi Tibor. Az önkormányzati képviselő hozzátette, nem az a cél, hogy versenyezzenek a falubeleik, hanem, hogy együtt legyenek, s a főzés közben megbeszéljék közös dolgaikat. „Érdemes tudni, hogy a Betyárok terén, ahol másodízben rendeztük meg ezt a fesztivált, jövőre már teljesen más környezet fogja fogadni a látogatókat. Lesz egy botanikus kert szépségű közpark és egy futballpálya is” – tájékoztatott a Fidesz-KDNP-s politikus. A főzéshez az alapanyagot Nógrádi mint magánszemély állja, minden indulónak biztosított húst a pörköltfőzéshez. Nem volt könnyű feladata a zsűrinek, Gubacsi Béla elmondta, az egyéni ízléstől függően sokféleképp készítették el a szentmihályiak a pörköltöt. „Ettől függetlenül ki lehet szűrni, hogy melyik az, amelyik a legjobban hasonlít egy tradicionális kakaspörkölthöz” – közölte. A harmonikus ízvilág a legfontosabb, nem szabad például túlfűszerezi, míg a szaftjának sűrűnek kell lenni a hagymától és a hústól. A zsűri másik tagja az Algyői Halászcsárda tulajdonosa, Barta László volt. Szerinte mindenki azt tartja a legjobb kakaspörköltnek, amit otthon megszokott, vagyis az édesanyák és nagyanyák főztje, ami igazán mérvadó a kakaspörkölt bírálásánál.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.