Közélet

Két ország kutatói az ökogazdálkodásért

Két ország kutatói az ökogazdálkodásért

2013. június 22., szombat
Két ország kutatói az ökogazdálkodásért

Az egészséges táplálkozást és a környezetünk védelmét szolgáló ökogazdálkodás kiteljesedése fogyasztók és termelők számára egyaránt számos előnnyel kecsegtet. Ennek tudományos megalapozását szolgálta a most záródó, határon átnyúló kutatási projekt, melynek szereplői szegedi és vajdasági kutatók voltak.

A szerbiai Megatrend Egyetem Bácskatopolyai Ökogazdálkodási Kara és két szegedi kutatóintézet, a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. és az MTA SZBK Növénybiológiai Intézet ökológiai termesztéssel kapcsolatos kutatásokra kapott két évvel ezelőtt egy brüsszeli támogatású IPA-projektet. Június 18-án tartották a vajdasági Bácspetrőcön a zárókonferenciát.

Pauk Jánostól

, a Gabonakutató kutatási igazgatóhelyettesétől, projektvezetőtől megtudtuk, mintegy 80-100 érdeklődő (kutatók, termesztők, egyetemi hallgatók), részvevő előtt zajlott az esemény. Nagyszerű volt a munkakapcsolat, ami hiányzott az egyik oldalon, az megvolt a másikon. Bácskatopolyán már több mint tíz éve folytatnak eredményes ökogazdálkodási kísérleteket gabonafélékkel és a tájba illő cigája juhokkal. Az állatkísérletben azt vizsgálták, magyarázza a projektvezető, hogy a cigája tej minőségét előnyösen befolyásolja-e az ökotermesztéssel előállított abraktakarmány etetése a hagyományoshoz képest. Magyarországon ilyen generális kísérleti háttér még unikumnak számít. Az SZBK a környezeti stresszekkel kapcsolatos alapkutatásban ért el jelentős eredményeket, melyet a Gabonakutatóban a környezeti stresszekkel és kórokozókkal szembeni rezisztencia-nemesítésben hasznosítanak. Mivel az ökotermesztésben a vegyszerek használata mellőzendő, a jövedelmező termesztés megköveteli, hogy a hagyományos tájfajták mellett a korszerű genetikai hátteret is megtestesítő új növényfajták is szülessenek. E célok elérésére jó esélyt adott a határ két oldalán lévő egységes agro-ökológiai régió és a benne munkálkodó kutató- és oktatóhelyeknek a jelzett projektben támogatott, célirányos együttműködése. A zárókonferencián nyolc előadásban egymást követték a genetikai, növényvédelmi, növényélettani, alkalmazkodóképességgel összefüggő előadások főleg angol nyelven. Az előadók sorra vették azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt 20 hónapban elértek. Ezután hetvenkét fajta különböző gabonaféle parcelláit tekinteték meg a részvevők a rekkenő hőségben. Külön figyelmet fordítottak azokra a genotípusokra, amelyeket a vizsgálatok után már e projekt eredményeként ajánlottak termesztésre a kutatók. A jó hangulatú konferencia finom ebéddel és ez idő alatt is tartó, intenzív eszmecserével ért véget - tudtuk meg Pauk Jánostól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.