Közélet

Felelősségteljes innováció – nemzetközi projekt partnere az SZTE

Felelősségteljes innováció – nemzetközi projekt partnere az SZTE

2013. június 14., péntek
Felelősségteljes innováció – nemzetközi projekt partnere az SZTE
14_gs

Hat délkelet-európai országgal dolgozik közös projekten a Szegedi Tudományegyetem. A FaRInn, vagyis a Felelősségteljes Innováció előmozdítása c. programot a Magyar Műszaki Értelmiség Napján is bemutatták az Agórában.

„A Szegedi Tudományegyetem stratégiai küldetése, hogy az universitas ne csak oktasson és kutasson, hanem gyakoroljon hatást a helyi gazdaságra és társadalomra” – szögezte le

Lukovics Miklós

. A Szegedi Tudományegyetem Stratégiai és Fejlesztési Igazgatója arról tájékoztatott, hogy nemrég indult útjára az egyetem Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központja, amivel szintén ezt a missziót próbálják megvalósítani. Ezen belül fontos állomás a Felelősségteljes Innováció előmozdítása című projekt, melynek egyedüli magyar partnere az SZTE. Hat délkelet-európai ország nyolc projekt partnere, az egyetem mellett fejlesztési- és innovációs ügynökségek azt vizsgálják, hogy vajon mennyire tudatos az innováció napjainkban, s miként párosul a kutatás és az innováció környezetünk, gazdaságunk, illetve a társadalom védelmével.

farinn

Lukovics megjegyezte, a negyedik generációs egyetemek maguk is alakítják a saját környezetüket. „Az SZTE-nek, mint a régió legnagyobb innovátorának, fontos azt példát mutatnia, hogy a felelősségteljes innováció gondolata jelen van munkánkban. Az operatív munkánkat erre építjük fel a Gazdaságtudományi Karon, próbáljuk hallgatóinkat bevonni a projektekben, ezt élményalapú oktatásnak hívjuk. Ez egy olyan jövőbemutató irány, melynek keretében a hallgatóink már készségszinten megismerkednek olyan dolgokkal, amiket mások nem tudnak elsajátítani. Ez azt is jelenti, hogy az SZTE alakítja a helyi gazdaságot és társadalmat, ha más nem, gondolati síkon” – magyarázta a Stratégiai és Fejlesztési Igazgatóság vezetője. A Szegedi Tudományegyetem első éves mesterszakos GTK-s hallgatójától,

Zuti Bencétől

megtudtuk, három egyetemi generációt különít el egy lehatárolás, mely alapján az SZTE-n a második és harmadik generációs elemek egyaránt jelen vannak. „Míg a harmadik generációs egyetemek reagálnak a környezet változásaira, addig a negyedik generációs képes befolyásolni azt, stratégiai irányvonalakat határoz meg” – összegezte a hallgató hozzátéve, a cél ennek a szintnek az elérése az SZTE-n is.

12_gs

A FaRInn projekt és a felelősségteljes innováció alapkoncepciójának bemutatását a fiatalabb korosztály – mint az innováció végső fogyasztói – számára is fontosnak tartotta az SZTE, ezért vettek részt a Szent-Györgyi Albert Agórában

a Magyar Műszaki Értelmiség Napján

, ahol információs pulttal és kvízzel várták az érdeklődő fiatalokat.

Felelősségteljes, valóban tudatos innováció a fenntartható jövőért

A gazdasági növekedés, fejlődés egyik mozgatója az innováció, ám nem mindegy, miként zajlik ez, hiszen a nem tudatos innovációs tevékenység számos negatív hatást generál, így például klímaváltozást, negatív környezeti hatásokat vagy éppen felesleges pénzügyi kockázatvállalást. A Facilitating Responsible Innovation (FaRInn) nemzetközi, az Európai Unió által támogatott projekt ezt vizsgálja, hiszen világosan látszik, hogy az innovációs tevékenység során is felelősségteljes gondolkodásra, cselekvésre van szükség.

19_gs

„A felelősségteljes innováció egy nagyon friss irányvonal mind a tudomány, mind az európai uniós gyakorlatban. Ugyanakkor jelen van a mindennapjainkban az, hogy létrehozunk valamit, és amikor az elkészült, sokszor nem tudjuk, mi lesz annak a következménye vagy hatásai. Erre próbálunk iránymutatást adni” – magyarázta Lukovics Miklós. Az SZTE Stratégiai és Fejlesztési Igazgatója hozzátette, a projekt keretében egy empirikus felmérést is végeztek Csongrád megyében arról, hogy az innovatív tevékenységet végzők explicit vagy implicit módon kapcsolatban vannak-e egyáltalán a felelősségteljes innovációval. Ebből az derült ki, hogy sokan megállnak az innovációs eredmény elkészülténél, és nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy milyen hatása lehet az adott fejlesztésnek. A délkelet-európai országokban – így hazánkban is – jellemző, hogy forrásvezérelt az innováció, vagyis meghatározott összeg áll rendelkezésre bizonyos célra. Ezzel szemben a fejlett országokban maga a piaci kereslet mozgatja az innovációs eredményeket, és sokkal jobban elvárható, hogy figyelembe vegyék a környezeti vagy épp társadalmi hatásokat is. Az olasz projektvezető partner kérte fel a SZTE-t az együttműködésre, hogy olyan résztvevője is legyen a FaRInn-nak, amely tudományos eszközökkel tud felgöngyölíteni egy adott témát. „Egy ilyen új területen a gyakorlati projekteknél is fontos, hogy a tudományos hátteret biztosítsa az egyik fél, ez a szerepe a Szegedi Tudományegyetemnek. A témakör szakirodalmát áttekintettük, a primer felmérés módszertani hátterét kidolgoztuk és vezetjük. Mind a nyolc térségben helyzetelemzést végzünk, mely után egy célpiramist készítünk. Ezzel zárul az SZTE szakmai vezetési feladata” – közölte Lukovics. A felelősségteljes innovációs projekt fogalmi hátterét már kidolgozták, feltérképezték, hogy kik hozhatóak kapcsolatba ezzel a fogalomkörrel, ezen felül az innovátorok behatárolása is megtörtént. A helyi felmérések jelenleg zajlanak, ezt követi a stratégiai tervezés mindegyik résztvevő országban, amely alapján egy összehasonlító tanulmány készül. Ez alapozza meg azon akciótervek elkészítését, melyekben a projekt partnerek helyi szinten meghatározzák, hogy az adott régióban milyen lépések szükségesek a felelősségteljes innovációs modell bevezetéséhez.

10_gs

A FaRInn magyar partnere az SZTE, az universitason kívül Olaszország, Szlovénia, Románia, Görögország, Bosznia-Hercegovina és Montenegró intézetei és innovációval foglalkozó ügynökségei vesznek részt az EU-s projektben. A Facilitating Responsible Innovation (FaRInn, Felelősségteljes Innováció előmozdítása) című Európai Uniós finanszírozású nemzetközi projektben egyedüli magyar intézményként vesz részt a Szegedi Tudományegyetem hat délkelet-európai ország fejlesztési ügynökségeivel együtt. A SEE/D/0252/1.3./X azonosító számú, kétéves program az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja. A teljes támogatás 1.240 ezer euró, melyből az SZTE 152 ezer euróval részesedik.

A projektről bővebben itt tájékozódhat!
farinn2
(X)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.