Közélet

Cégvezetőváltás, biomassza – miből lesz nagy a vita a közgyűlésen?

Cégvezetőváltás, biomassza – miből lesz nagy a vita a közgyűlésen?

2013. április 10., szerda
Cégvezetőváltás, biomassza – miből lesz nagy a vita a közgyűlésen?

Közeleg a szegedi közgyűlés, ahol az unásig ismételt „mondjon le” rigmus kerül elő ismét a szocialisták kalapjából, és téves számok alapján vádolják a városi cégvezetőket – véli Gyimesi László tanácsnok.

Szeged városa április 12-én, pénteken tartja következő közgyűlését, ahol 19 napirendi pontot tárgyalnak majd meg. Többségében olyan témákról lesz szó, ahol konszenzus van a testület legnagyobb frakciója, a Fidesz-KDNP és

Botka László

polgármester, illetve a mögötte álló szocialista tábor között. Akadt azonban ismét néhány indítvány, amelyben kisebb-nagyobb vitára lehet számítani.

Gyimesi László

(Fidesz-KDNP) városfejlesztési és külügyi tanácsnokot kérdeztük ezekkel az ügyekkel kapcsolatban.

Újra asztalon az adu: mondjon le!

Az önkormányzat 2012-es zárszámadásának és egyszerűsített beszámolójának a tárgyalása után a térfigyelő kamerák kihelyezéséről tárgyal majd a testület. Gyimesi szerint bár komoly vita nem várható az ügyben, érdemes róla említést tenni. „A Fidesznek fontos választási ígérete és célja volt a közbiztonság javítása, ami országosan a rendőrség megújításával kezdődött 2010 második felében. Az önkormányzati képviselők pedig a saját körzeteikben próbálnak mindet megtenni a lakosok biztonságáért. A körzeti megbízotti irodák nyitása után most térfigyelő kamerarendszereket telepítettek sok helyre, ebből a dorozsmait emelném ki, amelyeket folyamatosan figyelnek az őrsön, miközben rögzítik a képeket. Ez is azon előterjesztések egyike, melyben konszenzus mutatkozik a pártok között, de vannak olyanok is napirenden, melyekben politikai habverés várható. Szándékosan választottam ezt a kifejezést, hiszen jól látszik, hogy a szocialista városvezetés már most kreálgat lejárató kampányokat. Unásig ismételt módszerük, hogy az önkormányzati cégeket és azok vezetőit próbálják pellengére állítani. Ez most a cégek tavalyi üzleti beszámolója és a 2013-as üzleti tervével kapcsolatban várható” – ismertette a politikus sejtését. „Anélkül, hogy az adatok erdejében elvesznénk, elmondható, hogy

Solymos László

MSZP-s alpolgármester előterjesztése e témában nagyon sok pontatlanságot és csúsztatásokat is tartalmaz. A pénzügyi bizottság az alpolgármester beadványát tárgyalásra alkalmatlannak tartotta. Ráadásul pontatlanságokkal is tele van, például olyan feladatokat adna bizonyos cégeknek, melyekre nincs meg a fedezetük. A Szeged Pólustól Nonprofit Kft.-től többek között azt kérte, hogy a kiadási oldalát a 2010-es szintre állítsa be az ügyvezető; ebben az időben a cég jóval több pénzzel gazdálkodott, mint amivel 2013-ra tervez. Tehát jelen esetben olyan pénzek elköltésekre utasítaná a város a céget, amelyekre nem rendelkezik fedezettel. Mindemellett megpróbálják rásütni a cégekre, hogy többet költenek marketingre, reklámra, jogászra stb., miközben ezt tételesen nem mutatja ki tanulmány, ezért én ehhez a napirendi ponthoz egy új előterjesztést nyújtottam be, amely valós számokat tartalmaz. Ebben jól látható, hogy ezek a társaságok szűkülő források mellett, adott esetben szűkülő piacon egyre hatékonyabban működnek” – hangsúlyozta Gyimesi László.

Kevesebb költenek reklámra, mint 2010 előtt

A tanácsnok az SZKT példáját emelte ki: elmondása szerint a tömegközlekedést egyre kevesebben használják, közben a város megrendeli, hogy mennyit fussanak a járművek, de ehhez nem ad elég forrást, ebből pedig hiány keletkezik, ami a cégvezetés hibájaként szerepel az alpolgármesteri előterjesztésben.

„Beszéljünk számokról is” – folytatta a Gyimesi. „Solymos László megjegyzi, hogy kirívóan sokat költ vagyonvédelemre és reklámra az SZKT. Ezzel szemben a közlekedési cégnél 2010-ben mintegy 40 millió forintot költöttek vagyonvédelemre, tavaly mindössze 27-et, reklámra 2008-ban 24,5 millió forintot, most 9,9 milliót. Felrója a városvezetés azt is, hogy emelkedtek az anyagköltségek a cégeknél, miközben alsó hangon az infláció mértékében nőttek a közüzemi díjak országszerte, ahogy az üzemanyagköltségek is, az IKV ennek ellenére az anyagi jellegű költségeit 10 százalékkal vissza tudta fogni a saját üzleti tervéhez képest. A környezetgazdálkodási kft. pedig 24 százalékkal költött kevesebbet reklámra, mint az előző időszakban. Ebben az ügyben várható, hogy némi teátrális felvezetés után kreálnak politikai perpatvart, melynek végén a közgyűlés határozatokkal fejezi majd ki, melyik indítvánnyal ért egyet. Bízom benne, hogy valótlan adatokat tartalmazó előterjesztést nem támogatnak a városatyák” – szögezte le.

Botka 10 millió helyett 1 millió forint felett diszponálhat?

Valószínűsíthető, hogy ezzel együtt és e témához illeszkedve kerül majd elő a cégvezetők prémiumainak a kérdése,

Kalmár Ferenc

(Fidesz-KDNP) terjeszti elő a cégvezetők 2012-es évi prémiumfeladatainak értékelését és a 2013-as feladatok kitűzését. „Ebből a kérdésből mindig indulatot kavarnak mostanában a szocialisták. A cégvezetők fizetésének a rendszere 2002 óta változatlan. A piac és a saját cégeik bevételéhez mérten szándékosan alulfizetettek, a prémiummal motiváltak azért, hogy jól gazdálkodjanak. Ebben most sem történt változás. A közgyűlés hibájából a tavalyi év során meglehetősen későn lettek meghatározva ezek a prémiumfeladatok. A szocialisták és a polgármester nem hoztak be előterjesztést a prémiumfeladatok meghatározására, most is Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) indítványaként került a testület elé az ügy. A Pólus igazgatója alapbérként például bruttó 360 ezer forint körül keres, miközben olyan munkákat hajt végre, vezényel le, mint a 3 milliárdos Biopolisz-projekt, benne a Dugonics és Árpád tér rekonstrukciójával vagy éppen a 30 milliárdos elektromos nagyprojekt” – beszélt egy másik vitákat generáló kérdésről, majd megemlítette saját előterjesztését. „Nekem van még egy a költségvetés végrehajtási szabályait érintő indítványom. Az elmúlt időszakban eddig bevált rendszer szerint működött, hogy mekkora összeghatárig tartozik a pénzmozgás feletti döntés polgármesteri, bizottsági vagy közgyűlési hatáskörbe. Idén a februári költségvetési végrehajtási rendelet ebben változásokat hozott, hiszen megszabta, hogy 10 millió forintnyi értékhatárig akár a nyilvánosság teljes kizárásával maga a polgármester rendelkezhet, dönthet bizonyos tételek elköltéséről. Most azt szeretném, hogy ez a határ 1 millió legyen, a következő értékhatárig pedig a vagyongazdálkodási bizottság hatáskörébe tartozzon a döntés. Nos, ezzel kapcsolatban már most látom, az lesz a kommunikáció, hogy a Fidesz megnehezíti a város munkáját, hiszen a hirtelen jött kiadások ügyintézése akár hetekig is elhúzódhat. De ez nem igaz, a vagyongazdálkodási bizottság szinte minden héten ülésezik, minden döntést meg tud hozni. Ezzel különben is Botka László feladatát könnyítjük, mivel a polgármester nem nagyon tartózkodik mostanában sokat a városházán, el van foglalva az országos választmányi elnöki feladataival az MSZP-ben, a hátára kapva az országot…” – így Gyimesi.

Biomassza, geotermia – olcsóbb távhő?

Végezetül az energiával kapcsolatos ügyekre tért rá a Fidesz-KDNP-s politikus.„Az LMP a biomassza-erőmű felépítéséhez szükséges városi támogatás ügyét támadja már a közgyűlés előtt. A frakcióvezetőnk,

Bohács Zsolt

előterjesztése lényegében arról szól, hogy amennyiben egy magáncég sikeresen pályázik az uniónál, megfelel minden feltételnek egy biomassza-erőmű építéséhez, termálvíz kitermeléséhez, fűtőrendszer üzemetetéséhez, akkor a város biztosít neki területet. Ha eredményes a projekt, akkor a szakmai érvek alapján közel 30 százalékos megtakarítás jelentkezhet a távhő oldalán, így a lakossági árak is csökkenhetnek. Szén-dioxidot is spórolhatunk, a megmaradt összeget pedig a kvótarendszer miatt másra fordíthatjuk. Kisteleken, Mórahalmon már önkormányzati intézményeket fűtenek geotermikus rendszerekkel. Ezt azért támadják többek között, mert magáncég végezné a beruházást. De ez a vállalat építményadót fizet majd, bérleti díjat és iparűzési adót, nem mellesleg hoz némi munkahelyet is” – érvelt Gyimesi László, hangsúlyozva, hogy a termelő beruházásokat véleménye szerint támogatni kell. Elmondta: a szocialista vezetésű Makón Fidesz-kormány alatt épülhetett fel egy svájci fűszerüzem, ami több száz helyi embernek és vállalkozásnak ad munkát. „Örültem volna, ha Szegeden is történt volna legalább ehhez hasonló beruházás, de eddig ez még várat magára” – fűzte hozzá, bírálatot mondva Botka László 2002 óta tartó regnálásáról...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.