Közélet

Kedden kezdődik a konklávé – hamar felszállhat a fehér füst?

Kedden kezdődik a konklávé – hamar felszállhat a fehér füst?

2013. március 11., hétfő
Kedden kezdődik a konklávé – hamar felszállhat a fehér füst?

A száztizenöt pápaválasztó bíboros március 12-én délután fél ötkor vonul be a Sixtus-kápolnába, ezzel megkezdődik a konklávé. Az SZTE Vallástudományi Tanszékének vezetője arra számít, hamar felszáll majd a fehér füst, ami jelzi, eredményes a szavazás.

Konklávét megelőző strukturált megelőzős egyeztetések korábban nem voltak – hívta fel a figyelmet

Máté-Tóth András

katolikus teológus, valláskutató. A Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője úgy értékeli, az összes hivatalos megnyilatkozásban az szerepel, hogy a bíborosok az egyház előtt álló kihívásokat tematizálják az előkészítő találkozókon. Ezek közé tartozik többek között a globalizáció kihívásai, a keresztények egysége, a világvallásokkal való találkozás, a szegények melletti kiállás, illetve a vallásosság általános helyzete. „Teljesen egyértelmű, hogy olyan pápát szeretnének, aki meg tud birkózni azokkal a kihívásokkal, amelyek előtt most áll az egyház.

XVI. Benedek

pápa is azért mondott le, mert úgy érezte, hogy ezekkel nem képes már megbirkózni, és ezekre a feladatokra kell egy új ember” – magyarázta a tanszékvezető. Máté-Tóth hozzátette, amikor az esélyeseket és a katolikus egyház előtt álló feladatokat elemezzük, akkor érdemes figyelembe venni a pápaválasztó bíborosi testület összetételével kapcsolatban, hogy mindegyiküket

II. János Pál

vagy XVI. Benedek nevezte ki, ezért a tanszékvezető úgy látja, paradigmaváltásra nagyon kevés az esély. A valláskutató közölte, egyértelmű volt, hogy XVI. Benedek átmeneti pápának lett választva, ami egyáltalán nem leértékelés, az ő feladata II. János Pál művének folytatása volt. Gyakorlatilag

Joseph Alois Ratzinger

volt a legidősebb választható bíboros, így egyértelmű volt, hogy nem 20-30 évig fogja betölteni ezt a szolgálatot. „Azt gondolom, hogy most hosszabb távra gondolkodik a száztizenöt tagú pápaválasztó bíborosi testület, s már Benedek megválasztásakor elkezdhettek gondolkodni az utódján” – fogalmazott a tanszékvezető professzor.

A konklávé menetrendje

A szentszéki sajtóközlemény szerint március 12-én, kedden délelőtt a Szent Péter-bazilikában celebrálják a „pro eligendo Romano Pontifice” szentmisét, majd a bíborosok visszavonulnak és megkezdődik a pápaválasztó konklávé. A pápaválasztás hivatalos helyszíne a Sixtus-kápolna, ahol 115 cseresznyefából készített széket helyeznek el, az oltár elé asztalt tesznek, amelyen az urna kap helyet az Utolsó ítélet freskó alatt. Az asztal mellé egy olvasóállványt is helyeznek, amelyre az Evangéliumot helyezik, amelyre a bíborosok esküt tesznek. A pápa megválasztásához az arra jogosult bíborosok szavazatának kétharmada szükséges. A pápaválasztók már hétfőn elfoglalták szálláshelyüket a vatikáni Szent Márta-házban, kedden a bíborosok kizárólag ott és az onnan hétszáz méterre levő Sixtus-kápolna területén tartózkodhatnak. A kápolnát teljesen elszigetelik a külvilágtól, sőt még a mobilhálózatot is lekapcsolják a konklávé idejére. A hivatalos menetrend szerint 15.45-kor vonulnak át a bíborosok a Szent Márta-házból az Apostoli Palotába, fél ötkor vonulnak be a Sixtus-kápolnába. 16.45-kor esküt tesznek, ezt követi az első szavazás. A két szavazási körből álló forduló sikeres vagy sikertelen mivoltát jelző füst kedd este száll fel a kápolna kéményéből. Szerdán negyed kilenctől szentmisét mutatnak be, amit imaóra követ, majd ismét szavazások következnek. E napon délelőtt és délután egyaránt kétszer szavaznak, a felszálló füst jelzi, hogy eredményes volt-e a szavazás, akkor fehér füst száll fel. Az MTI arról számolt be, hogy

Federico Lombardi

szentszéki szóvivő nem tartja valószínűnek, hogy a mostani konklávé tovább tart majd a szokásos néhány napnál. A pápaválasztás legalább másfél napos, de lehet ennél sokkal hosszabb is. Az egyház történetében az elmúlt másfél évszázadban egyetlen konklávé sem tartott öt napnál tovább. Karol Wojtylát 1978-ban három nap alatt nyolc szavazással, míg Joseph Ratzingert 2005-ben két nap alatt négy szavazással választották pápává.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.