Közélet

Ünnepi mise után felavatták a Házasok Padját a Házasság Világnapján + FOTÓK

Ünnepi mise után felavatták a Házasok Padját a Házasság Világnapján + FOTÓK

2013. február 10., vasárnap
Ünnepi mise után felavatták a Házasok Padját a Házasság Világnapján + FOTÓK

A házasság nem egyszerűen egy ösztönről, futó érzelmekről vagy egy szerződésről szól, hanem arról, hogy két ember eggyé lesz – mondta el a szegedi Házasság Hete ünnepélyes nyitómiséjén Székely János esztergomi-budapesti segédpüspök vasárnap – a Házasság Világnapján – a fogadalmi templomban.

„A falak leomlanak, a magányom börtönéből ki-, a másik csodavilágába pedig beléphetek. Az ő öröme most már az én boldogságom, és fájdalmát is vele együtt hordozom” – mondta el

Székely János

a házasságról. Kiemelte: a szép házasságban Isten irgalma mindkét embert önmaga fölé emeli – ez teszi harmonikussá a kapcsolatot.

Túllátni a magam igazán

A segédpüspök

Kopp Mária

pszichológus gondolatait idézve hangsúlyozta, a házasságok szétesésének egyik legfőbb oka, hogy a felek éretlenek a házasságra. Nem egyszer a házasságba belépőknek gondtalan, kényelmes gyerekkoruk volt, soha nem tanultak meg lemondani, sem nagylelkűnek lenni. A szeretethez pedig szükséges az „én kiterjesztése”, hogy az ember képes legyen túllátni önmagán: a maga akaratán és igazán egyaránt. A szeretetkapcsolat nehézsége éppen abban áll, hogy két különböző ember köti össze életét – fogalmazott Székely János. Hozzáfűzte: a szeretet nem azt jelenti, hogy a másikat addig alakítom, míg pont olyanná nem válik, mint én vagyok – aki így gondolja, az nem a társát, hanem önmagát szereti. Szeretni azt jelenti, gyönyörködni abban, hogy milyen a másik, és szolgálni az ő boldogságát, kibontakozását. Nem igaz, hogy megszűnik a szerelem a házasság – mélyül, alakul, de megmarad – így a segédpüspök.

A szép házasság

Székely János arról is beszélt, igazán boldog gyerekek a szép házasságokban születnek, hiszen a két szülő egymás iránti szeretete a kicsik első tapasztalata a világról. Akkor válnak harmonikus emberré, ha azt látják, hogy mindent meg lehet egymás között beszélni, meg lehet bocsátani – ekkor érzik azt, hogy szép a világ, érdemes élni. Ha a gyerek a szülők kapcsolatán azt látja, felesleges a szó, úgyse értik meg egymást, mindig szőnyeg alá söprik az ügyeket és folyamatos feszültség és görcsök jellemzik a viszonyukat, ez a gyerekekre is átragad. Egy apa úgy szereti legjobban a gyermekeit, ha édesanyjukat szereti, és fordítva is igaz – összegzett a segédpüspök.

Pad a házasoknak

A szentmise után a Stefánián felavatták a Házasok Padját. Kondé Lajos pasztorális helynök úgy fogalmazott, legyen ez a pad a szerelmeseké: fiú és lány tudjon itt leülni és szerelmet vallani egymásnak, tervezzék meg itt a közös útjukat, házasságukat, tudjanak álmodozni, örülni és a jövőbe tekinteni. A plébános hozzátette: a Házasság Hetén gondolnak azokra is, akik egymás iránti szerelmükkel és figyelmükkel példát adnak mindazoknak, akik még most tervezik az egybekelést. Végül köszönetet mondtak Haág Zalán önkormányzati képviselőnek, az önkormányzatnak és a CsaládKözPont munkatársainak, akik sokat tettek azért, hogy a Házasok Padját felállíthassák. Ez a pad kényszer nélkül kínálja fel a lehetőséget: álljunk meg a rohanásban, és vegyük észre a csodát és a szépséget! Elég nagy ahhoz, hogy a házasok mellett gyerekek, vagy éppen unokák is elférjenek rajta. Egymás mellett ülhetünk házastársunkkal, ez is kifejezi, a házasság nem alá- és fölérendeltségi viszony, hanem egyenlőség, lényege éppen az egymás mellettiség és az egymás melletti kiállás – mondta el a padavatón Sztupkai Mihály metodista lelkész. A pad előtt Tóth Gábor és felesége, Goda Kata, a Szeged Táncegyüttes néptáncoktatói dél-alföldi táncokat jártak, majd Bucskóné Lehota Ágota és Bella Katalin kihirdette a Szeged-Csanádi Egyházmegye CsaládKözPontja által házasoknak szervezett Szerelmes Kalandtúra tíz győztes házaspárját, akik az Alabárdos étteremben egy gyertyafényes vacsorán vehetnek részt. Mint megtudtuk, a túrán közel 60 házaspár indult, és 31 ért célba. A győztesek az avató után ki is próbálták az új padot. A Házasság Hetéről további részletek ITT, a rendezvénysorozat részletes programja INNEN is letölthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.