Közélet

Áldozatvédelmi Kabinet alakul Csongrád megyében

Áldozatvédelmi Kabinet alakul Csongrád megyében

2013. február 13., szerda
Áldozatvédelmi Kabinet alakul Csongrád megyében

Áldozatvédelmi Kabinet alakul Csongrád megyében, amely a szakmai grémium a „Nem vagyunk egyedül” című, három megyei konzorciumi partner által megvalósuló összefogásnak köszönhetően jön létre.

A csoport munkájába bevonják Csongrád megye azon döntési kompetenciával rendelkező vezetőit, egyházak képviselőit, akiknek saját szakterületükön belül érdemi feladatuk van a Csongrád megyei áldozatvédelem, áldozattá válás megelőzése terén. Mint ismeretes, a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Csongrád Megyei Szervezete konzorciumi partnerek a Szegedi Tudományegyetemmel, a Szeged-Csanádi és a Csongrádi Református Egyházmegyével és a LÉT – Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulásával – mint együttműködő partnerekkel – sikeresen pályázott a TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023. pályázaton. A projekt fő célja az áldozattá válás megelőzése, bűnmegelőzés oktatással, felvilágosítással, tájékoztatással, illetve az áldozattá, sértetté vált személyek és kapcsolati körük mielőbbi, minél hatékonyabb és minél szélesebb körű bevonása a nem állami szervezetekkel kiegészített áldozatsegítő rendszerbe. Az áldozatsegítés kiterjesztése az áldozatsegítő és a reintegrációs feladatokat ellátó intézményrendszerek együttműködésének javítása, az érintett intézményekben dolgozó szakemberek integrációja és képzése. A pályázat célkitűzései között a sértetté/áldozattá vált Csongrád megyei lakosok érdekében egy Áldozatvédelmi Kabinet elnevezésű, magas szintű szakmai grémium megszervezése és működtetése is szerepel. Az Áldozatvédelmi Kabinetre azért van szükség, mert a projektben vállalt feladatok maradéktalan megvalósítása érdekében elengedhetetlen a vezetők és a szakemberek közötti rendszeres tapasztalatcsere. Az Áldozatvédelmi Kabinetbe tömörülve a konzorciumi partnerek: a pályázatban együttműködő rendvédelmi, igazságügyi, szociális és egyházi szervezetek, valamint a különböző programok végrehajtásában közreműködők negyedévente áttekintik a megye bűnügyi helyzetének alakulását, a bűncselekmények struktúráját és dinamikáját, a sértetti kör alakulását. A menedzsment vezetésével időről időre értékelik a pályázatban végrehajtott feladatokat, egyedi esetek tanulságait és stratégiai irányokat fogalmaznak meg a szakmai feladatok végrehajtásához. A folyamatos kapcsolattartás érdekében holnap együttműködési megállapodást is köt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a CSMKH Igazságügyi Szolgálata, amelyet dr. Lukács János dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány és B. Nagy László kormánymegbízott, a kormányhivatal vezetője ír alá. Ezzel egy időben megkezdi munkáját a projekt keretein belül az Önkéntes Látogatói Háló, amelynek a feladata az lesz, hogy a lakótelepeken élő idősekkel, egyedülálló, beteg személyekkel folyamatosan tartsa a kapcsolatot. Az Áldozatvédelmi Kabinet alakuló ülésére 2013. február 13-án, 10.00 órai kezdettel kerül sor a Csongrád Megyei Kormányhivatal Csongrád termében (Szeged, Rákóczi tér 1.)

Az Áldozatvédelmi Kabinetbe meghívott vezetők névsora:

Csongrád Megyei Kormányhivatal B. Nagy László kormánymegbízott Dr. Polner Eörs főigazgató Dr. Mezey Róbert Gyámhivatal vezetője Dr. Vas Márton Zsolt ISZ igazgató

Konzorciumi partnerek:

Dr. Lukács János r. dandártábornok – megyei főkapitány Német Ferenc SZVMSZK elnök Mihalicska István SZVMSZK Csongrád megyei elnök Kothencz János főigazgató Igazságszolgáltatás képviselői Dr. Tárkány-Szűcs Babett elnök Dr. Lőrinczy György főügyész Szegedi Tudományegyetem: Dr. Szabó Gábor rektor Dr. Galambos Gábor dékán Barnai Mária dékán

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.