Közélet

Török Márk: Tömegtüntetést szervez az SZTE EHÖK

Török Márk: Tömegtüntetést szervez az SZTE EHÖK

2012. december 8., szombat
Török Márk: Tömegtüntetést szervez az SZTE EHÖK

Egymás után alakítanak sztrájkbizottságot, és tiltakoznak a felsőoktatási keretszámok drasztikus megvágása ellen a hallgatói önkormányzatok országszerte. Szegeden tömegtüntetést és egyéb megmozdulásokat is ígér az SZTE EHÖK még a vizsgaidőszak idejére.

Országszerte felrázta a hallatói szervezeteket az Emberi Erőforrások Minisztériumának javaslata a jövő tanévre érvényes felsőoktatási keretszámokról. A legújabb számítás szerint 30 ezer helyett csak 10 ezer teljes állami ösztöndíjas hallgatót vehetnének fel az egyetemek és főiskolák felsőoktatási szakképzésre, alap- és osztatlan képzésre, 46 330 ezren pedig részösztöndíjas formában tanulhatnának 2013 szeptemberétől. Továbbá a 2013. évi jelentkezéseket figyelembe véve oly módon osztanák szét a kormány által elfogadott - és a Széll Kálmán Tervnek megfelelően módosított - magyar állami ösztöndíjas keretszámot, hogy a gyenge teljesítményt nyújtó képzési területekre az egyes intézmények ne kapjanak keretszámot. Ennek következményeképp több szakot is a megszűnés fenyegetheti a jövő évtől – olvasható a kormány tervezetében.

Még a vizsgaidőszakban tüntetnek a szegedi diákok

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata is megkongatta a vészharangot: számításaik szerint hatvan százalékos hallgatói létszámcsökkenéssel kell számolnia a Szegedi Tudományegyetemnek jövő évtől, ami csődközelbe sodorhatja az intézményt, ellehetetleníti működését. Csütörtök reggel a szegedi hallgatói önkormányzat sztrájkbizottságot alapított, és együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Hallgatói Hálózattal. „A számok jól mutatják a változás drasztikus mértékét: két évvel ezelőtt még több, mint ötvenezres, nemrég pedig harmincezres volt az a keret, amit most tízezer főre csökkentenének. Egyöntetűen elfogadhatatlannak tartjuk, és itt Szegeden is fellépünk a tervezet ellen” – nyilatkozta portálunknak a SZTE EHÖK elnöke,

Török Márk

. Tömegtüntetéssel és egyéb megmozdulásokkal is készül a helyi hallgatói önkormányzat, melynek megtervezése még folyamatban van. Egy nagyobb demonstrációra még a vizsgaidőszak ideje alatt sort kerítenének, ezt azonban az ünnepek miatt hazautazott diákok hiánya és az egyetemista demonstrációk hagyományos helyszínéül szolgáló Dugonics tér félkész állapota is megnehezíti. Az SZTE EHÖK emellett a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának népszavazási kezdeményezését is támogatja dél-alföldi vonzáskörzetében mozgósítva. Örömmel látják továbbá, hogy a Facebookon több hallgatói fórum is beindult a témával kapcsoaltban, ezeket lehetőségeik szerint támogatni fogják – emelte ki Török Márk.

Már az egyetemet is külföldön kezdenék

A pénteki, egyetemi nyílt napra érkezett középiskolások véleményét is kikértük a témában. „Szinte hétről hétre új dolgot jelentenek be az egyetemekkel kapcsolatban, nem is lehet követni a változásokat” – mondta a TIK-ben tartott rendezvényen

Mészáros Ádám

, a Gábor Dénes Gimnázium tanulója. Az érettségi előtt álló diák informatikát tanulna a Szegedi Tudományegyetemen, illetve ha nem sikerül ide felvételt nyernie, Budapesten is szerencsét próbálna. Bátyja barátnője versenyszerűen teniszezik, ösztöndíjjal az Egyesült Államokban végezheti tanulmányait. Hasonló sportösztöndíjon gondolkodik Ádám is abban az esetben, ha itthon nem sikerülne érvényesülnie. „Én a bécsi egyetemnek is utánajártam az interneten, sok jó németes megy itthonról oda tanulni” – egészítette ki osztálytársa,

Horváth Ádám

, azt azonban hozzátette: a családot nem szívesen hagyná itt, ezért megpróbál itthon érvényesülni.

Kremser Zita

, a gimnázium másik tanulója kiemelte: nem tudja elfogadni a tandíj bevezetésének indokául azt, hogy külföldön is fizetni kell a felsőoktatásban, hiszen az ottani átlagos bérezésből ezt jóval egyszerűbben meg is tudják oldani. Zita biológia szakon szeretne továbbtanulni – reméli, hogy állami finanszírozásban, a költségtérítést önerőből nem győzné, hitellel pedig nem szeretné kezdeni a munkakeresést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.