Közélet

Szabadtéri-ügy: A Reök művészeti vezetőjének nyilatkozata

Szabadtéri-ügy: A Reök művészeti vezetőjének nyilatkozata

2012. december 3., hétfő
Szabadtéri-ügy: A Reök művészeti vezetőjének nyilatkozata

Nátyi Róbert művészettörténész független szakértőkből álló csoporttal vizsgáltatná ki, hogy történt-e szakmai hiba a fekáliás installáció Reök-palotabéli kiállításával.

Heves vita dúlt a szegedi közgyűlésben szombaton a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. vezetőváltásának ügyében. Az ülésen

számos alkalommal került szóba a Reök-palotában kiállított fekáliás installáció

, egyebek mellett erre hivatkozva kezdeményezték a többséget alkotó jobboldali képviselők az ügyvezető azonnali felmentését.

Botka László

hamisnak és álszentnek nevezte ezeket az érveket; a polgármester azt is megemlítette, az installációt nem az önkormányzati céget irányító menedzser-ügyvezető állította ki, ezért több mint furcsa, hogy a Fidesz-KDNP nem vetette föl a művészeti vezető,

Nátyi Róbert

felelősségét. Nátyi Róbert hétfőn este megszólalt: portálunkhoz eljuttatott sajtóközleményében megerősíti

korábbi állítását:

a Kontrasztok vonzásában című tárlat fekáliát és levágott emberi kezet ábrázoló installációját egyesek súlyosan félreértelmezték, illetve egyoldalúan tematizálták. Úgy véli, szakmai vizsgálatnak kell választ adnia arra: a mű bemutatása súlyos szakmai hibának, a közpénzek felelőtlen elherdálásának minősül-e. A művészeti vezető közleménye alább olvasható.

A Reök művészeti vezetőjének nyilatkozata

Előrebocsátom, nem tudok állást foglalni a Szabadtéri Játékok igazgatójának leváltása kérdésében. Nem ismerem a szakmai, gazdasági stb. tényeket se pró, se kontra. Szakemberként, művészettörténészként teszem nyilatkozatomat, mint ahogy ezt az eddigiekben is tettem. A Győrffy László képzőművész által készített, Reökben kiállított installáció megkérdőjelezése után a sajtó nyilvánossága útján rögtön reagáltam az eseményekre, és kész voltam azt nyilvános, szakmai vita keretében megvédeni. Sajnálom, hogy az Igazgató Asszony, a botrány elkerülése végett – az általam fölvetett, az ügyet fölvállaló stratégiával szemben – leállította még az elején a nyilatkozatokat. Valószínűleg abban bízván, hogy a hallgatással – és a mű visszavonásával – elcsitulhatnak a fölszított indulatok. E két, véleményem szerint nem szerencsés döntés következtében, bizonyos értelemben magam is gúzsba voltam kötve. Én személy szerint mind a kortárs művészet, a művészi alkotás szabadsága és természetesen az inkriminált installáció és nem utolsósorban az alkotó védelmében is szerettem volna széles körű szakmai vitát kezdeményezni, hangomat fölemelni az egyoldalú tematizálásokkal szemben, ahogy azt legelső nyilatkozatomban is kifejtettem. Hozzáteszem, elhangzott érveimet szakmailag eddig nyilvánosan senki sem igyekezett megcáfolni. Az események ismeretében értetlenül állok az előtt, és tiltakozom is ellene, hogy művészeti alkotásokat bármilyen művészeten túlmutató célokra kisajátítsanak. Ez az eset azért is szomorú, mert senki nem bizonyította be, hogy a több mint százharminc alkotást fölvonultató, egyébként kiváló tárlaton szerepeltetett mű kiállítása ténylegesen szakmai hiba lenne. Kifejtettem ez ügyben az álláspontomat, amit most sem kívánok megváltoztatni. Amennyiben ennek ellenkezője mégis bebizonyosodik, természetesen a szakmai felelősség engem is terhel. Személy szerint állok elébe, hogy egy független művészeti szakértőkből álló, országosan ismert és elismert szakemberekből álló grémium eldöntse, vajon az installáció kiállítása a Reökben súlyos szakmai hibának, a közpénzek felelőtlen elherdálásának minősül-e. Ha ez bebizonyosodik, akkor magam kérem, hogy a döntéshozók vonják le a megfelelő konzekvenciákat, én pedig tiszteletben fogom tartani döntésüket

- áll a Nátyi Róbert művészettörténész, kurátor, a Reök művészeti vezetője által a SZEGEDm.hu számára eljuttatott nyilatkozatban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.