Közélet

Célegyenesben az ELI - 650 milliós kormányzati támogatás érkezik Szegedre + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Célegyenesben az ELI - 650 milliós kormányzati támogatás érkezik Szegedre + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2012. december 12., szerda
Célegyenesben az ELI - 650 milliós kormányzati támogatás érkezik Szegedre + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Az ELI-HU Nonprofit Kft. elkészítette a kiemelt uniós nagyberuházás pályázati anyagát, s december 5-éig benyújtotta a Magyar Gazdaságfejlesztő Zrt. részére. Ha minden jól halad, 2015 végéig elkészülhet a szegedi lézerközpont, s 2016 elején már indulhat a tudományos munka. További jó hír, hogy kedden kilenc szegedi projekt mintegy 650 millió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást kapott egy új önerőalapból.

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában tartották szerdán az ELI lézeres kutatóközpont első előkészítési projektjének zárókonferenciáját. A résztvevők egyebek között áttekintették az elért eredményeket, a megfogalmazott tudományos terveket, az építészeti koncepciót, valamint a lézeres nagyberendezés koncepcionális tervét. Elhangzott: a szegedi fejlesztés a 44 páneurópai beruházás egyikeként a rövid impulzusú lézerkutatásokat lehetővé tevő, a jelenleg ismert lézereknél 1000-szer nagyobb teljesítménysűrűségű berendezést hoz létre, s az Öthalomban létesülő centrum nemcsak hazánk kutatás-fejlesztési jelentőségét emeli meg az Európai Unióban, hanem Magyarország, illetve az egész térség gazdaságára is élénkítő hatást gyakorolhat.

Elkészült a nagyberuházás pályázati anyaga

A kormány minden eszközzel támogatja az ELI-programot, elismerve annak kiemelt jelentőségét. Az ELI-HU Nonprofit Kft. a projekt további, 47 milliárd forintos részére időben benyújtotta pályázatát, így a tervek szerint semmi akadálya nem lesz annak, hogy 2015 végén átadhassák a lézeres kutatóközpontot, majd 2016 elején megkezdődhessen az érdemi tudományos munka - hangzott el a rendezvényen.

Tölgyesi Viktória,

az ELI-HU Nonprofit Kft. EU-koordinációs igazgatója arról számolt be, hogy a társaság a kiemelt uniós nagyberuházás pályázati anyagát 2012. december 5-éig benyújtotta a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. mint közreműködő szervezet részére. A támogatási kérelem a beruházásra fordítható 47 milliárd forintra vonatkozik, mellyel Magyarországnak 2015. december 31-éig kell elszámolnia az unió felé. Jelenleg várják a kormányzati jóváhagyást, azt követően a pályázatot az Európai Bizottsághoz továbbítják. Az uniós egyeztetések már folyamatban vannak, s előreláthatólag jövő tavaszig tartanak. Az előkészítés első fázisa - ismertette - mintegy 1 milliárd forintból valósult meg, zárult le most.

Kiemelten segíti az ELI-t, s 30 milliárdos önerőalapot hozott létre a kormány

A projektet felügyelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről a fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár,

Csepreghy Nándor

számolt be több kedvező, keddi kormánydöntésről. Mint elmondta, 30 milliárd forintos kormányzati önerőalapot hoztak létre közcélú kedvezményezetteknek (önkormányzatok, egyetemek, kórházak stb.), érzékelvén, hogy a már szerződött uniós projektek megvalósítása nem megfelelő ütemben halad. A szegedi önkormányzat hat (az Agórához, a Biopolisz projekt - Egyetemi városrész rekonstrukciójához, a színház felújításához és az elektromos tömegközlekedés fejlesztéséhez kapcsolódó) beruházásához 541 millió forint, míg a Szegedi Tudományegyetem három (a 265 ágyas új klinika, illetve a sürgősségi osztály létesítése, valamint a Tudássétány továbbfejlesztése az élettudományi infrastruktúra modernizációján keresztül) projektjéhez 108,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült az önerőalapból. Mindemellett az ELI-nek kiemelt pénzügyi és minden egyéb szakmai segítséget megadnak - tájékoztatott. Úgy fogalmazott: a létrejövő tudományos nagyberendezés nemcsak hazánk kutatás-fejlesztési súlyát növeli meg az EU-n belül, de a regionális gazdaság- és társadalomfejlesztésnek is motorja lehet.

Új iparágak telepedhetnek meg Szegeden

A Szegedre tervezett lézerberendezés koncepcionális terveit 2013 január-február folyamán vitatják meg, az építészeti tervkoncepcióval kapcsolatos engedélyek döntő többsége pedig már az idei esztendő végéig megérkezhet - ezt már

Lehrner Lóránt

, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója jelentette be. A szakember szerint a lézeres kutatóközpont többek között az anyagtudomány, az orvostudomány, a gyógyszerkutatás és a környezetvédelem számos területére gyakorol majd húzóhatást, s új műszaki fejlesztéseket alapoz meg. Az ELI, valamint a körülötte létesülő tudományos park a remények szerint számos, akár új (biotechnológia, nanotechnológiai) iparágat, vállalkozást vonz Szegedre és a régióba, európai együttműködéssel erősítve annak gazdaságát. A szegedi ELI egyébként a tervek szerint két ütemben épül meg. Az első fázisban mintegy 47 milliárd forint, majd a 2014-2020 közötti uniós finanszírozási ciklusban körülbelül 14,3 milliárd forint lesz fordítható a magyarországi projektre, melynek 85 százalékát az unió finanszírozza a strukturális alapokból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.