Közélet

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás: már ezer forintért is váltanak

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás: már ezer forintért is váltanak

2012. november 7., szerda
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás: már ezer forintért is váltanak

A meglévő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) november 30-ig lehet felmondani, az addig hátralévő időszakban – csak úgy, mint tavaly – legalább 100-150 ezer autós ezt valószínűleg meg is teszi.

Az idei év lesz az utolsó, amikor az autósok a kötelezőkampányban lázasan elkezdenek számolni és biztosítók által kínált tarifákat hasonlítgatni. Ilyen már jövőre nem lesz, mert 2013-tól a biztosítók év közben is hirdethetnek tarifát, hogy miként, azt még homály fedi. Az év végére időzített kampány és a november 30-ig történő felmondás lehetősége tehát meg fog szűnni. Mindenki szeretné a lehető legolcsóbban megúszni a kötelezőt, ráadásul most is szinte azonos szolgáltatásokat kapunk igen eltérő árakon. Az idén is tapasztaltuk, hogy nem árt résen lenni és alaposan szétnézni a piacon, mert olykor több mint a tízszeresét is elkérhetik ugyanazért a szolgáltatásért. A lehetséges díjakat az autósok gyakorlatilag csak az internetes összehasonlító szolgáltatások igénybevételével tudják összevetni, arra ugyanis senkinek sincs ideje, ereje, hogy valamennyi biztosítót személyesen fölkeressen, és helyben győződjön meg minden egyes kedvezményről.

Kiegészítő biztosítások – akár ingyen

Egy biztosítótársaság név nélkül nyilatkozó tanácsadója, aki közel 20 éve van a pályán, és régi motorosnak számít a szakmában elmondta, ők nem szívesen kötik újra a biztosításokat csak azért, hogy olcsóbbak legyenek. A biztosítók ugyanis sokszor a hűséget „büntetik”: a kettős tarifa hatására az összes váltó között a tavalyi 25 százalékról újra 37 százalékra ugrott a kötelezőjüket a saját biztosítójuknál felmondó, majd kedvezőbb áron újrakötő autósok aránya. Ez náluk nem jellemző. Kiemelte, hogy az idei tarifájuk nem lesz olcsóbb, hiszen a kiélezett piaci versenyben mégsem lehet ráfizetéses a biztosítás. Többen úgy próbálják magukhoz édesgetni az ügyfeleket, hogy kiegészítő biztosításokat adnak akár ingyen is a kuncsaftoknak. Igyekszik mindenki kitenni magáért, ügyfélcentrikus lenni, a legjobb arcát mutatni.

A szakember – anélkül, hogy hazabeszélne – úgy véli, ha az ember megtalálta a jó biztosítóját, akkor onnan nem ajánlatos elmozdulnia. Egy kármegosztásnál például nagyon nem mindegy, melyik biztosítónál vagyunk, hiszen ismerjük az üzletkötőnket, az ügyfelest, a kárrendezőt, s ebből kifolyólag nyilván más bánásmódban részesülünk. Kiszolgálják, odafigyelnek a hűséges ügyfélre, segítenek neki. Az olcsó biztosítások gyakran visszaköszönnek, figyelmeztet a tanácsadó. Az ügyfelek közül ma is sokan úgy járnak el, hogy szétnéznek a neten, megkeresik a legolcsóbb ajánlatot, majd nem sokat gondolkodva megkötik a biztosítást. Ha viszont a biztosítónak nincs helyben irodája, telephelye, és kár esetén nehezebb, körülményesebb elérni őket, ez feltétlenül hátrányt jelent. Az emberek, főleg ha flottabiztosításról van szó, vagyonukat nem szívesen bízzák az internetre, egy névtelen dologra, inkább befáradnak az irodába, és hagyományos módon szerződést kötnek.

Száz felett a kedvezmények száma

Kgfb-t köthetünk a biztosítók ügyfélszolgálatán vagy üzletkötőinél, de ott nyilván csak az adott biztosító termékét vásárolhatjuk meg. A márkakereskedésekben, használtautó-kereskedésekben már nagyobb a választék, általában három ajánlat közül választhatunk – de még így sem biztos, hogy a legolcsóbbat kaphatjuk meg. Az online szolgáltatás igénybevételével azonban több biztosító ajánlatából árgaranciával választhatunk. Még felsorolni is lehetetlen a biztosítók által alkalmazott kedvezményeket (amelyek száma már bőven száz felett van), hát még azt, hogy melyik milyen feltételekkel vehető igénybe. A szakportálok díjszámító rendszere azonban az összes elérhető kedvezményt tartalmazza, így az ügyfél a kérdésekre adott válaszai alapján már a kedvezményekkel csökkentett díjat kapja eredményül.

A szakember szerint az ügyfelek, főleg a középréteghez tartozók hajlamosak akár 1-2 ezer forintos eltérésért is biztosítót váltani. A felső réteghez tartozó néhány kuncsaft is megteszi ezt. Ők azt mondják, azért van annyi pénzük, mert odafigyelnek a gazdálkodásukra, és nekik teljesen mindegy, ha kárt okoznak, melyik biztosító fogja azt kifizetni. Ez is egy szemléletmód. Viszont nem árt ilyenkor megvizsgálni az érem másik oldalát is, figyelmeztet az üzletkötő. Kár esetén a szervizben valósággal megkönnyebbülnek a kárfelvevők, amikor megtudják, hogy az ügyfél egy jó nevű, elérhető székhellyel rendelkező, nagyobb biztosítótársaságnál van biztosítva. Ezért sem mindegy, kire bízza értékeit az ügyfél, hiszen az autó is egy vagyontárgy. Suzuki esetében egy közepes bónuszban lévő sofőr éves díja 10 és 15 ezer forint között mozog. Ez havi ezer pár száz forint, ennyit az autó meg kell, hogy érjen, véli a tanácsadó. Már tavaly a duplájára nőtt a cascót választók aránya. A trend az idén is folytatódik. Ez annak tudható be, hogy az emberek a megszorítások hatására belátják, ahogy fogy a pénzük, egyre nehezebben tudják kifizetni az általuk okozott kárt. Nyilván az idén is népszerű lesz a kátyú-, és a gyorshajtás biztosítás, továbbá a Netrisk Angyal autós asszisztencia.

A profik tudják a legjobban

Annak az autósnak, akinek a felmondása nem érkezik meg december 1-jén éjfélig a jelenlegi biztosítójához, az adott autóra a következő egy év során már csak az eddigi biztosítónál rendelkezhet kgfb-vel. Ha ennek ellenére egy másik biztosítóval köt szerződést, az a törvény értelmében érvénytelen lesz. Ezért célszerű a felmondásról időben gondoskodni, és arról hivatalos visszaigazolást is szerezni.

Az alkuszok többsége – a dokumentumok biztonságos feldolgozhatósága érdekében – csak a november 30. éjfélig beérkező ügyfélmegbízások esetén tudja átvállalni az ügyfél helyett a régi szerződés felmondását. Hogy az autósok hogyan reagálnak erre az egyhónapos átigazolási hajrára? Nos, ki így, ki úgy. Az egyik megszólított minden évben gondosan tájékozódik a kínálatot illetően. Jellemzően már 1,5-2 ezer forintért hajlamos felmondani régi kötelező biztosítását az olcsóbb újért – vállalva a lemondással és újrakötéssel járó nem kis szaladgálást igénylő papírmunkát is.

Rácz Tibor

népszerű színész másként látja. Ő nem stresszeli magát, nem is követi a biztosítók árajánlatát, fogalma nincs, melyik az olcsó, és ki a drága. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítást profi ügynökre bízza, aki megköti helyette a legkedvezőbb üzletet. Ez nem mindig a legolcsóbb is, de a művész úr maximálisan megbízik a szakember tudásában, tapasztalatában, eszébe nem jutna néhány ezer forintért vitába szállni vele. Ebben is van ráció, mindenki azzal foglalkozzon, amihez ért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.