Közélet

Speciális játszótér halmozottan sérült gyerekek számára Vásárhelyen

Speciális játszótér halmozottan sérült gyerekek számára Vásárhelyen

2012. október 7., vasárnap
Speciális játszótér halmozottan sérült gyerekek számára Vásárhelyen

Egy jótékonysági est bevételéből és egy helyi civil szervezett támogatásával speciális hintapark épült súlyosan, halmozottan sérült gyermekek számára a hódmezővásárhelyi Csodaházban - tájékoztatta Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense az MTI-t.

A Csodaház Foglalkoztató Központ és Fejlesztő Iskola öt éve biztosítja az alföldi városban a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek nappali ellátását és segíti ezáltal azokat a családokat, amelyekben a gyermekek különleges törődést igényelnek. A Csodaházban tanuló gyermekek legtöbbje járásképtelen, kerekesszékben, speciális babakocsiban ülve, illetve fekve töltik napjaikat, így számukra különösen nagy gondot jelent a közlekedés, a tömegközlekedési eszközök használata csak néhányuknál lehetséges. A korlátozott közlekedési lehetőségek, a gyermekek fokozott veszélyeztetettsége miatt az intézményből évente csupán egy-két alkalommal tudtak ellátogatni a város valamelyik játszóterére, ahol számukra is alkalmas eszközök, többek között fészek hinta is található. Az intézmény ötéves fennállását szakmai konferenciával és jótékonysági koncerttel köszöntötték a szakmai és civil szervezetek, a szülők, valamint a város. A koncert bevételéből, illetve a hódmezővásárhelyi Tiszta Szívvel Egyesület támogatásából az intézmény udvarán speciális hintaparkot alakítottak ki, amely lehetővé teszi, hogy a nehezen közlekedő súlyosan, halmozottan sérült gyermekek akár naponta játszótéren játszhassanak. 3,4 millió forintból szilárd burkolatú, akadálymentesített játszótér épült bébi-, kerekesszék- és fészekhintával. A Csodaházat 2006-ban az érintett szülőkkel együttműködésben Hódmezővásárhely holland testvérvárosában, Haarlemmermeerben megismert tapasztalatok alapján hozta létre a város önkormányzata. Az intézményben konduktor, gyógypedagógus, gyógytornász segíti a fejlesztést, a mozgásszervi nehézségek leküzdését. A gyermekek társas kapcsolatokat építhetnek, közösséghez tartoznak, egyéni és csoportos szakterápiás foglalkozásokon vehetnek részt, saját igényeiknek megfelelő képzésben, támogatásban részesülnek. Az iskola nappali jellegének köszönhetően a gyermekek mindeközben nem szakadnak el a családjuktól, nevelésükről továbbra is szüleik gondoskodhatnak, akik azonban így munkát vállalhatnak, aktívan szervezhetik saját és családjuk életét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.