Közélet

A móravárosiak az elhurcoltak emlékművénél tisztelegtek + FOTÓK

A móravárosiak az elhurcoltak emlékművénél tisztelegtek + FOTÓK

2012. október 23., kedd
A móravárosiak az elhurcoltak emlékművénél tisztelegtek + FOTÓK

Az 1956-os eseményekre emlékezve hallhattak Móravároson a jelenlévők arról, hogyan lehet nevetéssel lefegyverezni egy orosz katonát, mint ahogy arról is, miért voltak szabadabbak a szabadoknál a börtön falai közt sínylődők.

A móravárosiak az Élhető Szegedért Egyesület fő szervezésében gyűltek össze megemlékezni 1956-ról a Kálvária téri templomba, majd a Kálvária dombon állított emlékműnél. „Azt, hogy mit is jelent a haza, szülőföld, nemzet, nem leljük meg a világhálón kattintgatva, de a tankönyvek sem írják le hűen e szavakat és a hozzájuk tapadó érzéseket. A forradalmak és szabadságharcok adnak okot átgondolni jelentésüket, és azt is, hogy nekünk mi a kötelességünk e szavak irányába. Az utánunk jövő generációk felé kell közvetítenünk, hogy az ünnepeken túl mit is jelent a hazaszeretet. És hogy azokkal szemben milyen mély tiszteletlenség nem így tennünk, akiknek a vére folyt ki a pesti köveken, akiket meggyötörtek, meghurcoltak, megfosztották mindenüktől” – mondta el beszédében

Nógrádi Zoltán

parlamenti képviselő.

Szabó Géza

ötvösművész az 56-os események kapcsán

Vazul

atyáról, a ferences szerzetesről mesélt, aki a budai vár parancsnoka volt a harcok idején, és akit a nándorfehérvári diadal 500. évfordulójára vert érmének egyik oldalán megmintázott. Majd a sajtó szerepére is felhívta a figyelmet, szomorúan utalva arra, hogy a kitelepítések 50. évfordulójára tartott

megemlékezésről

egy sor sem jelent meg a megyei napilapban. „Tovább kell adnunk saját, megélt történelmünket, mert lehet, hogy 5-10 év múlva már nem lesz, aki megtegye helyettünk” – tette hozzá.

A börtönfalak közt szabadnak lenni

Gulyás Gyula, a Málenkij robot című dokumentumfilm rendezője is beszélt az elhurcoltakról, a lágerekről leszögezve többek közt azt is, hogy az ott sínylődő emberek voltak abban a rendszerben az igazán szabadok, nem fűzték rabláncra eszméiket, gondolataikat. Holló István atya kedves visszaemlékezésében a keserédes humorról is szólt példaként említve, hogy egyszer épp a mosolyának köszönhette az életét. Mikor az oroszok bevonultak, az egyik katona őt német kémnek nézte, aki papi gúnyában rejtőzik és egy pisztolyt fogott az atya fejéhez. Őt annyira megdöbbentette ez az abszurditás, hogy harsány röhögésben tört ki, ezzel győzve meg az egyenruhást. A megemlékezés végén Péter Szilveszter olvasott fel két fejezetet Faludy György Pokolbéli víg napjaim című életrajzi regényéből. Ezután a jelenlévők a Kálvária dombon megkoszorúzták az elhurcoltak emlékművét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.