Közélet

Nyuggerezés, panelprolizás és röfögés a szegedi közgyűlésen + FOTÓK

Nyuggerezés, panelprolizás és röfögés a szegedi közgyűlésen + FOTÓK

2012. szeptember 28., péntek
Nyuggerezés, panelprolizás és röfögés a szegedi közgyűlésen + FOTÓK

Forró perceket hozott a vénasszonyok nyara a torony alá: komoly verbális csata zajlott a költségvetés módosítása, a városi cégek működése és a kiemelt nagyprojektek kapcsán. Tóth István Tibor a helyén maradt, s Keresztúri Farkas Csabát sem szólították fel lemondásra. A távhőszolgáltatás átalakítása viszont nem került napirendre.

17.27:

Vége az ülésnek, köszönjük az egész napi kitartó figyelmet.

17.26:

Kalmár Ferenc sürgősségi indítványa a Ritek Zrt. befizetési átütemezéséről a városüzemeltetési bizottság módosítása (december 14-i határidő) mellett 15 igent (Fidesz-KDNP, Jobbik, LMP) és 13 nemet kapott. 26 igen és 2 nem (Kormos Tibor, Szentistványi István) mellett támogatták Gyimesi László Google Street View-ról szóló indítványát.

17.20:

A preferált helyiségbérlők körének felülvizsgálata 26 igennel ment át Keresztúri Farkas Csaba és Szentistványi István tartózkodása mellett. A 2014-2020 között tervezett nagyprojektek polgármesteri előterjesztése 14 igennel, 13 tartózkodás mellett kapta meg a szükséges többséget.

17.15:

A költségvetés 2-es számú módosítása is többséget kapott 26 igennel és 2 tartózkodással. A lakásrendeletet is módosította a testület.

17.12:

A vagyonrendelet módosítása 14 igen és 14 tartózkodás mellett nem ment át. Mózes Ervin szerint szabálysértés történt, mert törvényi átvezetést akartak tenni. Az állattartási és a közösségellenes magatartásról szóló rendelet módosítása viszont megkapta a többséget.

17.11:

Nyílt ülésen szavaznak.

Tóth és Keresztúri is maradhat

17.10:

Zárt ülés keretében sem Tóth István Tibort nem váltották le (a Fidesz, a Jobbik és az LMP szavazatával), sem Keresztúri Farkas Csabát nem szólították föl lemondásra - jelentette be Botka László. Ezekhez a döntésekhez egyébként minősített többség, tehát 15 igen szavazat kellett volna, ám ezek szerint a 13 MSZP-s mellett más nem támogatta a kezdeményezéseket. Időközben Haág Zalán is megérkezett már, úgy tűnik, csak Farkas László az, aki a szavazáson sem vesz részt.

16.05:

A szavazásokig egy óra szünetet kért a Fidesz-KDNP. 17 órakor folytatjuk.

15.56:

Zárt ülés következik.

15.54:

Botka László javasolja, a következő közgyűlésen legyen ez a téma önálló napirendi pont, addig is az önkormányzati cégvezetők dolgozzanak a probléma orvoslásán.

15.52:

Ménesi Imre arról beszél, hogy Szegeden érthetetlenül alacsony a közfoglalkoztatottság aránya. 2010-ben 2039, 2011-ben 1495 fő vett részt közfoglalkoztatásban, most pedig csak 770 fő.

15.50:

Mózes Ervin jegyző elmondja, testületi döntés által kéri az adatvédelmi biztos a projekt társadalmi elfogadottságának véleményezését, tehát ez itt a szegedi közgyűlés feladata és hatásköre.

15.46:

Elérkeztünk a Google Street View kérdéséhez. Szentistványi István figyelmeztet, előzetesen fel kellene mérni a projekt társadalmi elfogadottságát az adatvédelmi előírások figyelembevételével.

Fizet vagy nem fizet?

15.40:

Hosszas szópárbaj bontakozik arról, kaphat-e fizetési haladékot a Ritek. A Fidesz-KDNP szerint ha elveszik a pénzt a cégtől, akkor nem tud nagy pályázatokon indulni. A szocialisták viszont állítják, ez a tartalékolt forrás már két éve jár az önkormányzatnak, azóta megy a tilitoli.

15.37:

Kalmár Ferenc megígéri: a Ritek nem fogja elkölteni a számláján lévő 74 milliót év végéig.

15.36:

Jönnek az egyéni sürgősségi indítványok. Az első, Kalmár Ferencé arra vonatkozik, hogy a Ritek szeptemberi befizetését decemberre halasszák. "Ne csinálják!" - kéri Botka László. Hozzáteszi: a Mars téri piac hat hónapnyi befizetéssel tartozik.

15.35:

Oktatási, kulturális tárgyú előterjesztések, hozzászólás nélkül.

15.33:

A polgármester válasza: az emberek életszínvonala nem a Napfényfürdő-beruházás miatt csökkent, hanem az igazságtalan adózás miatt, azért, mert a lakosok többségének nominális fizetése két éve esik visszafelé, az infláció pedig szabadul el.

15.30:

Szentistványi István folytatja szópárbaját Botka Lászlóval: ő maga sokkal jobban ismeri és átlátja a szegediek problémáit, mert a polgármesterrel ellentétben nap mint nap találkozik velük.

15.28:

Solymos László alpolgármester ismerteti, tizennégy iskola 2,5 milliárd forint értékben pályázott innovatív iskolák fejlesztésére, amit az önkormányzat jó gazdaként támogatott.

15.19:

Kozma József tíz évvel ezelőtti vitákra emlékeztet: Találjuk ki Szegedet! Szerinte mára más kérdéseket kell feltenni, mint korábban, mert az elmúlt évek (infrastrukturális) fejlesztési megalapozták Szeged jövőbe vezető útját. Konszenzust vél felfedezni abban, hogy utóbbi időszak beruházásai jók és hasznosak voltak. Fontosnak tartja, hogy sikerüljön továbbfejleszteni Szeged regionális szerepét, mégpedig úgy, hogy az innováció és a tudásbázis erősítése szerves egységben legyen a város élhetőségének javításával.

15.15:

Az LMP képviselője reméli, a szegediek már átlátnak a polgármesteri retorika szitáján. Szerinte Botka László kijelentéseinek egy része olyan, amit ő maga se gondol komolyan. Szentistványi István és párttársai ugyanis egyáltalán nem azt kérték, hogy olyan célra pályázzon a város, melyre nincs uniós pályázat. Ám sürgetik a lakosok bevonását a fejlesztési tervek előkészítésébe.

15.12:

A Gyálaréti-Holt-Tisza teljes rehabilitációja folyamatosan visszatérő lakossági probléma, megoldásért kiált. Nemhogy fürdőzni nem lehet, de az élővilág gyakorlatilag kipusztult, nyáron pedig elviselhetetlen a bűz - vázolja Hüvös László (Fidesz-KDNP).

15.10:

Kalmár Ferenc a Szeged körüli agglomeráció létrehozását javasolja, a 25 kilométeren belül található önkormányzatokkal egyeztetné a beruházási, fejlesztési és közlekedési politikát.

15.08:

Innováció, mobilitás, élhető városi környezet - sorolja a fejlesztési kulcsszavakat Juhász Gyula.

Aki az ELI-vel szórakozik, az EU-val találja magát szemben

15.03:

Botka László az ELI-ügyről beszél. Optimista, mert a lézerközpont uniós közös tudományos berendezés, nem Szegedé, tehát aki ezzel szórakozik, nem Szegeddel packázik, hanem az Európai Unióval találja magát szemben - szögezi le, hozzátéve, semmiféle disszonancia nincs az ELI-HU Kft. és a szegedi önkormányzat között.

14.58:

Nagy Sándor folytatja, zavarokat vél felfedezni a kormányzati tervezésben is. Ugyanakkor koncepcionálisan megalapozottnak nevezi a képviselők elé került fejlesztési javaslatokat. Van tehát olyan városfejlesztési stratégia, amire alapozni lehet, a két súlypontja a Biopolisz és az ELI körüli fejlesztési park - jelenti ki.

14.56:

Botka László megígéri az LMP-nek, Szeged továbbra is arra fog pályázni, amire az unió pénzt ad.

14.52:

Szentistványi István arról beszél, hogy a városháza által összeállított projektek alapvetően sokoldalú városi támogatást élveznek. Sajnos azonban az önkormányzat az elmúlt időszakban nemigen vette figyelembe az uniós alapelveket. Fontos ugyan az elektromos tömegközlekedés fejlesztése, ám közben a tömegközlekedés ellehetetlenül, egyre többen nem férnek hozzá. A korábbi Ligetfürdő is sokkal szélesebb társadalmi célokat szolgált, mint a mostani Napfényfürdő, hiszen akkor többen vették igénybe a szolgáltatásokat, mint ma.

Projekttervezés helyett megye III-as foci

14.50:

Botka László szerint azért készült idén rendkívül kevés terv, mert a Fidesz a tervezésre szánt forrásokat megye III-as focicsapatok támogatására költötte. Azt mondja, ha így megyünk tovább, 2014 és 2018 között egy kapavágás sem lesz ebben a városban.

14.45:

Juhász Gyula örül neki, hogy a lista nyitott, Botka László további ötleteket is vár. Megemlíti például, hogy alacsony emissziós járművek beszerzésével lehetne fejleszteni a buszközlekedést, illetve a mobilitási hálózat akadálymentesítése is fontos feladat. Újra nekifutna a parkolási rendszer átrendezésének is.

14.40:

A 2014 és 2020 között tervezett nagyberuházások kerülnek terítékre. A városháza tíz projektjét Hüvös László a Gyálaréti-Holt-Tisza rehabilitációjával egészítené ki, amit támogat a polgármester is. A déli Tisza-híd megvalósíthatósági tanulmányára - mondja - a megyei önkormányzat kapott forrást, amit visszaadott, így a terv nem készül.

14.39:

A preferált helyiségbérlőket érintő napirendi ponthoz nincs hozzászólás, Szentistványi István sem emel szót a Hit Gyülekezete többször hivatkozott kérdésében, mely nagy hangsúlyt kapott az LMP e heti közleményében...

14.38:

Többen is helyeslően nyilatkoznak arról, hogy a Klapka tér környékén új zöld terület alakulhat ki.

14.35:

Immár az ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdéseiről vitáznak.

Tóth Károly nyuggerekről és panelprolikról, Botka az igazságról

14.28:

Botka László szerint ma kiderül az igazság, hogy egyszemélyi károkozás történt-e, vagy a Fidesz-KDNP is támogatja.

14.25:

Kenyeres Lajos a következő, aki Tóth István Tibort ostorozza.

14.22:

A szocialista Tóth Károly azt tartja a legnagyobb problémának, hogy az ügy hátterében nem szakmai, hanem politikai indítékok húzódnak meg, nevezetesen az, hogy a szegedi jobboldal nem bírta megemészteni Botka László választási győzelmét. Cinikusnak tartja, hogy Tóth István Tibor szerint nem történt károkozás. "Mondja a reggelente az SZTK előtt állóknak, nevezzük csak őket egyszerűen nyuggereknek és panelproliknak, hogy ez nem károkozás, hiszen modern eszközök helyett rosszabb járművekkel, sok átszállással közlekedhetnek" - így az MSZP-s politikus.

14.19:

Nagy Sándornak már a polgármester ad szót. A Szabad Város frakcióvezetője úgy fogalmaz, a vezetőcsere óta a "tömegközlekedés balhéról balhéra vergődik". A szolgáltatás romlásával tudta csak az új ügyvezetés irányítani az SZKT-t, ötletszerű változásoktól hemzseg a tömegközlekedés, súlyos koncepcionális problémák vannak a menetrendek és a nyomvonalak, útvonalak kialakításakor. A trolibeszerzésben elkövetett hibákat pedig saját bőrén érzi a lakosság, ezért le kell vonnia a konzekvenciákat a közgyűlésnek.

Kárt okozott-e az SZKT ügyvezetője?

14.15:

Szentgyörgyi Pál (MSZP) arról beszél, az SZKT vezetője több ügyben is botrányos módon nyilatkozik és tevékenykedik. Az üzleti mérlegét 300 milliós veszteséggel tervezte, majd két héttel később ezt el tudta tüntetni például. Most azzal dicsekszik, hogy nem okozott kárt, sőt, a kft. többet adott a lakosság számára ahhoz, hogy a tömegközlekedést üzemeltetni lehessen, mint az önkormányzat. A képviselő szerint azonban az ügyvezető nem ajándékot ad a lakosságnak, hanem a polgárok jegyvásárlásából származó forrásokat.

14.11:

A 6-os napirendi pont következhet. Solymos László a trolibeszerzés helyzetét vázolja. A cégvezető leváltását követően az új SZKT-ügyvezető megtámadta a korábbi szerződést, bejelentéseket tett különböző indokokkal a pályázók összejátszására hivatkozva. A Gazdasági Versenyhivatal szerint nem sérült a verseny tisztasága, s a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség feljelentését követő vizsgálat is lezárult bűncselekmény hiányában. Ehhez képest újabb bejelentés is érkezett az NFÜ-höz, melynek kapcsán szakértői vizsgálatot rendeltek el a győztes pályázónál, ez ismét mindent rendben talált. A közreműködő szervezet csaknem 520 napos késéssel ellenjegyezte a kontraktust, a megrendelt 13 jármű gyártása így csak most indulhat. Az első járműnek tavaly év végén meg kellett volna érkeznie, mostanra már 6 trolinak kellene közlekednie Szeged utcáin, ez azonban nincs így. Az alpolgármester szerint az igazgató feltehetőleg nem mindenben képviselte a város érdekeit, méltatlanná vált a pozíciójára, a lakosság, a cég és a város érdeke azt kívánja, hogy mentsék fel.

14.04:

Esküt tesz a petőfitelepi részönkormányzat két tagja, Gulyás László és Tóth János.

14.01:

Kalmár Ferenc jelzi, hogy Pászti Ágnessel kapcsolatban korábban sajnálatos módon rossz kifejezést használt, amiért bocsánatot kér.

14.00:

Folytatódik a közgyűlés ülése. Solymos László a pulpituson, Botka László egyelőre nincs a teremben.

Ebédszünet...

11.55:

Botka László 14 óráig ebédszünetet rendel el a 4-es napirendi pont tárgyalásának befejeztével.

11.47:

Újabb témára szökellve Szentistványi István szól az értékesítésre szánt I-es kórház környezetét érintő szabályozás módosításáról. Üdvözli, hogy az épületegyüttes védettség alá kerül a kerttel, zöld felületekkel együtt, ami majd bizonyos korlátokat szab a leendő befektetőnek.

11.43:

Solymos László reagál Póda Jenőnek. Egy Széchenyi téri frekventált ingatlant a működési rendhez képest nagyon gyorsan meg tudtak hirdetni, a cég ügyvédjének családja vette meg - mondja el.

11.37:

Botka László szerint az IKV háza táján kell intézkedni, mert az önkormányzat jelöli ki az értékesítésre szánt ingatlanokat, az árat viszont a cég állapítja meg.

Minden annyit ér, amennyit adnak érte

11.35:

Póda Jenő Fidesz-KDNP-s gazdasági tanácsnok azt mondja, az év elején is körvonalazódó költségvetési feszültségek mostanra realizálódtak. Ami az ingatlanértékesítést illeti, abban maradtak tavasszal, hogy ősszel majd felülvizsgálatot tartanak - emlékeztet. Egyébként a piacra dobott ingatlanok árképzését is érdemes lenne átvilágítani a jelen piaci folyamatok tükrében - emeli ki, plasztikusan szólva: "minden annyit ér, amennyit adnak érte a piacon".

11.27:

Következhet a 2012-es költségvetés 2-es számú módosítása. Az MSZP vezérszónoka Szentgyörgyi Pál. Kiemeli, az ingatlanértékesítésből tervezett bevételek nem teljesülnek a Fidesz által várt mértékben, hiszen amúgy is fikcióról volt szó. Mivel bizonyos keretek (például: úthálózat-rekonstrukció, sportdecentrum, oktatási intézmények támogatása) felhasználását ehhez kötötték, ezért átcsoportosítások váltak lehetővé ezen előirányzatoknál, másrészt az ingatlanok értékesítéséből várt bevételeket most 564-ről 290 millió forintra szállítanák le.

11.21:

Juhász Gyula hangsúlyozza: bár szűkültek, de nem szűntek meg az önkormányzat lehetőségei az állattartás szabályozását illetően, így nem reális, hogy tehenek legeljenek a Széchenyi téren, ám valóban jó lenne helyi szinten differenciáltan szabályozni, mert ilyen szempontból kedvezőtlen a törvény Szegednek.

11.18:

Botka László újra a fedélzeten, miközben ismét Szentistványi István emelkedik szólásra. Továbbra sem érti, miért szerepel egy anyagban az állattartás és a közösségellenes magatartás.

11.15:

Az MSZP-s Gila Ferenc is megdöbbentőnek nevezi az állattartási törvény rendelkezéseit. Petőfitelepen sokan panaszkodnak, hogy az újonnan épített házak előtt kapirgálnak a csirkék, mostantól pedig még a disznók is ott fognak röfögni. A mélyszegénységre szerinte sem megoldás, hogy mindenki tarthat otthon állatot.

11.10:

Kenyeres Lajos (Szabad Város Frakció) kér részletes felvilágosítást arról, hogy lehet-e disznót tartani a tarjáni és felsővárosi garázsokban. Mózes Ervin azt válaszolja, szűk ugyan a mozgásterük, ám bizonyos védőtávokat vettek bele a rendeletbe, ez alapján a garázssorban biztosan nem nyílhatnak sertéstelepek.

Tehenek a belvárosban

11.07:

Az MSZP-s Szentgyörgyi Pál az állattartásról szóló törvényt bírálja, mely szerinte "még azt is lehetővé teszi, hogy a Széchenyi téren valaki tehenet legeltessen, mert semmi nem korlátozza, hol lehet állatot tartani". A Fidesz - érvel tovább - szegényellenes politikát folytat, kevés ezzel szemben az az intézkedéssorozat, mely lehetővé teszi a szabad pálinkafőzést és állattartást.

11.01:

Juhász Gyula folytatja a Fidesz-KDNP részéről. Egyetért a főjegyzővel, a magatartási szabályokhoz szükségesek szankciók, különben nem fogják azokat betartani. Ugyanakkor a végrehajtási szabályokat szükséges pontosan részletezni, illetve megadni a végrehajtónak a mérlegelési lehetőséget: legyen például felszólítás a büntetés előtt.

10.59:

Mózes Ervin címzetes főjegyző zömében központi jogszabályváltozásból eredő kényszerrel magyarázza a szóban forgó indítványokat. Új magatartási szabályokat szerinte nem állítanak föl, csak a város rendjét kívánják szabályozni.

10.55:

Az LMP-s Szentistványi István kér szót. Ellentmondásokra hívja föl a figyelmet az állattartást és a kirívóan közösségellenes magatartási formákat érintő rendeletrészeket illetően. Az ingatlanok előtti területek rendben nem tartását (például a hó el nem takarítását) igen kemény szankciókkal, 50-150 ezer forintos büntetéssel sújtanák, miközben nem írják pontosan körül, mit akarnak, fognak bírságolni...

10.53:

Solymos László vezeti az ülést. A központi jogszabályokból eredő rendeletváltozások kerülnek terítékre, többek között a vagyon- és az állattartásról szóló rendeletet kell módosítani.

10.51:

Meglepetésre tíz perc a tíz perc, azaz már jön is a folytatás - az 1. napirendi pontra "száguldunk" át.

10.41:

Tíz perc szünet...

Nem tárgyalják a távhő ügyét

10.40:

A Ritekkel kapcsolatos sürgősségi Kalmár-javaslat napirendre kerül, 14 igen és 13 nem mellett. A távhőszolgáltatás átalakításának tárgyalása 14 nem és 13 igen mellett viszont elbukott, itt Szentistványi István szavazott úgy, mint a szocialisták. 14 igen és 11 tartózkodás van a Keresztúri Farkas Csaba lemondatására vonatkozó Szondi Ildikó-javaslatra, mely így napirendre kerül. Meg is született a napirend!

10.35:

Végre szavaznak a napirendről!

Mindenki kérjen bocsánatot!

10.33:

Kalmár Ferenc sem marad adós: az MSZP kérjen bocsánatot a 2002-ben kirúgott és meghurcolt városi cégvezetőktől!

10.30:

Az MSZP-s Tóth Károly azt mondja, eljött az idő, hogy a Fidesz bocsánatot kérjen az ártatlanul meghurcolt korábbi cégvezetőktől, sőt, vissza is kellene helyezni őket tisztségükbe...

10.28:

"Gratulálok, az üzlet megköttetett" - értékel Botka László, aki szerint a Fidesz most pozícióban tartja a jobbikos képviselőt, aki cserében támogatja a város számára haszontalan és veszélyes távhőberuházást.

10.26:

Keresztúri Farkas Csaba (Jobbik) első hozzászólása: saját ügyét színháznak, kreálmánynak tartja. Köszöni, hogy a Fidesz kiáll mellette, egyben jelzi, amíg tart a vizsgálat, közbiztonsági kérdésekben jogi bizottsági elnöki feladatköreit átruházta a testület alelnökére. A távhő kérdését úgy értékeli: amit az MSZP-s városvezetés és a mögötte álló hivatal nem támogat, azt minden eszközzel gátolja.

10.23:

Nem önkormányzati telek az, ahová az önkormányzat mai döntésével építkezni akar - említ egy törvényességi gondot Mózes Ervin. 40 észrevétele van összesen. Össztűz alatt a távhő!

10.20:

Ménesi Imre (MSZP) marad a távhőnél, újabb érvek amellett, hogy nem kedvez a szegedieknek a vagyongazdálkodási bizottság előterjesztése.

Többségben a szocialisták

10.18: Érdekes a vita, a napirend megállapítása kapcsán gyakorlatilag már a napirendi pontokról zajlik tartalmi eszmecsere. Egyébként kis matematika: jelenleg az MSZP élvez többséget, hiszen 13 politikusa van jelen 12 Fidesz-KDNP-sel szemben. Farkas László és Haág Zalán egyelőre nem vesz részt az ülésen...

10.17:

Botka László egyre hevesebb: azt veti Kalmár Ferenc szemére, hogy ha a Ritek most, szeptemberben nem fizet a városnak, akkor decemberre el is fogja költeni a számláján lévő pénzt...

10.15:

Az MSZP alkalmaz kettős mércét - vág vissza azonnal Kalmár Ferenc, emlékeztetve: Botka Lászlóék egészen más álláspontot képviseltek, amikor a soraikban ülő Pászti Ágnes nevét hozták összefüggésbe egy választási csalási üggyel...

10.12:

Botka László olyan méltatlannak tartja Szegedhez az ügyet, hogy nem is kíván hozzászólni. Azért megjegyzi: a Fidesz korábban úgy hurcolt meg cégvezetőket, hogy akkor nem vélelmezte az ártatlanságot. Másrészt a jobbikos képviselő ügye - így a polgármester - nem vizsgálati, hanem vádemelési szakaszban van.

10.11:

Pocsai Blanka válaszol Szondi Ildikó korábbi hozzászólására, mely Keresztúri Farkas Csaba lemondatására vonatkozott. A Fidesz-KDNP-s politikus szerint az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, az ügy még vizsgálati szakaszban van, így vissza kellene vonni a sürgősségi indítványt.

10.08:

Olcsóbbá kell tenni a távhőszolgáltatást, ám ez az előterjesztés erre nem alkalmas - így Szentgyörgyi Pál (MSZP). Érdeklődik, vajon egyeztetett-e Bohács Zsolt Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárral, aki a napokban nyilatkozta, hogy nem támogatják további biomasszaüzemek létesítését.

Forró a helyzet a távhő kapcsán

10.06:

Solymos László is amellett érvel, a testület ma ne tárgyalja a szakmailag előkészítetlennek nevezett anyagot. Elmondja, megkérdőjelezhető hátterű az a cégcsoport, mellyel együtt kellene működni, ráadásul képviselői meg sem jelentek még a bizottsági üléseken sem.

10.04:

Egyetért vele Szentistványi István, ezt a több évtizedre kiható fejlesztést nem szabad sürgősséggel tárgyalni, erről szakmai és társadalmi vitát kellene folytatni. Alaposan meg kell vizsgálni a város érdekeit.

10.00:

Botka László megismétli: nem derül ki az előterjesztésből, hogy a tervezett fejlesztés miért lenne jó a szegedieknek. A város pedig azt kockáztatja, hogy hőtermelését olyan csoportnak adja át hosszú távra, melynek fehérvári hőerőműve éppen most megy tönkre... Inkább az uniótól kellene pénzt pályázni. "Bohács Zsolt ebben az ügyben összekeveri országgyűlési képviselői és ügyvédi munkáját" - fogalmaz.

09.57:

Bohács Zsolt (Fidesz-KDNP) Nagy Sándornak válaszol, úgy érvelve, a jelenlegi, földgázzal működő távfűtési rendszer átalakítása igenis kedvező a szegedieknek. Ha beszállna az önkormányzat a projektbe, mindössze 1 millió forintot kockáztatna, amellett, hogy több szempontból kedvező a geotermikus energia alkalmazása. A távhőszolgáltatást amúgy később 2,5-3 milliárdos önerővel válthatná ki saját maga az önkormányzat, ami a szegediek pénztárcáját terhelné meg.

09.53:

Vita robban ki a Ritek Zrt.-ről. Kalmár képviselő decemberre tolná el a cég szeptemberi befizetési részletének határidejét. Botka László ezt elfogadhatatlannak nevezi, mert a vállalat számláján 74 millió forint van.

09.52:

Kalmár Ferenc (Fidesz-KDNP) csodálkozik, hogy a jegyző csak most tett észrevételt indítványaival kapcsolatban, s nem hívta már föl korábban, pedig erre nem egyszer volt már példa...

09.50:

Juhász Gyula (Fidesz-KDNP) a hétvégi tápéi búcsúra hívja meg a szegedieket.

Szondi Ildikó lemondatná Keresztúri Farkas Csabát

09.47:

Szondi Ildikó (MSZP) arról beszél, hogy a nők részvételi aránya 10 százalék alatt van ma a magyar politikai közéletben. Ez elkeserítő arány szerinte, miközben a nők, asszonyok feladata lenne az értékeket átvinni a közéletben. A testület tekintélyének megőrzése érdekében Keresztúri Farkas Csaba lemondását kéri. Itt dőlt el a gumicsonttotó...

09.44:

Nagy Sándor is kéri, hogy a távhőszolgáltatást érintő előterjesztést ma ne tárgyalják. Nem derül ugyanis ki, miért lenne jó a szegedieknek a tervezett átalakítás azonkívül, hogy bizonyos csoport monopolhelyzetbe kerülne.

09.43:

Mózes Ervin címzetes főjegyző sorolja számos törvényességi észrevételét.

09.41:

Botka László reagál az LMP-s politikus legutóbbi megjegyzésére: "Kezdünk röhejessé válni, ha a világnak egyetlen sötét foltja marad, ha ide nem engedik be ezt a szolgáltatást."

09.38:

Szentistványi István úgy érvel, több sürgősségi javaslatot is le kell venni a napirendről az előterjesztés alkalmatlansága miatt, így például a távhőszolgáltatás átalakításának kérdéskörét, valamint a Google Street View ügyét.

09.37:

A napirend megállapítása következik.

09.34:

Az LMP-s Szentistványi István számot vet az állampolgári részvétellel. Elszomorítónak tartja a magyar és a szegedi helyzetet, a valósi demokráciához szerinte a mélyülő állampolgári részvételre van szükség. Nálunk az elit részéről hatalmas az ellenállás. Szegedi példákat említ, kiemelve, a közgyűlés önmagában nem elegendő szerv a polgárok érdekérvényesítésére. Azt tapasztalja, igenis vannak aktív közösségek, csoportok, melyek szeretnének tisztában lenni a tervekkel, önkormányzati elképzelésekkel, nyitni kellene végre feléjük.

Solymos az államosítást bírálja

09.31:

Solymos László (MSZP) alpolgármester szerint Orbán Viktorék oktatáspolitikájának egy biztos eleme van, az államosítás. Januártól nem tarthatnak fenn iskolát a települési önkormányzatok, csak portási szerepet tarthatnak meg. Az iskolák közben nem tudják, ki tudják-e majd fizetni a számlákat. Óriási a bizonytalanság a pedagógusok körében, hiszen még nem is állt fel a működtető szervezet. Hozzáteszi: értesüléseik szerint a szegedi pedagógusok 30-40 százalékára várhat elbocsátás.

09.28:

Botka László bejelenti, folyamatos tárgyalásban áll a járási hivatalok kialakításáról a megyei kormányhivatallal, október végéig kell megállapodni. A Huszár utcai okmányirodát át kívánja venni a kormányhivatal, ráadásul 88-ról 187-re növelnék a hivatali létszámot, jelentősen növelve a költségeket. Kizártnak tartja, hogy ezt ő aláírná, ezért rendkívüli közgyűlés elé viszi az ügyet.

09.26:

Nagy Sándor (Szabad Város Frakció) folytatja a sort, a Fidesz-kormány törvénykezési gyakorlatát bírálva. A kabinet döntései szerint kiüresítik az önkormányzatokat, melyek a rendszerváltás óta a legsikeresebb feladatellátók voltak. A helyi demokrácia romlani fog, mert elmegy a feladat és a pénz is - fogalmaz. Ráadásul - teszi hozzá - több forrást vonnak el, mint feladatot, ami Szeged esetében például 3 milliárdos lyukat vetít elő jövőre. Arra kéri a fideszes országgyűlési képviselőket, legyenek a szegediek pártján.

09.23:

A polgármester válasza: a pénzügyi keretek elosztását a szakmai javaslatok helyett a Fidesz írja felül pártpolitikai szempontok szerint. Újszegeden szerinte a sportcsarnok környéki városrész közvilágítását kellene fejleszteni, ez lenne indokolt, hiszen ezt a részt több tízezer ember használja naponta. Ezért függesztette fel az ominózus bizottsági döntést.

09.20:

Pocsai Blanka (Fidesz-KDNP) a Szegedi Tükör ingyenes újságot ostorozza. Az újszegediekért, választókerületének lakóiért emel szót "a közpénzen előállított szocialista propagandalap" egyik cikke kapcsán, melyben a polgármester Tarján és Újszeged lakosait állította szembe egymással. Újszegeden is ugyanolyan polgárok érnek, mint máshol, rengeteget tesznek a közterületekért, saját pénzből is. A Holt-Maros sétány közvilágításának bővítésére régóta várnak, ez a fejlesztés a város érdekeit szolgálja, nem kellene pártpolitikai alapon támadni, az ezzel kapcsolatos bizottsági döntést felfüggeszteni - mondja Botka Lászlónak.

09.17:

Napirend előtti felszólalások következnek.

09.03:

A közgyűlés az augusztus 20-án állami kitüntetésben részesült szegediek köszöntésével kezdődik. Botka László gratulál, s nyújtja át Szeged emlékérmét.

09.01:

Itt a polgármester is, indulhat a munka.

09.00:

Mózes Ervin címzetes főjegyző is elfoglalta már helyét a pulpituson, a megérkezett képviselők rendkívül kedélyesen diskurálnak.

08.30:

Köszöntünk mindenkit a városháza díszterméből, ahol lassan, de biztosan gyülekeznek már az eső elől menekülő képviselők.

Gumicsonttotó

Három hónapot vártunk rá, eljött hát a nagy pillanat: ismét rendes ülést tart Szeged város közgyűlése. Hogy mennyi lesz a 29 ezen a szép pénteki napon, egyelőre nem tudni pontosan, ám a hírek szerint akadnak majd hiányzók a padsorokból. Több fajsúlyos téma kerül terítékre, illetve bedobnak néhány gumicsontot is (copyright szegedi LMP). Az elsőbe sorolandók egyebek mellett a költségvetés tervezett módosítása, a geotermikus és biomassza-alapú energiaellátás megvalósítására tett javaslat, valamint a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusra tervezett nagyprojektek kérdésköre. Ami pedig a második kategóriát illeti, a városvezetés a trolibeszerzés ügyének homálya alatt - ki számolja már, hányadszor - kezdeményezi az SZKT ügyvezetőjének menesztését. Szó lesz mindezek mellett például a központi jogszabályváltozásból eredő rendelet-módosításokról, így a tiltott, közösségellenes magatartások szabályozásáról vagy az önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlásának módosításáról. A képviselők beszámolót hallhatnak a 2012. évi önkormányzati költségvetés első félévi teljesítéséről, illetve dönthetnek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2013. évi fordulójához való csatlakozásról.

Így fűtöttek be szeptemberben

A pártok már szeptember közepén megkezdték a hangolást. Az MSZP azzal melegített, hogy minden, önkormányzati pozíciójáról történő lemondásra szólította fel az ügyészség által nyilvános rendezvényen, folytatólagosan elkövetett garázdasággal vádolt jobbikos Keresztúri Farkas Csabát. A szocialista városvezetés rá is duplázott erre, hiszen ismét beterjesztették a Tóth István Tibor felmentésére irányuló kezdeményezésüket is. Az SZKT ügyvezetőjét azért támadják, mert állításuk szerint a trolibeszerzés ügyében kárt okozott a városnak. Az érintett szakember viszont úgy reagált: elege van a politikai csatározásokból, ő éppen a város pénzét, érdekeit védte, az unió által támogatott projekt fölött őrködött azzal, hogy bejelentéseket tett különféle szervezeteknek. Igen aktív volt a héten a Lehet Más a Politika, mely nehezményezte, hogy a két nagy pártnak a cégvezetők működése, leváltása körül folytatott "cirkusza" eltereli a figyelmet az érdemi várospolitikai döntésekről. Kiálltak amellett, hogy a városvezetés igenis vonja be a szegedieket már a tervezett nagyprojektek előkészítésébe is. Arra is ők hívták fel először a figyelmet, amit aztán portálunk részletesen elemzett: nevezetesen a polgármester előterjesztésére 5 forintos havi négyzetméteráron kaphat bérbe ingatlant a Hit Gyülekezete, miközben a többi preferált szervezet 100-150 forintot fizet ugyanezért... Éles szópárbaj várható a szegedi távhőszolgáltatás tervezett átalakítása kapcsán is. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Bohács Zsolt által irányított vagyongazdálkodási bizottság sürgősségi javaslata a geotermikus és biomassza-alapú energiaellátás fejlesztését irányozza elő a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nél konzorcium, illetve projekttársaság keretében. A városi hőtermelés 29 százalékát állítanák így elő. Mózes Ervin jegyző ugyanakkor törvényességi észrevételeket emelt, illetve két bizottság sem javasolta tárgyalásra az előterjesztést, mely az LMP-s Szentistványi István képviselő értelmezésében nem biztosítja egyértelműen a lakosság érdekeinek képviseletét, illetve nem tárja fel kellőképpen a környezeti és társadalmi szempontokat sem. Mindeközben hivatalosan is beteheti lábát Szegedre a Google Street View szolgáltatása. Gyimesi László (Fidesz-KDNP) tanácsnok egyéni indítványa az adatvédelmi előírások maximális betartása mellett javasolja, hogy a város kapcsolódjon a világot egyre jobban behálózó rendszerhez, mondván: ez tájékozódási és turisztikai szempontból is kiemelt jelentőséggel bír.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.