Közélet

Konferencia az új Btk. alkalmazásáról

Konferencia az új Btk. alkalmazásáról

2012. szeptember 2., vasárnap
Konferencia az új Btk. alkalmazásáról

Az új büntető törvénykönyvet (Btk.) és az azt feldolgozó, négy jogi kar összefogásában készült kétkötetes szakkönyvet bemutató konferenciát rendez a HVG-ORAC Kiadó Budapesten kedden, hogy segítse a jogászokat a jövő nyáron hatályba lépő kódex alkalmazásában - közölték a szervezők az MTI-vel.

A két hónapja elfogadott új Btk. az 1878-as Csemegi-kódex, továbbá az 1961-es és az 1978-as törvény után az újkori Magyarország negyedik büntető törvénykönyve, amely egyéves felkészülési időt követően 2013. július 1-jén lép hatályba. A jogászság felkészülését segítő kiadványok és programok sorában az egyik legelső a HVG-ORAC Kiadónál szeptemberben megjelenő Büntetőjog I-II. című kiadvány. Ebben

Belovics Ervin

, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem,

Nagy Ferenc

, a Szegedi Tudományegyetem,

Tóth Mihály

, a Pécsi Tudományegyetem,

Busch Béla

, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jelenlegi tanszékvezetője és elődje,

Gellér Balázs

eddig példa nélküli módon közös munkában dolgozta fel a Btk. általános részét - amely többek között a bűnösség, a büntethetőségi akadályok vagy a szankciórendszer egyes kérdéseit szabályozza -, valamint az egyes tényállásokat tartalmazó, jelentősen megújult és kiegészült különös részt. A kiadvány a jövőre életbe lépő új törvénykönyvbe foglalt tételes jogot az elméleti alapoktól, alkotmányos elvektől és történeti előzményektől a hazai és nemzetközi jogirodalom fontosabb megállapításain keresztül egészen az élő joggyakorlatig minden fontosabb szempontból feldolgozza - közölte a kiadó. A keddi konferencián

Györgyi Kálmán

volt legfőbb ügyész az új Btk. kodifikációjának csaknem egy évtizedes történetéről, Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese a büntethetőségi akadályokról, köztük a jogos védelemről, Nagy Ferenc és Tóth Mihály pedig a büntetési rendszer változásairól tart előadást. A HVG-ORAC annak érdekében, hogy segítse a büntetőjogot alkalmazó szakemberek felkészülését a jövő nyári hatálybalépésre, ujbtk.hu elnevezéssel internetes oldalt indított, ahol elérhető az új Btk. szövege, továbbá az idén nyáron elindult Büntetőjogi Szemle, valamint a Büntetőjogi Kodifikáció 2001 és 2008 közötti számai. A kiadó célja, hogy a jogászság körében szakmai vita bontakozzon ki az új büntetőjogi szabályozással kapcsolatosan, ezért az olvasók valamennyi cikkhez véleményt írhatnak. Várhatóan rövidesen megkezdődik a bírósági iránymutatások - jogegységi határozatok, kollégiumi vélemények - áttekintése abból a szempontból, hogy mi az ami az új kódex hatályba lépése után is megállja a helyét. Ez a felülvizsgálat várhatóan a jövő év első felében lezárul, és a tervek szerint a HVG-ORAC ez alapján megjelenteti majd az új Btk. nagykommentárját is. A jelenlegi kódexnél szigorúbbnak tekinthető új törvénykönyv szabályai a jogalkotói szándék szerint hatékonyabbá, egyszerűbbé és korszerűbbé teszik a büntető igazságszolgáltatást. Gyakorló jogászok, a Kúria és az ügyvédi kar képviselői a társadalmi vita során jobbára úgy jellemezték az új kódexet, mint amely konzervatív, a bírói gyakorlatra támaszkodik, tartózkodik a fölösleges újításoktól, és mértéktartóan szigorít. Élesebb kritikát főként az egyetemi és tudományos szféra egyes képviselői fogalmaztak meg. A bírálatok egy része olyan, korábban már hatályba lépett, de az új Btk.-ban is megőrzött rendelkezésekre vonatkozott, mint például a "három csapás" vagy a tényleges életfogytiglan, amely utóbbit az Alaptörvény is rögzít, továbbá kifogásolták, hogy az új törvény bizonyos területeken szűkíti a bírói mérlegelés lehetőségét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.