Közélet

Adóssága miatt blokád alá vennék az egykori Szilánkot

Adóssága miatt blokád alá vennék az egykori Szilánkot

2012. augusztus 15., szerda
Adóssága miatt blokád alá vennék az egykori Szilánkot

A kifizetetlen alvállalkozók blokád alá veszik augusztus végén a Szilánk szatymazi üzemét, ha addig nem rendezik tartozásukat – jelentette ki az öt alvállalkozót képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője, Szabó Bálint, aki a DARFÜ-vel is tárgyalt.

Míg a Szilánk – új nevén CE Glass – székháza előtt júliusban tartott

sajtótájékoztatón

a kifizetetlen alvállalkozók egy részét képviselő

Szabó Bálint

több tízmilliós kintlévőségről beszélt, addig mára kiderült, több száz millió forintot nem fizettek ki a 3 milliárdos, uniós támogatással megvalósult szatymazi logisztikai központ és termelőüzem építésében közreműködőknek. A Likvid Kontroll Kft. öt alvállalkozót képvisel, nekik 140 milliós követelésük van, 100-150 napja lejárt a fizetési határidő, de a cég ügyvezetőjétől, Szabó Bálinttól megtudtuk, tucatnyi vállalkozás kereste fel őket a júliusi sajtótájékoztató után, így összességében több százmillióról van szó. Hangsúlyozta, ügyfeleinek munkáját nem kifogásolta a megrendelő, a számlákat befogadták, és a teljesítésigazolásokat is kiállították számukra. A felek augusztus másodikán tárgyalóasztalhoz ültek Szatymazon, az Arcadom vezérigazgatója,

Csapó Tamás

és a Szilánk részéről

Varga Gusztáv

, ám továbbra is egymásra mutogatnak Szabó szerint. „A Szilánk azt gondolja, a csúszás miatt az Arcadom felé még kötbérigénnyel is élhet, míg az Arcadom azt állítja több százmilliós az a munka, amit ő vagy alvállalkozói elvégeztek, de nincsenek kifizetve a számlák” – jegyezte meg.

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) ügyvezetőjével,

Kis Imrével

is tárgyalt Szabó, mondván jelentős uniós támogatással valósult meg a Szilánk beruházása, s így a finanszírozó szervezet is érintett az ügyben. „Arra kértem a DARFÜ igazgatóját, ne fordulhasson elő az, ami a SZEVIÉP-pel az M43-as autópálya építésénél történt. Akkor a finanszírozó szervezet kifizette a támogatást a kedvezményezettnek, ám az alvállalkozókhoz nem jutott el a pénz” – magyarázta. A DARFÜ ügyvezetőjével folytatott megbeszélésről elmondta, a Szilánk számára megítélt támogatás 25%-át előlegként kifizették, de a fennmaradó 75%-ot csak akkor utalják, ha a projekt lezárult, vagyis benyújtják az elszámolást a fejlesztési ügynökséghez, és ott mindent rendben találnak. „Nem érdekünk a finanszírozás megakasztása, sem esetleges ellehetetlenítése, de arra kérjük a DARFÜ-t, vegye figyelembe, hogy kifizetetlen alvállalkozókhoz kapcsolódóan több száz millióra rúg a tartozás” – így a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Az alvállalkozók képviselőjeként Szabó közölte, amennyiben augusztus végéig nem fizetik ki az ügyfeleit, blokád alá kívánják vonni szatymazi üzemet. A hónap folyamán az Arcadom Zrt. tulajdonosához, a VOSZ elnökéhez,

Demján Sándorhoz

is fordulnak, hogy működjön közre az ügy rendezésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.